Atunci cand vine vorba despre activitati recreative in familie, mersul la teatru este oricand o idee excelenta pentru ca micutii sa se relaxeze si sa invete lucruri noi. Teatrul ii ajuta sa se dezvolte, le pune la incercare imaginatia si se poate transforma rapid intr-una dintre activitatile preferate ale celor mici.
De ce sa-i ducem pe copii la teatru
Spectacolele de teatru pot fi o idee excelenta de relaxare pentru intreaga familie. Arta trebuie introdusa in viata copiilor inca de mici, pentru ca ii ajuta sa cunoasca lumea si sa se dezvolte pe plan creativ.
Atunci cand mergem cu copiii la teatru, e mai usor pentru ei sa deprinda valorile umane puse in scena de actori si sa invete o lectie despre viata, daca alegem o piesa de teatru cu scop educativ. In plus, teatrul este o modalitate excelenta prin care copiii se recreeaza si invata, in acelasi timp. Conexiunea dintre actorii de pe scena si public este una reala, directa, iar emotiile sunt transmise si intr-un sens, si in celalalt.
Cum ii ajuta teatrul pe copii sa se dezvolte
Daca ai nevoie de motive in plus pentru a duce copilul la teatru atunci cand ai ocazia, iata cateva:
1. Stimuleaza imaginatia
Copiilor le plac povestile, iar daca acestea sunt insotite de punere in scena, muzica, coregrafii, costume decoruri, experienta va fi una de neuitat. Cel mic se va identifica cu povestea pusa in scena, va fi acolo trup si suflet si va incerca sa isi imagineze ce urmeaza, iar acest exercitiu este unul foarte important pentru el.
2. Incurajeaza exprimarea sentimentelor
Interactiunea directa a personajelor din piesa cu publicul ajuta la schimbul de energie si, spre deosebire de alte forme de divertisment, se bazeaza pe feedback direct. Atunci cand personajele de pe scena fac glume sau rad, si publicul rade, la randul lui, iar cand protagonistii sunt tristi, copiii inteleg ca este in regula sa iti exprimi sentimentele, indiferent care ar fi acelea.
3. Scoate in evidenta valori esentiale
Alegeti un spectacol de teatru potrivit pentru varsta copiilor si le asigurati o lectie adecvata despre valori precum dragostea, prietenia, respectul, toleranta, bunatatea, altruismul etc.
4. Asigura o pauza de la tehnologie
Intr-o lume in care filmele, desenele animate, jocurile sunt la un click distanta, un spectacol de teatru, cu oameni reali pe o scena, poate fi o ocazie extraordinara de deconectare de la lumea virtuala, atat pentru copii, cat si pentru parinti.
5. Dezvoltare culturala
Puteti alege o poveste pe care ei o cunosc deja, care sa fie pusa in scena la teatru. Copiii vor ajunge sa cunoasca povestea si altfel decat din paginile unei carti, intr-un context nou, cu personaje adevarate, cu jocuri, cantece si decoruri colorate.
6. Invata despre munca in echipa
Cei mici vor intelege cat de important este sa lucrezi in echipa si sa ii ajuti pe ceilalti atunci cand au nevoie. Spectacolul de teatru este unul reusit datorita unei echipe intregi de oameni ale caror eforturi sunt puse la comun pentru acelasi scop.
Cursurile de teatru pentru copii, o idee excelenta
Daca cel mic este pasionat de teatru, ii puteti cultiva pasiunea ducandu-l la cursuri de teatru pentru copii. Cei mici invata acolo sa isi exprime sentimentele, sa intre in pielea diferitelor personaje, sa reactioneze intr-o situatie sau in alta. In plus, ii ajuta pe cei mici sa aiba o idee despre ce inseamna aceasta meserie si pe cei mari sa identifice talentul, acolo unde exista, si sa ii indrume pe copii catre cariere artistice pe viitor.
FOTO: Facebook/Teatrul Ion Creanga