Ce alimente ar trebui sa manance copilul cand ia antibiotice

| | Actualizat: 2019-08-19 14:02:48

In multe cazuri, atat copiii cat si adultii au nevoie de antibiotice pentru a lupta impotriva infectiilor bacteriene.

Da, doar cele cauzate de bacterii, niciodata cele virale. Pentru ca eficacitatea medicamentului sa fie totala si sa nu afecteze nicio parte a corpului, este necesar ca cel mic sa aiba o dieta adecvata.

De aceea este bine sa stii care sunt cele mai potrivite alimente pentru un copil care ia antibiotice, potrivit nutritionistei Carlota Reviriego.

Cea mai buna dieta pentru un copil care ia antibiotice

Antibioticele sunt substante naturale, adica produse de organisme vii, desi astazi sunt folositi derivatii lor sintetici. Atunci cand se confrunta cu alte bacterii, antibioticele le elimina sau cel putin impiedica cresterea lor.

Desi te scapa de unele infectii, antibioticele trebuie luate numai la indicatia medicului, pentru ca utilizarea lor "dupa ureche" poate provoca aparitia bacteriilor rezistente (antibioticul nu isi mai face efectul), dar si pentru ca pot provoca probleme gastro-intestinale (varsaturi , diaree, gaze, pierderea poftei de mancare si / sau dureri abdominale).

In timpul tratamentului cu antibiotice este benefic pentru copil sa urmeze o dieta care sa permita repopularea tractului gastrointestinal, deoarece antibioticele tind sa eradicheze nu numai microorganismele patogene pe care le vizeaza, ci si toata flora intestinala a copiilor.

Probiotice si prebiotice

Probioticele sunt bacterii care, conform studiilor, au proprietati benefice pentru organism. Aceste probiotice pot fi consumate in alimente, cum ar fi unele produse lactate sau in suplimente (tablete masticabile, pastile, pliculete).

Principala caracteristica a acestor microorganisme este ca ajung in viata la tractul gastro-intestinal si exercita aceasta functie sau functii benefice. Pe de alta parte, prebioticele sunt substante care favorizeaza cresterea microorganismelor probiotice. Cele mai studiate prebiotice sunt carbohidratii nedigerabili precum lactuloza, desi recent s-a observat ca polifenolii pot avea si activitate prebiotica.

Vitamina K

Populatia bacteriana pe care o avem in tractul gastro-intestinal include unele bacterii care produc vitamina K. Faptul ca antibioticul elimina aceste bacterii lasa organismul in dezavantaj, deoarece lipseste productia de vitamina K, atat de importanta, de exemplu, pentru coagularea sangelui. Aceasta vitamina se gaseste in legume cu frunze verzi, broccoli, varza de Bruxelles sau soia si este esentiala pe toata perioada tratamentului pentru restabilirea echilibrului microbian.

Fibre

In timpul tratamentului cu antibiotice, acestea pot provoca gaz si alte simptome ale stomacului, insa fibrele favorizeaza cresterea bacteriilor benefice in stomac si intestin, fiind esentiale in recuperarea florei intestinale. Fructele, legumele, nautul, lintea, alunele, semintele , fasolea, soia, mazarea si cerealele integrale sunt cele mai importante surse de fibre pentru dieta copiilor.

Alimente fermentate

Aceste alimente sunt surse ideale de bacterii benefice pentru organism. In timp ce antibioticul elimina agentul patogen si bacteriile, alimentele fermentate (iaurturi, branzeturi) repopuleaza tractul gastro-intestinal, permitand o recuperare mai rapida si atenuand efectele secundare ale tratamentului cu antibiotice.

Alimente daunatoare pentru copilul cand ia antibiotice

Exista anumite alimente care afecteaza negativ absorbtia antibioticului sau indirect bacteriile benefice din stomac si intestin si care ar trebui evitate in timpul tratamentului cu antibiotice, dar si cateva zile dupa incetarea acestuia.

Grapefruit

Din cauza aciditatii sale, acest fruct afecteaza modul in care organismul prelucreaza antibioticul, diminuindu-i efectul si scazand eficacitatea tratamentului. Desi intr-o masura mai mica, toate citricele au aceasta problema.

Excesul de calciu si fier

Unele studii sugereaza ca excesul din aceste minerale impiedica actiunea antibioticului, de aceea este mai bine ca cel mic sa nu consume alimente bogate in fier si / sau calciu in timp ce ia antibiotic. Acestea pot fi consumate fara probleme atunci cand nu se mai administreaza antibiotice.

Zaharul

Zaharurile simple, in special, duc la cresterea bacteriilor, astfel incat alimentele bogate in acesti carbohidrati simpli faciliteaza cresterea microorganismelor patogene. Consumul de alimente bogate in zahar este nedorit pe parcursul intregului proces infectios.

Citeste si despre