Opt moduri in care cantatul la un instrument muzical ii ajuta pe copii sa se dezvolte

| | Actualizat: 2021-12-29 23:34:00

Muzica are nenumarate beneficii asupra dezvoltarii cognitive a copilului si ar trebui sa faca parte din viata celui mic din primele luni de viata. Pe masura ce cresc, multi copii manifesta interes pentru muzica, iar parintii ar trebui sa fie atenti la acest aspect si sa le indrepte pasii catre un instrument muzical.

Chiar daca nu vor face performanta, ci vor invata sa cante la un instrument doar pentru ca este distractiv, acest lucru are o multime de beneficii asupra dezvoltarii copilului si isi pune amprenta atat la nivel cognitiv, cat si social si artistic.

Motive care va vor convinge sa va duceti copilul la lectii de muzica

A invata sa cante la un instrument muzical inseamna, pentru copil, a-si dezvolta simtul auzului, a-si imbunatati capacitatea de exprimare si a-si creste nivelul de incredere in sine, printre altele.

1. Imbunatateste starea de spirit

Pentru copii, instrumentele muzicale sunt ca niste jucarii, iar faptul ca produc un zgomot placut le provoaca o stare de relaxare. Atunci cand invata sa cante la un instrument, copiii elibereaza energiile acumulate si se simt bine cu ei insisi. Cantatul la un instrument muzical este benefic mai ales in cazul copiilor introvertiti, frustrati sau care nu stiu sa isi exprime sentimentele. Muzica devine modul lor de comunicare si de exprimare, iar acest lucru nu poate sa le faca decat bine.

2. Imbunatateste abilitatile cognitive

Copiii care iau lectii la un instrument muzical reusesc sa se concentreze mai bine, sa gandeasca mai repede, sa ramana concentrati pentru mai mult timp si sa rezolve problemele cu care se confrunta. Muzica in sine stimuleaza activitatea cerebrala, iar in timp are efecte benefice asupra memoriei. Mai mult, muzica le dezvolta copiilor gandirea critica si logica si stimuleaza zone ale creierului care au legatura cu matematica.

3. Consolideaza vocabularul

Faptul ca invata sa cante la un instrument ii ajuta pe copii sa isi dezvolte vocabularul si capacitatea de memorare.

4. Incurajeaza socializarea

Copiii care invata sa cante la un instrument inca din copilarie socializeaza mai usor, pentru ca au incredere in ei si le este mai usor sa interactioneze cu alti copii sau adulti noi. Pe de alta parte, atunci cand se intalnesc cu alti copii care au aceeasi pasiune pentru muzica, totul devine mai distractiv.

5. Dezvolta creativitatea

Instrumentele muzicale sunt o modalitate excelenta de a stimula creativitatea si curiozitatea celor mici. Atunci cand improvizeaza, isi folosesc functia creierului care le permite sa inoveze si sa fie creativi in orice domeniu.

6. Ii invata sa fie rabdatori

Faptul ca este nevoie de timp si perseverenta pentru a invata sa cante bine si pentru a se perfectiona ii invata pe copii o lectie importanta despre rabdare: niciun lucru important nu se obtine usor sau cat ai bate din palme. Este important sa ii sustineti si sa nu ii lasati sa renunte, atunci cand devine dificil.

7. Dezvolta abilitatile motorii

Pianul, vioara, chitara sunt instrumente care ii ajuta pe copii sa isi dezvolte motricitatea si coordonarea. Faptul ca trebuie sa fie atenti si sa isi foloseasca ambele maini pentru a canta ii ajuta pe copii sa se dezvolte si sa capete o indemanare care le va folosi si pe alte planuri.

8. Ofera o invatare continua

Dupa ce descopera un instrument, multi copii isi doresc sa se perfectioneze si sa invete sa cante cat mai bine. Apoi, dupa ce il stapanesc, este posibil sa vrea sa invete sa cante si la alt instrument sau cu vocea. Faptul ca descopera tot timpul lucruri noi ii ajuta sa isi mentina interesul viu si sa fie ancorati intr-un proces de invatare continua.

FOTO: Pixabay.com

Citeste si despre