Cartile pentru copii vin in marimi diferite, in modele colorate si in si mai multe titluri si sugestii clasice, dar si moderne, care pun in dilema parintii. Librariile si magazinele de specialitate abunda de tot soiul de carti pentru cei mici, pentru toate varstele si preferintele intortocheate ale prichindeilor.
Stai si te intrebi cum sa alegi cele mai potrivite carti pentru copilul tau? Iata principalele criterii de selectie, dar si cateva recomandari, care te ajuta sa iti faci mai usor o idee!
Alegerea cartilor pentru copii
In functie de varsta
Principalul criteriu de selectie a cartilor trebuie sa fie varsta copilului. Este important ca inainte de a cumpara o carte, sa citesti cu atentie varsta pentru care este recomandata.
Intreaba librarul sau pe cineva din staff-ul magazinului in care te afli unde este raionul de carti pentru varsta copilului tau.
Cu rime si multe ilustratii
Cand este mic, copilul adora sa asculte povestile care sunt scrise sub forma de poezii si au versuri care rimeaza.
La varste mici, copilul adora culorile si ilustratiile. Asigura-te ca povestile nu sunt foarte lungi si ca predomina ilustratiile. Copiii mici, in special cei de varsta prescolara, nu au rabdarea necesara sa asculte povesti de mari dimensiuni, dar le place atunci cand scurtele povestioare sunt insotite de imagini si ilustratii exemplificatoare.
In functie de preferintele copilului
Tine cont si de preferintele lui. Observa care personaje de poveste ii trezesc mai mult interesul si ii capteaza atentia si alege carti care le au in centrul atentiei sau ca tema.
De exemplu, daca cel mic este pasionat de Winnie-the-Pooh sau Harry Potter, atunci cauta-i seria intreaga de carti si toate publicatiile in care s-a scris despre el, pentru a le rasfoi.
Educative
Opteaza si pentru carti educative - din care poate sa invete sa numere, sa citeasca, sa socoteasca etc. Chiar daca sunt de povesti, important este ca ele sa aiba o morala, din care copilul sa invete o lectie de viata importanta la sfarsitul ei.
La recomandarea educatoarei, profesoarei sau librarului
Si recomandarile educatoarei sau librarului pot fi de folos in alegerile pe care le faci. Educatoarea stie cel mai bine ce i se potriveste la varsta lui si ce i-ar fi util sa invete, iar librarul iti poate sugera titlurile cele mai vandute sau populare, astfel incat sa iti faci o idee despre cam ce se cauta pentru acea varsta.
Recomandari de carti pentru copii
Degetica
Iata o poveste clasica, intr-o carticica extrem de atragatoare pentru cei mici. Este vorba de varianta scurta a povestii scrise de Hans Christian Andersen. Contine doar 6 pagini bogate in ilustratii, pentru a atrage mai mult copilul mic.
elefant.ro
10 ursuleti ghidusi
Iata o carticica educativa pentru copilul cu varsta intre 3 si 6 ani. Cartea prezinta aventurile si ispravele a 10 ursuleti simpatici, din care copilul are foarte multe lucruri de invatat.
librariatlas.ro
Omida mancacioasa
Povestea "Omida mancacioasa" este una dintre cele mai celebre carti ale lui Eric Carle. Cartea ilustrata si scrisa intr-un stil usor de inteles de catre cei mici ajuta copilul sa invete cum se dezvolta un fluture, zilele saptamanii, dar si mai multe tipuri de fructe.
carteacopiilor.ro
Punguta cu doi bani
Celebra carticica a lui Ion Creanga contine o poveste cu talc pentru micuti, pe care niciun prichindel nu ar trebui sa o rateze in copilarie.
Este o poveste moralizatoare si amuzanta pentru copiii de varsta prescolara.
librarie.net
Brotac si strainul
"Brotacul si strainul" este o carte din ce in ce mai populara astazi in randul copiilor. Povestea are si un caracter moralizator, ajutandu-i pe copii sa invete mai usor despre toleranta, un concept destul de abstract la varsta prescolara.
buybooks.ro
Tu cum alegi carticelele pentru copilul tau? Pe ce criterii te bazezi? Care este carticica de povesti preferata a micutului tau? Spune-ne parerea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!