Invatarea alfabetului este printre primele activitati educative pe care le fac parintii cu copilul mic si reprezinta o achizitie de baza pentru scris si citit. Cel mic poate invata foarte usor si rapid alfabetul daca este stimulat corespunzator! Aplicatiile pe telefon, carticelele ilustrate sau de desenat, puzzle-urile, poeziile, crafturile sau jocurile video reprezinta metode atractive prin care trezesti interesul prichindelului tau pentru litere si alfabet. Iata cum!
1. Crafturi simple cu litere
Literele alfabetului pot deveni cu usurinta produse ale imaginatiei si creativitatii copilului, dar mai ales ale indemanarii lui. Chiar daca este prea mic pentru a coase singur litere din fetru sau pentru a le decupa din carton sau alte materiale, roaga-l sa contribuie la realizarea lor atunci cand le faci tu. In acest fel, este expus si mai mult literelor noi si ii poti vorbi in timp ce le creati, pentru a se familiariza cu ele si a le retine mai usor. Apoi, lasa-i-le la indemana, sa se joace cu ele.
2. Carticele ilustrate sau de desenat
Pana la momentul la care copilul tau va rasfoi primul abecedar, la gradinita sau scoala, este recomandat sa il expui, de la o varsta mult mai frageda, la primele lui carti de colorat sau cu ilustratii ale literelor alfabetului.
3. Cartoane cu literele alfabetului
Flutura cat mai des prin fata ochilor copilului cartoane sau carduri imprimate cu literele alfabetului. Lasa-l sa le smotoceasca, sa le selecteze si sa le analizeze cu atentie. Pe masura ce se familiarizeaza cu ele, explica-i ce sunt si arata-i tot felul de obiecte care incep cu acea litera. Cand creste mai maricel, va puteti juca cu aceste cartoane. Puteti organiza concursuri de tipul "Ghiceste litera" sau "Formeaza cat mai multe cuvinte care incep cu litera __, in cat mai scurt timp", pe baza extragerii cartoanelor dintr-un saculet. Daca este concurs, atunci stabileste si premii pentru castigatori, pe care le anunti inainte de a incepe competitia. Un alt tip de joc cu aceste carduri il constituie provocarea copilului de a copia pe hartie literele.
4. Aplicatii pe telefon sau tablete
Daca este ceva mai maricel, copilul tau ar putea trece prin faza in care este pasionat si atras de tablete si telefoane mobile. Profita de aceasta atractie a copilului pentru a-l incuraja sa descopere alfabetul si sa invete literele mai usor. Exista mai multe tipuri de aplicatii sau joculete pe telefon cu ajutorul carora copilul poate deslusi singur misterele alfabetului.
5. Jocuri video
O alta pasiune pe care ar putea-o descoperi copilul inca de la o varsta frageda este calculatorul sau laptopul. Exista pe piata dispozitive electronice create special pentru copii mici. Ele sunt concepute cu scop educativ. Cuprind o multime de jocuri video si programe care ajuta copilul sa invete o multime de informatii esentiale pentru dezvoltarea sa. De la calcule matematice simple, invatarea animalelor si numerelor, pana la descoperirea alfabetului, cel mic are ocazia sa isi dezvolte cunostintele si vocabularul atunci cand se joaca pe un astfel de joc.
6. Poezii si cantecele
Poeziile si cantecelele creative si amuzante sunt specifice copilariei si dau o nota vesela modului in care inveti copilul alfabetul. Copiii mici adora poeziile si, in special, rimele. Ele reprezinta un instrument puternic de invatare la varste mici. Se adapteaza nivelului lor de intelegere si ii ajuta sa retina mai usor informatii. Acelasi lucru este valabil si atunci cand pui literele pe note muzicale si ii fredonezi constant astfel de cantecele.
7. Puzzle-uri
Puzzle-urile reprezinta un alt joc interesant si captivant pentru copil si pot fi folosite cu succes pentru a-l ajuta sa invete mai usor literele alfabetului. Cumpara-i copilului puzzle-uri si incurajeaza-l sa puna cap la cap piesele pentru a crea literele alfabetului. Dupa montarea fiecarei litere din puzzle, vorbeste-i despre acea litera, despre obiecte si lucruri care incep cu ea, pentru a facilita procesul de invatare si memorare a lor.