Mezelurile sunt adesea o alegere rapida si convenabila pentru micul dejun sau pentru pachetelul de scoala al copiilor, insa, din pacate, ele ascund numeroase riscuri pentru sanatate. Multi dintre noi nu suntem constienti de impactul pe termen lung pe care consumul frecvent al acestor alimente procesate il poate avea asupra celor mici. Bogate in aditivi, sare, grasimi nesanatoase si sarace in nutrienti esentiali, mezelurile pot contribui la dezvoltarea unor probleme de sanatate precum obezitatea, hipertensiunea sau chiar boli mai grave.
Iata de ce mezelurile nu sunt sanatoase, care sunt cele mai periculoase tipuri si ce alternative sanatoase putem oferi copiilor pentru a inlocui aceste produse in dieta lor zilnica.
De ce mezelurile nu sunt sanatoase pentru copii
Mezelurile nu sunt recomandate pentru copii, iar consumul frecvent poate avea efecte negative asupra sanatatii. Iata motivele pentru care mezelurile nu sunt sanatoase:
Continut ridicat de aditivi
Mezelurile contin adesea conservanti (precum nitritii si nitratii) care, in anumite conditii, pot forma compusi cancerigeni, cum ar fi nitrozaminele. Acest lucru este deosebit de ingrijorator pentru copii, deoarece corpul lor este in dezvoltare si mai sensibil la substantele nocive.
„Mezelurile contin glutamat de sodiu (E621), acid erithorbic (E315), erithorbat de sodiu (E316), acetatil de sodiu (E262), polifosfat de sodiu (E452), caragean (E 407), nitrit si nitrat de sodiu (E250 si E251).
In cazul copiilor cu varste sub 3 ani, consumul cronic si in cantitati mari de nitrati poate duce la episoade de asfixie, prin capacitatea lor de a lega hemoglobina impiedicand astfel transportul oxigenului”, explica Dr. Elena Tambrea, medic nutritionist la clinica de nutritie KiloStop, potrivit Ziare.com.
Nivel ridicat de sare
Majoritatea mezelurilor contin cantitati mari de sare, ceea ce poate afecta sanatatea cardiovasculara si poate suprasolicita rinichii copiilor.
Grasimi saturate si trans
Mezelurile sunt bogate in grasimi saturate si, uneori, grasimi trans, ceea ce poate contribui la obezitate, colesterol crescut si alte probleme metabolice.
Continut scazut de nutrienti
Majoritatea mezelurilor sunt sarace in vitamine si minerale esentiale, oferind calorii goale, fara un aport semnificativ de nutrienti necesari dezvoltarii copiilor.
Risc de alergii alimentare
Mezelurile procesate contin uneori coloranti sau arome artificiale care pot declansa reactii alergice la copii.
Care sunt cele mai periculoase tipuri de mezeluri pentru copii
Iata care sunt cele mai periculoase tipuri de mezeluri pentru cei mici:
Salamurile uscate sau afumate
Contin cele mai multe nitriti si nitrati si, de obicei, un procent mare de grasimi. De obicei, salamurile contin 60% slanina si sorici si doar 17% carne de calitate inferioara.
Carnatii si crenvurstii
Acestia sunt deosebit de procesati si contin adesea subproduse de carne, proteine hidrolizate si alte ingrediente de calitate scazuta.
Carnatii au 60% carne de porc, cu slanina şi şorici. Aceştia sunt coloraţi artificial cu carmin şi conţin conservanţi: nitrit de sodiu şi nitrat de potasiu, care dau şi o aroma specifica. Crenvurstii conţin multa tocatura de oase, tendoane, pieliţe şi grasime şi nu ofera organismului substanţe de calitate.
Parizerul
Este unul dintre cele mai ieftine mezeluri, dar este foarte procesat, cu un continut scazut de carne si bogat in aditivi. Are circa 80% slanina şi şorici de porc şi 10% carne de pasare dezosata mecanic (in care intra oase macinate).
Pateuri de ficat
Adesea contin ficat de calitate inferioara, multe grasimi si aditivi. Un studiu realizat de o asociaţie de protecţie a consumatorilor arata ce compoziţie au pateurile de ficat din magazine:
„Pateurile industriale, in majoritatea lor nu sunt altceva decat paste realizate din adaosuri proteice animale/vegetale, substante de ingrosare naturale/ artificiale, zaharuri, apa, aditivi si cantitati mici de ficat (mai putin de 20%) de la diverse specii. Trebuie evitate pateurile care au in compozitie carne separata mecanic (resturile ramase dupa indepartarea manuala a carnii de pe oase, adica tesut muscular, cartilagii, vase de sange, nervi si tesut conjunctiv) cu adaosuri de sorici, zaharuri, ulei vegetal, si amidon, care de fapt mascheaza calitatea scazuta a produselor”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedintele asociaţiei care a realizat studiul.
Exista totusi mezeluri mai sanatoase, pe care sa le putem oferi copiilor?
Desi majoritatea mezelurilor disponibile in comert nu sunt recomandate pentru copii, exista unele optiuni mai sanatoase, dar trebuie alese cu atentie. Mezelurile sanatoase ar trebui sa contina carne de calitate (de preferat minim 90%) si cat mai putini aditivi, fara coloranti, arome artificiale sau conservanti precum nitritii si nitratii.
Este foarte important sa verificam eticheta si sa alegem produse cu un continut mai redus de sare si grasimi si sa le evitam pe cele care contin glutamat monosodic (E621), nitrit de sodiu (E250) sau alti conservanti controversati.
Unele mezeluri produse organic sunt mai sigure, deoarece nu contin nitriti sintetici si sunt realizate din carne provenita din ferme unde nu se folosesc antibiotice sau hormoni.
Cea mai sigura varianta este sa pregatim mezeluri in casa.
Pate din ficat de pui facut in casa. Reteta simpla si rapida
Cu ce putem inlocui mezelurile in pachetelul pentru scoala
Iata cu ce poti inlocui mezelurile la micul dejun sau in pachetelul pentru scoala al copilului:
- Carne gatita acasa. Piept de pui sau curcan gatit la cuptor, la gratar sau fiert, felii subtiri si puse in sandvisuri. Friptura slaba de vita sau porc, preparata fara adaosuri nesanatoase.
- Oua. Omleta, oua fierte sau chiar salata de oua preparata cu iaurt grecesc in loc de maioneza.
- Pate de casa. Pate preparat acasa din ficat, legume si condimente naturale, fara aditivi.
- Branzeturi naturale. Branza feta, cas proaspat, mozzarella sau alte tipuri de branza neprocesata.
- Hummus facut in casa sau pasta de avocado.
- Peste. File de somon, ton conservat in suc propriu sau alt peste gatit acasa.
- Legume si fructe proaspete. Adauga legume proaspete (morcovi, castraveti, rosii cherry) sau fructe pentru a completa pachetelul.
- Sandvisuri creative. Lipie cu avocado, branza si legume sau sandvisuri cu unt de arahide si banana (pentru un pachet dulce si hranitor).
- Nuci si seminte. Daca scoala permite, cateva nuci, migdale sau seminte pot completa pranzul, oferind grasimi sanatoase si energie.
Desi mezelurile sunt convenabile si usor de utilizat, riscurile lor pentru sanatate, in special la copii, depasesc beneficiile. Alternativa consta in preparate facute acasa, cu ingrediente naturale si sanatoase, care pot oferi nutrientii necesari dezvoltarii si energiei pe parcursul zilei. Fie ca este vorba de carne gatita, creme vegetale sau produse lactate de calitate, aceste optiuni sunt mult mai bune decat mezelurile din comert.
- Surse: monitorulcj.ro, ziare.com, doc.ro, libertatea.ro
- Foto: Freepik