Superalimentele sunt produse pline de nutrienti care aduc o multitudine de beneficii sanatatii si care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia copilului tau.
Indiferent cat de mofturos este cel mic, daca reusesti sa ii adaugi in farfurie macar unul dintre aceste superalimente poti sa contribui la un obicei alimentar care il va mentine sanatos nu doar acum, ci pentru tot restul vietii.
7 alimente sanatoase pentru imunitatea copilului
In special in sezonul rece, atunci cand sistemul imunitar al celui mic va poate da batai de cap, aceste superalimente nu trebuie sa lipseasca din meniul saptamanal al prichindelului tau:
1. Avocado
Singurul fruct care contine grasimi bune monosaturate ce pot sa scada colesterolul rau care afecteaza inima, avocado este o sursa bogata in fibre, prevenind constipatia si contine vitamina E, care previne cancerul. Cel mai simplu mod de a prepara avocado este sa il pasezi cu putina zeama de lamaie si sa adaugi cateva linguri de iaurt dupa care sa il sevesti impreuna cu bastonase de legume proaspete, crude.
2. Afinele
Indiferent daca sunt proaspete sau congelate, afinele contin multe vitamine, minerale si anitoxidanti si pot contribui la scaderea colesterolului, dar pot si sa imbunatateasca memoria si sa lupte in combaterea anumitor tipuri de cancer. Le poti adauga in piureul de spanac, sau i le poti servi celui mic alaturi de clatite in weekend.
3. Ovazul
Ovazul previne cresterea si scaderea brusca a glicemiei, este foarte satios si ajuta corpul sa scape de colesterolul rau, asa ca serveste aceasta cereala la micul dejun, fiarta in lapte si adauga afine, pentru a incepe ziua in mod echilibrat, cu un aport sanatos de fibre si antioxidanti.
4. Somonul
Somonul contine grasimi sanatose, cunoscute sub denumirea de omega-3, care pot reduce riscul dezvoltarii de afectiuni cardiace. Nutrientii pe care somonul ii contine pot contribui la imbunatatirea starii de spirit si previn pierderea memoriei. Foloseste somon salbatic pentru a reduce expunerea celui mic la substante toxice precum mercurul, si prepara-i un burger sanatos de peste, cu legume proaspete.
5. Spanacul
Spanacul este o sursa excelenta de fier, calciu, acid folic, vitamina A si C, ideale pentru creierul si oasele aflate inca in crestere; aceasta leguma este extrem de versatila, poate fi consumata ca atare, in salate, sau o poti adauga in supe si sosuri pentru ca se gateste foarte repede si usor.
6. Cartofii dulci
Cartofii dulci contin vitamina B, C, E, calciu, potasiu si fier, sunt bogati in carbohidrati si fibre, ceea ce imbunatateste digestia si pot preveni scaderile bruste de glicemie; cartoful dulce da dulceata retetelor si contribuie la reducerea aciditatii rosiilor in sosul de tomate; pentru o garnitura delicioasa, poti pregati cartof dulce si morcov copt, stropit cu sare piper si putin ulei de masline.
7. Iaurtul
Iaurtul este o foarte buna sursa de proteina, este bogat in calciu si ajuta la formarea unor oase puternice, dar si a unei danturi sanatoase. Iaurtul contribuie la o digestie mai buna si combate bacteriile daunatoare din interiorul stomacului. Foloseste iaurt simplu, in care poti adauga fructe proaspete sau congelate, evitand astfel iaurturile cu fructe care contin zahar.