Cum oferi o alimentatie sanatoasa celor mici

| | Actualizat: 2023-07-20 13:35:26

Stilul de viata sanatos incepe cu o alimentatie sanatoasa, inca din copilaria mica, treptat. In primele luni de viata, copilul bea exclusiv lapte si este decizia mamei daca alapteaza copilul natural sau nu. Odata cu diversificarea, apar si reguli legate de alimentatia sanatoasa si introducerea de noi retete de mancare in meniul zilnic al copilului. 

Dupa perioada de diversificare, cand cel mic incepe sa aiba preferinte, este important sa continue si mancatul sanatos, insa acest aspect nu poate fi intotdeauna controlat de parinti. De aceea, este important sa punem bazele unei alimentatii sanatoase si sa gasim acele strategii care functioneaza eficient pentru a le oferi celor mici alimentatia sanatoasa de care au nevoie. 

Respecta orarul meselor

Este recomandat ca cei mici sa aiba rutine bine stabilite pentru toate activitatile, pentru a exista predictibilitate si pentru a ii ajuta sa aiba un program structurat. La fel ca in cazul somnului, a baii zilnice sau a mersului la joaca, copilul trebuie sa fie invatat sa manance la ore fixe, la fiecare 3 - 4 ore. Este important ca acest program sa se aplice indiferent de locul in care se afla copilul, fie ca este acasa sau in alta parte, si daca este in cursul saptamanii sau in weekend. 

Un stil de viata sanatos al copilului incepe cu trei mese pe zi, asa cum este ideal si in cazul adultilor: un mic dejun satios si cat mai sanatos, urmat de un pranz si o cina la fel de sanatoase si doua gustari. De asemenea, este recomandat consumul a cat mai multor lichide, pentru hidratarea corecta.

Gateste cat mai mult acasa 

Desi, uneori este mai complicat, incearca sa faci retete rapide, in care sa incluzi alimentele necesare cresterii si dezvoltarii sanatoase ale copilului tau. Gateste cat mai simplu si natural, cu cat mai multe fructe si legume proaspete, cereale si paste integrale, alimente din surse vegetale si proteine. 

Poti gati aceleasi mancaruri pentru toata lumea si incercati sa mancati cat mai des impreuna, pentru a incuraja copilul sa imite comportamentul culinar si sa incerce alimente noi si sanatoase. Incearca retete cat mai variate, din ingrediente sanatoase, chiar daca sunt lucruri considerate mai putin obisnuite, de exemplu retete cu bulgur

Incepe diminetile cu un mic-dejun sanatos si variat 

Poti transforma fiecare inceput de zi in momente de bucurie petrecute in familie. Incearca sa creezi un plan saptamanal cu idei de feluri de mancare, in care sa incluzi si micul dejun, pentru a avea in fiecare zi un start cat mai sanatos si variat, care il va determina pe cel mic sa astepte cu interes fiecare dimineata. 

Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, asa ca este necesar sa pregatesti mancaruri bogate in vitamine, fibre si proteine. La fel ca in cazul fiecarei mese, nu uita de hidratare. Pregateste pentru dimineata ceai, sucuri naturale din fructe sau smoothie-uri colorate si sanatoase.

 

Gaseste cele mai eficiente motivatii

Unii copii sunt reticenti in a manca fructe si legume sau nu doresc sa incerce feluri de mancare noi. O solutie eficienta este sa introduci respectivul aliment in meniu treptat, dar sa il pregatesti in mai multe feluri pentru a trezi interes. 

Cat mai multa varietate in farfurie 

Pentru gustari, asigura-te ca ai in casa fructe si legume variate, cereale integrale diverse, leguminoase colorate si integreaza-le treptat in retete de mancare diferite. Astfel, copilul va avea de unde alege, va gasi mereu acasa ceva bun care ii place si va putea incerca oricand ceva nou si sanatos, mai ales daca este curios sa incerce lucruri noi.

 

Gatiti impreuna 

O alta modalitate de a te asigura ca oferi un start sanatos copilului din punct de vedere alimentar este aceea de a-i arata ca gatitul este o activitate distractiva, ca legumele si verdeturile se pot cultiva chiar acasa, la curte sau chiar pe balcon si ca mersul la piata pentru fructe si legume proaspete este interesant, distractiv si un obicei sanatos. Astfel, copilul va fi mult mai interesat de produsul final si se va bucura mai mult de felurile de mancare alese si pregatite impreuna. Sunt o multime de retete usoare care pot fi gatite impreuna cu cel mic, mai ales daca are interes sau chiar pasiune pentru gatit: salate, clatite, briose, fursecuri sau biscuiti.

 

Este important sa ne asiguram ca cei mici beneficiaza de o alimentatie sanatoasa, indiferent de varsta, pentru a avea o dezvoltare cat mai armonioasa. Chiar daca startul este mai dificil, din fericire, exista o multime de strategii pe care le poti aplica pentru a oferi celui mic mancare sanatoasa si gustoasa.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Citeste si despre