8 modalitati creative si distractive pentru a-ti convinge copilul sa manance legume, conform pediatrilor

| | Actualizat: 2024-09-08 10:00:00

O alimentatie echilibrata este esentiala pentru un stil de viata sanatos la orice varsta. Acest lucru este si mai important pentru copii, deoarece o dieta variata le asigura toate vitaminele, mineralele si nutrientii necesari pentru crestere si dezvoltare.

 

Totusi, convingerea copiilor sa manance anumite alimente, cum ar fi legumele, poate fi dificila. Refuzul lor poate avea diverse cauze, de la sensibilitati senzoriale, pana la preferinte personale sau dorinta de a-si afirma independenta.

 

Din fericire, exista cateva metode prin care parintii pot incuraja copiii sa includa legumele in alimentatia lor fara a pune presiune.

 

Iata 8 sfaturi oferite de specialisti pentru a convinge copiii sa manance mai multe legume:

 

Adauga un sos delicios

Copiii prefera gusturile dulci din nastere, iar asta poate explica de ce refuza adesea legumele. Un truc simplu este sa le oferi legumele alaturi de un sos atractiv, precum cel de branza, hummus sau ranch, pentru a-i face sa le incerce. Atentie, insa, la cantitatea de sos pentru a nu depasi portiile recomandate.

 

Implica-ti copilul in bucatarie

Copiii adora sa fie implicati si sa-si exerseze abilitatile. Lasa-i sa ajute la pregatirea mesei, fie ca e vorba de curatarea legumelor sau de masurarea ingredientelor. Acest lucru ii va entuziasma cu privire la mancarea pe care au contribuit sa o prepare.

 

Fii consecvent

Continua sa ii oferi legume la fiecare masa, chiar daca sunt refuzate. Este posibil ca un copil sa aiba nevoie sa vada un aliment de mai multe ori (pana la 15 ori) inainte sa-l accepte. Rabdarea si perseverenta sunt esentiale.

 

Incearca diferite metode de preparare

Textura alimentelor poate fi un obstacol. Experimenteaza cu diverse metode de gatit, precum legume crude, coapte sau prajite, pentru a gasi varianta preferata de copilul tau.

 

Strecoara legumele in alte preparate

Poti introduce legumele in preparatele preferate ale copilului, de exemplu, adaugand spanac in smoothie-uri sau legume intr-un sos de paste.

 

Evita luptele la masa

Incerca sa pastrezi o atmosfera relaxata in timpul meselor si sa eviti certurile sau recompensele legate de mancare. Astfel, copilul nu va asocia legumele cu o sursa de stres.

 

Rezista tentatiei de a mitui copilul

Nu folosi desertul ca recompensa pentru a-l face sa manance legume, deoarece acest lucru poate crea o asociere negativa pe termen lung.

 

Fii un exemplu pozitiv

Copiii imita comportamentele adultilor. Daca te vad mancand legume si bucurandu-te de ele, sunt mai predispusi sa le incerce si ei.

 

Sursa foto: www.pexels.com

Citeste si despre