Implicarea copilului in bucatarie are o multime de beneficii in dezvoltarea lui. Pe langa faptul ca invata lucruri noi si isi dezvolta cultura generala si vocabularul, lectiile de gatit sunt adevarate experimente stiintifice, de unde invata lucruri esentiale din chimie si fizica, dar din care poate deprinde si matematica sau alfabetul. Bucataria se dovedeste a fi si un spatiu in care se pun bazele unei educatii alimentare sanatoase. Iata cele mai importante lectii pe care le invata copilul "bucatarind" alaturi de tine!
1. Sa urmeze instructiuni si sa fie responsabili
Convingand copilul sa fie asistentul tau de bucatar este si o ocazie buna de a-l disciplina si de a-l ajuta sa invete sa urmeze instructiuni simple. In momentul in care il rogi sa aduca ouale, sa amestece crema, sa puna vasele in chiuveta sau sa iti dea o lingura, copilul invata sa urmeze instructiuni si ii atribui si o responsabilitate. Atunci cand il inveti sa stranga dupa ce gateste, sa spele vasele si sa lase bucataria curata la sfarsitul sesiunii de gatit, il ajuti sa devina responsabil.
2. Alfabetul si sa citeasca
Cititul retetelor impreuna cu copilul il ajuta sa invete sa citeasca mai usor. In momentul in care faci supa si pui in ea fidea in forma de litere, este o oportunitate pentru cel mic sa invete alfabetul. Tot in acest scop, poti face fursecuri si biscuiti in forma de litere!
3. Sa numere si sa faca adunari simple
In momentul in care reteta specifica anumite gramaje sau un numar de bucati din anumite alimente, copilul are ocazia sa invete o lectie importanta de matematica: sa numere si sa faca adunari usoare. De exemplu, daca in reteta scrie ca trebui sa puneti trei rosii si doua cepe, roaga copilul sa ti le puna pe masa si apoi intreaba-l cate sunt in total.
4. Fenomene chimice si fizice de baza
Bucataria devine un adevarat laborator de stiinte pentru copilul tau. Atunci cand coci paine sau prajituri, cand fierbi apa pentru paste sau supa ori cand transformi faina in aluat, au loc procese chimice si fizice, pe care copilul le poate invata mai usor decat daca le citeste in teorie. Invata prin puterea exemplului cum se transforma alimentele solide in lichide si invers si alte procese chimice esentiale.
5. Sa manance sanatos
Din momentul in care copilul paseste prima oara in bucatarie pentru a te ajuta la prepararea mancarurilor, ai o sansa importanta sa il inveti o lectie culinara importanta: mancatul sanatos! Educatia alimentara a copilului trebuie facuta de la varste mici, iar in momentul in care copilul este implicat direct in pregatirea lor si aude de la tine cat de sanatoase si importante sunt pentru organism anumite alimente, va deveni mai usor fanul lor. Mentioneaza-i beneficiile cele mai importante ale unor alimente. De exemplu, spune-i ca morcovul il ajuta sa vada mai bine, laptele il ajuta sa aiba oase puternice si sa alerge mai usor etc.
6. Isi dezvolta vocabularul si cultura generala
In momentul in care copilul vede ca folosesti oua, legume, fructe, branzeturi sau lactate pentru a pregati mesele, vei observa ca va avea o multime de intrebari legate de cine face ouale, cum apar ele, cum cresc morcovii, cum se face branza, de unde vine laptele - curiozitati care contribuie la dezvoltarea culturii generale a copilului!