Ce legume sa-i dam copilui iarna pentru a-l feri de boli

| | Actualizat: 2023-02-06 10:09:49

Iarna trebui sa fim mult mai atenti la alimentatia copiilor pentru ca sistemul imunitar are nevoie de mai mult sprijin decat de obicei. Lipsa soarelui, zilele mai scurte, faptul ca facem mai putina miscare isi pun amprenta asupra sanatatii si a imunitatii.

Pentru a avea copii sanatosi si in sezonul rece, e bine sa stim sa le cream un meniu echilibrat. Astfel facem primul pas spre un organism mai puternic in fata bolilor de sezon. Atentie, nu inseamna ca trebuie sa dam mai multa mancare copiilor, ci sa ne asiguram ca ei primesc hrana de calitate, bogata in vitamine si nutrienti, preparata sanatos, prin fierbere, gatire la abur sau coacere.

Cand este frig ne tenteaza alimentele mai grase sau chiar carbohidratii, pentru ca ele ne ajuta sa ne incarcam cu energie si sa suportam mai usor temperaturile scazute. Legumele, proaspete, conservate sau gatite, nu trebuie sa dispara, insa, din alimentatia copiilor.

Ce legume le dam copiilor iarna

Varza, cruda sau murata, este foarte bogata in vitamina C si vitamina K; cea murata este chiar mai bogata in vitamina C decat varza proaspata. Muraturile, in general, sunt sanatoase pentru copii pentru ca au si vitamina B12, deci nu evitati sa le serviti celor mici la masa, daca au o varsta care le permite sa manance si asa ceva.

Vitamina A nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copiilor in sezonul rece. Ea se regaseste in cantitati mari in ardei gras sau morcovi.

Sfecla rosie, cruda sau coapta, este bogata in vitamina B, fier, fosfor si vitamina C, printre altele. O puteti include in alimentatia copiilor cruda sau gatita, insa o puteti introduce si in sucuri naturale, alaturi de alte fructe.

Rdichea neagra este un bun aliatal imunitatii. Este bogata in calciu, vitamina C, vitamine din complexul B, magneziu, fier si potasiu, printre altele. Ea contribuie la fixarea calciului si la intarirea imunitatii, lupta impotriva rahitismului si are propritetati antimicrobiene.

Si alte radacinoase sunt foarte sanatoase pentru copii. Morcovul, patrunjelul, pastarnacul si telina sunt bogate in vitaminele A, B si C si pot fi incluse in multe preparate, de la supe si piureuri, pana la salate de cruditati sau garnituri.

Dovleacul este considerat de multi un fruct, insa nu putea lipsi de pe aceasta lista. Bogat in vitaminele A, C si K, dar si in betacaroten, este o importanta sursa de fier, fibre, proteine si potasiu. Poate fi oferit copiilor sub forma de piure, supa crema, copt, iar gustul sau usor dulceag si textura placuta ii va cuceri pe cei mici.

Ghimbirul a devenit o mica vedeta in ultimii ani, insa la copii poate fi inclus in alimentatie abia dupa varsta de doi ani si in cantitati mici, potrivit specialistilor in nutritie. Sursa de calciu, fier, magneziu, fibre, seleniu si vitaminele C, E si B6, ghimbirul are un gust si un miros specifice care ar putea sa nu fie pe placul oricui. Este, insa, sanatos pentru sistemul digestiv si tractul gastrointestinal, dar are si proprietati analgezice si antitermice.

Pentru a diversifica si mai mult alimentatia copilului pe timp de iarna, apelati cu incredere si la praz, mazare, fasole sau naut, legume bogate in nutrienti cu o mare importanta mai ales pe timp de iarna.

Citeste si despre