Activitati de primavara pentru copii

| | Actualizat: 2010-04-01 11:07:01

 

Primavara vine cu pofta de culoare: cei mici picteaza, creeaza si invata in acelasi timp! Fie ca e vorba de origami, pictat cu degetelele, desenat, colorat sau lucru manual, copiii sunt incantati sa aiba astfel de activitati prin care sa isi poata exprima perceptia asupra lumii. In acest caz, perceptia asupra primaverii.

La fel de mult ii incanta si motivele de primavara in cantece, poezii si planse de colorat!
 Pomi infloriti

Copacii infloriti sunt simbolul primaverii si al Anului Nou chinezesc, sarbatorit in Japonia. Pentru cel mai simplu mod de a face copaci infloriti avem nevoie de tempera roz si de un marker negru. Vopseaua o amestecam cu o cantitate egala de apa, apoi umezim plansa cu apa.

Mai departe este foarte simplu: punctam plansa cu degetelele inmuiate in culoare si privim petele cum se intind. Cand ni se pare ca sunt suficiente "flori", lasam plansa sa se usuce, iar cand e gata folosim markerul negru pentru a desena crengile copacului.
 Narcise

Narcisele sunt si ele un simbol al primaverii. Putem sa ne distram acasa impreuna cu cei mici, facand un buchet de narcise din hartie. Avem nevoie de:

• Un carton de oua gol;
• Vopsea oranj;
• Hartie galbena;
• Lipici;
• Paie de baut verzi;
• Banda adeziva;

Decupam din carton adancitura in care sta oul si o coloram oranj. Dupa ce s-a uscat, lipim cartonul cu varful in centrul unor forme de floricele, decupate in prealabil din hartia galbena. Lipim cu banda adeziva cate un pai verde in spatele fiecarei flori si am obtinut o narcisa!

Narcise putem face si pictand cu degetelele. Ne trebuie o coala, un marker negru si tempera galbena, oranj si verde. Cu degetele lipite inmuiem palma in galben si facem patru urme de manute, ale caror degete se suprapun – acestea sunt petalele. Apoi, cu oranj, mai facem o urma de palma cu degetele un pic departate, cu baza palmei suprapusa zonei cu degetele galbene de pe coala. Adaugam si o codita verde, cu latul palmei inmuiat in verde si asteptam sa se usuce totul. Dupa aceea se pot trasa contururile petalelor cu markerul.

 Cizmulite pentru ploile de primavara

Orice copil are si o pereche de cizmulite de cauciuc pentru zilele ploioase. Daca acestea nu au modele, putem sa ii lasam pe copii sa isi exerseze imaginatia, facandu-le imprimeuri florale sau ce cred ei de cuviinta. Oja colorata este tot ce avem nevoie!

Cizmulitele de ploaie ale copilului tau devin astfel unicat, iar rezultatul nici macare nu este unul permanent: oja se poate curata cu acetona sau se lasa sa se cojeasca singura (in decurs de aproximativ o luna). Asadar, copilul poate avea in fiecare luna o pereche "noua" de cizmulite de cauciuc!

Acoperim masa de lucru bine si punem cizmele pe o parte (intr-o camera aerisita!). Decoram cu o nuanta de oja, apoi lasam 5 minute sa se usuce. Intoarcem cizmele pe partea cealalta pentru a contiunea decorarea si lasam la uscat inca 5 minute. Pasii se repeta pentru fiecare alta nuanta de oja pe care decidem sa o folosim, pana cand suntem multumiti de model.
 Lalele si origami

Avem nevoie de un patrat de hartie rosie sau roz, pe care il dam in doua pe diagonala, cu partea colorata in exterior. Asezam triunghiul format cu latura mai mare inspre noi si aducem coltul din dreapta in sus, putin mai departe de varful de sus al triunghiului. La fel si coltul din stanga. Este in regula daca in partea de jos se face o suprapunere.

Se poate lasa asa, dar daca dorim o forma mai rotunjita a lalelei, o intoarcem cu fata in jos si indoim putin colurile noi formate de jos, din stanga si din dreapta.

Pentru tulpina, avem nevoide de un patrat asemanator de hartie, insa de culoare verde. Se da in doua pe diagonala, cu partea colorata spre exterior, apoi patratul se desface la loc si se aseaza cu partea necolorata inspre noi si cu indoitura in pozitie verticala. Se indoaie apoi marginile inspre interior, astfel incat laturile de jos ale patratului sa se suprapuna drept indoiturii. Mai indoim marginile o data, tot respectand indoitura centrala.

Coltul ascutit care s-a format jos se ridica si se pliaza peste partea superioara, astfel incat sa o depaseasca. Acum pliem totul in doua, astfel incat lateralele sa imbratiseze varful ascutit de sus. Suprapunerea lateralelor nu este necesar sa fie completa.

Ultimul pas este sa apucam cu o mana din partea de jos a modelului (partea unde sunt mai multe straturi) si cu cealalta mana apucam de coltul ascutit de sus si tragem usor, astfel incat varful de sus sa migreze in laterala opusa a modelului.

Floarea se lipeste deasupra varfului ascutit si am obtinut o lalea de hartie!

Citeste si despre