ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder) este o tulburare de alimentatie caracterizata prin obiceiuri alimentare extrem de selective, obiceiuri alimentare perturbate sau ambele. Deseori, aceasta duce la deficiente nutritionale si energetice semnificative si, in cazul copiilor, la incapacitatea de a lua in greutate.
Provocarile comune legate de alimentatie pentru o persoana cu ARFID includ dificultati in digerarea alimentelor, evitarea anumitor tipuri de texturi, culori si mirosuri ale alimentelor, mancatul intr-un ritm anormal de lent sau lipsa generala a apetitului.
Simptomele ARFID
Urmatoarea este o lista comuna a simptomelor ARFID pentru a te ajuta sa discerni daca tu sau copilul tau puteti avea nevoie de tratament profesional pentru tulburari de alimentatie:
-
Plictiseala extrema in alegerea alimentelor
-
Anxietate atunci cand sunt prezentate alimente „de temut”
-
Pentru adulti, pierderea in greutate; pentru copii, dificultatea de a lua in greutate
-
Dependenta de suplimente nutritive, de un tub de alimentare sau de ambele
-
Evitarea anumitor alimente, in functie de textura, culoare, gust, miros, grupe de alimente etc.
-
Varsaturi frecvente sau guturai dupa expunerea la anumite alimente
-
Dificultati in mestecarea alimentelor
-
Lipsa apetitului
-
Dificultati de digestie a anumitor tipuri de alimente
-
Consumul de portii extrem de mici
-
Izolarea sociala
ARFID la copii si adolescenti
ARFID este cel mai frecvent la sugari si copii, unele cazuri persistand pana la varsta adulta. Studiul preliminar arata ca ar putea afecta pana la 5% dintre copii, baietii avand un risc mai mare de a dezvolta ARFID, potrivit Neuropsychiatric Disease and Treatment. In general, se estimeaza ca 3,2% din populatia generala sufera de ARFID, inclusiv 14% pana la 22,5% dintre copiii aflati in programe de tratament pediatric pentru orice tip de tulburare alimentara (Neuropsychiatric Disease and Treatment).
Este ARFID o boala mintala?
ARFID este o tulburare de alimentatie, deci, din punct de vedere tehnic, este o boala mintala. ARFID apare frecvent impreuna cu alte afectiuni, cum ar fi tulburarea de spectru autist (ASD), tulburarea de deficit de atentie/hiperactivitate (ADHD) si tulburarile obsesiv-compulsive (OCD).
Cum este diagnosticata ARFID?
Criteriile de diagnostic pentru ARFID includ:
Individul demonstreaza o experienta alimentara perturbata care este asociata cu una sau mai multe dintre urmatoarele:
-
Deficienta nutritionala ca urmare a consumului inadecvat de alimente
-
Pierderea in greutate (adulti) sau dificultatea de a lua in greutate (copii)
-
Scaderea functiei psihosociale
-
Dependenta de suplimente pentru mentinerea sanatatii nutritionale
-
Tulburarile alimentare nu se datoreaza unui factor extern explicabil, cum ar fi lipsa de alimente sau aprovizionarea deficitara.
-
Persoana nu are o imagine corporala distorsionata.
Tulburarea de alimentatie sau restrictia alimentara nu este rezultatul unei alte boli fizice sau psihice. De exemplu, o persoana care pierde in greutate din cauza gripei sau a unei toxiinfectii alimentare nu are o tulburare de alimentatie, astfel incat un diagnostic de ARFID nu ar fi relevant.
Riscurile pentru sanatate ale ARFID
Desi ARFID este diferita de tulburarile de alimentatie mai comune, este totusi o tulburare de alimentatie care poate provoca riscuri grave pentru sanatate daca nu este tratata. Riscurile comune pentru sanatate asociate cu ARFID includ:
-
Malnutritia
-
Pierderea in greutate
-
Intarzieri in dezvoltare
-
Tulburari de anxietate concomitente
-
Dificultatea de a lua in greutate (copii)
-
Complicatii gastrointestinale
Tratamentul ARFID
Din cauza naturii unice a ARFID si a prevalentei in randul tinerilor in majoritatea cazurilor este necesara o abordare intensiva si specializata a tratamentului. Programele de tratament ARFID includ programe speciale pentru pediatri si adolescenti, ambele implicand terapie bazata pe familie, care s-a dovedit ca minimizeaza comportamentul dezordonat, conduce la o dieta mai echilibrata si imbunatateste ratele de recuperare pe termen lung.
Sursa foto: www.pexels.com
https://www.waldeneatingdisorders.com/what-we-treat/arfid/