Studierea unui instrument muzical de catre copil este nu numai o forma de distractie si relaxare, dar are o multime de beneficii in dezvoltarea lui. Daca micutul tau pare sa fie talentat la un anumit instrument sau da seme ca il tenteaza muzica nu ezita sa il inscrii la cursuri speciale si sa il lasi sa isi aleaga un instrument preferat!
La ce varsta pot studia copiii instrumentele muzicale?
Copiii invata noi aptitudini si abilitati zilnic si fac eforturi sa le implementeze in viata lor obisnuita si sa se foloseasca de ele. Clasele pentru studierea instrumentelor muzicale sunt valabile pentru toate varstele, cu precadere pentru copii care au de la 5 ani in sus. Pentru copiii mici, abilitatea de a studia un instrument muzical trebuie sa se faca de la o varsta frageda daca se doreste performanta. In plus, trebuie sa il lasi sa exploreze si sa incerce sa cante la mai multe instrumente pana descopera care ii este pe plac sau la care este talentat.
Este important ca acesta sa testeze mai multe inainte de a se decide!
Te poti lovi de situatia in care acestuia nu ii place niciunul si atunci este mai bine sa renunti si sa ii orientezi atentia catre alta pasiune si alte cursuri (pictura, dans etc.)! Pur si simplu, poate muzica nu este pentru el! Exista anumite clase informale, in care copilului ii este prezentat fiecare instrument in parte, este lasat sa il exploreze si sa se joace cu mai multe si comportamentul lui este observat de profesor sau specialist pentru a-si da seama spre care tinde sa arate mai mult interes si care i s-ar potrivi mai bine. Intereseaza-te de scoli de muzica care ofera aceasta sansa.
Instrumente muzicale potrivite in functie de varsta
Pentru copiii sub 5 ani, cel mai potrivit instrument de studiat este fluierul. Acesta nu presupune prea multe eforturi si abilitati din partea copilului, ci doar sa sufle in el si sa schimbe pozitia degetelelor pentru a produce note si implicit, sunete diferite. Dupa ce manuiesc cu pricepere fluierul, micutii pot trece si la alte instrumente inrudite cu acesta: clarinet, oboi, flaut sau nai. Pe masura ce copilul creste, acesta poate fi inscris la clase care studiaza vioara, chitara sau instrumente cu claviatura (pian, orga etc.) ori trompeta sau trombon. Acestea presupun implicarea mai multor abilitati ale copilului si o intelegere mai buna a notiunilor muzicale si indicatiilor oferite in cadrul cursurilor (citirea notelor muzicale de exemplu).
Care sunt beneficiile studierii unui instrument muzical pentru copii?
Studierea unui instrument de muzica aduce o serie de avantaje in dezvoltarea copilului. Specialistii au descoperit ca lectiile de muzica pot determina sensibilitatea creierului la anumite sunete si poate ajuta copilul sa isi imbunatatesca abilitatea limbajului si sa-si perfectioneze urechea muzicala si chiar auzul. Imbunatateste comunicarea, iar speciailistii sustin ca ajuta copiii sa vorbeasca mai usor dupa un atac cerebral.
Aceste cursuri isi aduc contributia si in stimularea memoriei si in dezvoltarea inteligentei, dar au efect si asupra comportamentului, imbunatatind felul in care se poarta in public sau acasa. Micutii au avantajul de a invata cum anume se citesc partiturile muzicale, li se dezvolta si abilitatile motorii (unele intrumente presupun indemanare si controlul mainilor). De asemenea ei castiga un oarecare sentiment de apartanenta la grup, atunci cand participa alaturi de alti copii. Ei invata sa isi astepte randul, sa imparta cu ceilalti si de ce nu, chiar si ce inseamna sa ai spirit de echipa.
Avand in vedere ca micutul ia contact cu alti copii si se afla intr-un mediu public, acest lucru contribuie si la dezvoltarea sociala a lui - poate lega prietenii, stabili relatii, invata norme de comportament social etc. Aceste clase ii ajuta pe prichindei sa isi cladeasca si o mai buna incredere in forte proprii si o stima de sine puternica. Efectul apare mai ales atunci cand sunt incurajati si laudati de profesori sau participa la competitii sau concursuri muzicale impreuna cu scoala de muzica si castiga premii. Ii ambitioneaza si impulsioneaza sa mearga inainte si sa se orienteze mereu spre succes.
Studierea unui instrument muzical ar trebui luata in considerare daca micutul tau nu manifesta un alt talent, nu este o fire sportiva si nu este pasionat de altceva. Trebuie sa ii prezinti aceasta "oferta" ca o noua experienta, nu ca pe o obligativitate de a face aceste clase. Copilul trebuie asigurat ca nimic nu i se va intampla si ca nu este obligat sa participe daca nu ii place ceea ce face, mai ales ca exista o multime de cursuri si hobby-uri pe care sa le testeze si din care sa aleaga.