Pe masura ce creste, copilul incepe sa isi cunoasca organismul si nevoile nutritionale, fara ca tu sa o mai faci in locul lui, asa cum se intampla la varsta de bebelus. Multi parinti fac insa greseala de a obliga copilul sa manance tot din farfurie, de frica ca acesta sa nu devina subnutrit, anemic sau sa sufere de alte afectiuni cauzate de deficiente nutritionale.
Specialistii sustin ca obiceiul de a obliga micutul sa termine tot din farfurie, in ciuda refuzurilor lui constante, poate avea efecte negative asupra sanatatii si dezvoltarii viitoarelor lui obiceiuri alimentare!
Copilul obligat sa manance tot din farfurie risca sa devina obez
Cel mai mare risc la care este supus copilul atunci cand este obisnuit cu cantitati de alimente peste nevoile lui nutritionale este obezitatea. In momentul in care il obligi in mod obisnuit sa manance toata mancarea care ii este servita la o masa, desi el spune frecvent ca s-a saturat inainte de a termina tot, nu faci decat sa maresti stomacul copilului si sa ii cresti pofta de mancare.
Cand stomacul se mareste si incepe sa inglobeze cantitati din ce in ce mai mari de alimente, copilul se ingrasa si risca sa devina supraponderal. In momentul in care deja se obisnuieste sa manance mult, cu greu vei mai reusi sa "redresezi" situatia si sa ii potolesti apetitul scapat de sub control.
Multi parinti se gasesc in postura de a-si pune copiii la dieta de la varste foarte mici, din cauza greselilor alimentare pe care le fac in alimentatia lor, una dintre ele fiind chiar fortarea de a manca. Obligarea de a manca mai mult decat are nevoie contribuie la formarea unor obiceiuri alimentare nocive la copil, pe termen lung.
Din acest motiv, specialistii sfatuiesc parintii sa aiba incredere in copiii lor atunci cand acestia le spun ca nu mai pot continua sa manance sau ca s-au saturat. Semnele care evidentiaza faptul ca cel mic mananca suficient se pot vedea in starea lui de sanatate si comportamentul zilnic.
Un copil care primeste un aport alimentar care ii acopera nevoile nutritionale este sanatos, activ, jovial si cu o stare buna de spirit. Este important sa ii arati copilului ca ai suficienta incredere in el ca isi cunoaste propriile nevoi nutritionale. In acest fel, il ajuti sa adapteze mai usor portiile de mancare la nevoile organismului si sa deprinda un stil alimentar sanatos.
Cel mai indicat este ca tu sa intervii in calitatea si tipul alimentelor pe care cel mic le mananca, nu si in cantitatea acestora. Te poti consulta cu pediatrul lui pentru a-ti face o idee despre cam care sunt portiile de mancare recomandate pentru varsta si nivelul lui de dezvoltare, dar important este sa ii lasi copilului ultimul cuvant cu privire la cat trebuie sa manance in fiecare zi.
Te-ai surprins vreodata in postura de a obliga copilul sa manance tot din farfurie? Ce parere ai despre acest obicei pe care multi parinti il practica in cresterea copilului?
Foto: Pexels