Cum sa reduci zaharul din alimentatia copiilor. 7 moduri eficiente

| | Actualizat: 2022-01-30 23:15:09

Avand in vedere gravitatea problemei obezitatii infantile in societatea moderna, reducerea cantitatii de zahar din alimentatie trebuie sa fie una dintre prioritatile noastre principale. Cu atat mai mult cand vine vorba despre alimentatia copiilor.

OMS recomanda limitarea consumului de zahar la maximum 10% din caloriile zilnice si, in mod ideal, la maximum 5%. Adultii nu ar trebui sa consume mai mult de 50 de grame de zahar pe zi (pentru o dieta de 2.000 de calorii), iar copiii nu ar trebui sa consume mai mult de 37 de grame de zaharuri adaugate (pentru o dieta de 1.750 de calorii).

Din pacate insa, zaharul nu se gaseste doar in dulciuri. Din acest motiv, cantitatea zilnica de zahar pe care oamenii o consuma este mult mai mare. Acesta se regaseste in paine, in mezeluri, si in alte preparate sarate.

7 moduri prin care poti reduce cantitatea de zahar din alimentatia copiilor

1. Educarea gusturilor copilului inainte de nastere

Alimentatia mamei in timpul sarcinii, precum si cea din timpul alaptarii, va influenta preferintele alimentare ale bebelusului atunci cand acesta va incepe sa manance singur.

Prin urmare, este important ca mama sa urmeze o dieta echilibrata si sa evite alimentele bogate in zaharuri adaugate.

2. Un fruct, in locul unui suc

Nu ar trebui sa inlocuim un fruct cu un suc, nici macar cu un suc natural. Sucul va fi metabolizat mult mai repede, corpul va cheltui mult mai putina energie pentru a face acest lucru, satietatea va fi mai mica si von consuma doar zaharul din fruct nu si fibrele. Daca totusi doresti sa bei ceva, un smoothie este solutia ideala, in acest fel se consuma intregul fruct.

3. Asigura-te ca ai mereu, in casa, fructe proaspete pentru cei mici

Cand ai copii, asigura-te ca ai in permenenta in casa fructe pentru acestia. Alege, pe cat posibil, fructe bio, care sa nu fie stropite. Cand le este pofta de ceva dulce, ofera-le un fruct. Un mar, taiat felii, cu putin unt de arahide, poate fi o gustare ideala, atat din punct de vedere nutritional cat si caloric.

4. Evita produsele de patiserie si biscuitii din comert

Chiar daca alegi variante sarate ale acestora, produsele de patiserie si biscuitii din comert nu sunt deloc sanatoase. Contin cantitati mari de grasimi si zahar. Alternativa sanatoasa este sa prepari biscuiti de casa si produse de patiserie cu putine grasimi. Poti face, de exemplu, placintele cu branza, la cuptor.

5. Evita iaurturile cu fructe din comert

Un iaurt cu fructe din comert, de 125ml contine 18-20g de zahar. Alege in schimb, un iaurt natural si adauga acasa, fructe proaspete in acesta. Astfel obtii o gustare sanatoasa si hranitoare pentru cel mic.

6. Prepara prajituri de casa, fara zahar

In loc sa cumperi diverse deserturi din comert, care contin pe langa o multime de conservanti si coloranti, o cantitate uriasa de zahar si calorii pe masura, prepara acasa dulciuri fara zahar. Nu trebuie sa faci retete complicate. Poti prepara briose care sunt gata in 30 de minute. Gustul dulce al acestora poate fi dat de fructe (banane, mere, curmale deshidratate, etc).

7. Ofera-i copilului un mic dejun consistent si sanatos

Micul dejun este adesea un teren propice pentru produsele pline de zahar. Cerealele pentru micul dejun, oferite copiilor, sunt una dintre cele mai nefericite alegeri, deoarece contin cantitati mari de zahar si putini nutrienti. Alege, in schimb, cereale integrale, fara zahar, si adauga inacestea fructe proaspete. Poti folosi lapte sau iaurt pentru servire. 

FOTO: pexels.com

Citeste si despre