Acadele, jeleuri, chipsuri in parc?

| | Actualizat: 2017-09-27 12:45:24

"Poftim copilas, ia daca vrei!", spune o mama catre baiatul meu si-i intinde o punga de chipsuri cu aroma de cascaval, din care ii dadea fiului ei. Abia apoi ma intreaba: "Ii dati voie?".

Eu nu i-as fi dat, dar cum sa-l mai opresc daca punga era deja sub nasul lui?... Si, o data, de doua ori, n-ar fi o mare problema, dar cum sa inteleaga un copil ca nu putem cumpara des, ca nu sunt sanatoase, ca ne doare burtica de la ele?

Si, la fel, daca ar fi doar chipsuri sau altceva, dar un singur aliment, n-ar fi o tragedie. Dar cand copilul vede in fiecare zi acadele, inghetate, gume de mestecat, jeleuri, bomboane (din cele mai colorate si mai pline de E-uri), chipsuri, ca sa nu mai vorbesc de produse de fast-food, cum sa mai am succes in a-l tine departe de ele?

Cine vrea sa-i dea copilului astfel de "alimente" sigur ca este liber sa o faca, este alegerea lui, in cunostinta sau necunostinta de cauza vizavi de faptul ca sunt nesanatoase, dar sa o faca la el acasa.

Insa, dragi mame si bunici, pentru binele copiilor vostri, nici acasa nu ar trebui! Incercati sa va ganditi de doua ori inainte sa cumparati ceva de genul acesta pentru ei! Fiti constiente ca nu toate sunt bune pentru organismul lor, si destul avem in jur atatea lucruri nocive pe care nu le putem controla - poluare, pesticide, insecticide, produse chimice etc... 

Vedeti scandalul oualor contaminate cu Fipronil (Fipronilul fiind un insecticid interzis in Uniunea Europeana la animalele destinate consumului uman), vedeti scandalul produselor de o calitate mai proasta destinate comercializarii in partea de est a Europei (spre deosebire de aceleasi produse, dar de o calitate mai buna pentru vest), vedeti atatea E-uri interzise in alte tari, dar permise la noi in Romania (o simpla cautare pe Google va lamureste), vedeti nenumarate fructe si legume tratate cu substante periculoase si unele, din nou, chiar interzise!

Eu insami am cumparat de la un supermarket lamai pe al caror ambalaj scria ca sunt tratate cu Imazalil, un pesticid cancerigen, interzis in UE! Iar pe eticheta era subliniat: "Coaja NU este destinata consumului uman". Cu siguranta insa coaja de la acele lamai a ajuns si in desertul vreunui copil...

Asadar, dragi mamici si bunici, cititi, informati-va, aflati care sunt E-urile cele mai periculoase si verificati mereu etichetele ca sa nu le contina! Macar atat putem face pentru copiii nostri: sa nu le facem rau cu mana noastra!

Iar in parc sigur ca este firesc sa se vina cu un sandvis, cu un castronel de mancare pentru bebelusi, dar nu cu produse nesanatoase!

Ca sa nu mai zic ca un copil mai nemancacios din fire isi pierde pofta de mancare pentru urmatoarea masa daca mananca chipsuri sau jeleuri in parc.

Si, in plus, i se formeaza ideea ca alti copii mananca frecvent astfel de produse, situatie in care este foarte greu sa mai inteleaga ca le putem consuma, ocazional! Ocazional inseamna la o petrecere, in vizita la cineva, intr-o excursie.

Copilul poate intelege asemenea reguli si nu capata frustrari ca nu primeste des acele produse, insa, daca vede in fiecare zi alti copii mancand in parc, e mult mai complicat. 

Acelasi lucru este valabil si in gradinite sau scoli, atunci cand copiii vin cu mancare de acasa. Ar fi ideal ca toti parintii sa inteleaga si sa dea copiilor alimente cat mai sanatoase la pachet! Iar acest indemn nu este unul singular, ci unul care se extinde din ce in ce mai mult prin atatea campanii nationale si internationale care sustin alimentatia sanatoasa la copii, si care-i invata atat pe parinti cat si pe cei mici ce anume sa aleaga pentru a evita macar o parte din ce este nesanatos!

  • Foto: Freepik

Citeste si despre