De ce sa renunti la alimente ultraprocesate si cum sa faci alimentatia copiilor mai sanatoasa

| | Actualizat: 2022-10-02 22:35:00

Odata cu reinceperea scolii parintii au tendinta de a cumpara mai multe alimente ultraprocesate, de la cornuri, batoane de ciocolata, biscuiti si pana la bauturi si produse de patiserie, pe care le dau micutilor la pachet.

De asemenea, cerealele cu lapte, pline de zahar si e-uri, si fara valoare nutritionala, constituie un mic dejun obisnuit pentru multi copii.

Din pacate, alimentele ultraprocesate castiga prea mult teren in alimentatia copiilor si este responsabilitatea parintilor sa gaseasca un echilibru pentru sanatatea acestora. Iata ce trebuie sa faci pentru a renunta la produsele procesate si ultaprocesate, cumparate din comert.

Pergatiti mesele in familie 

Este clar ca multe dintre problemele de care sufera societatile moderne provin din lipsa de timp, inclusiv planificarea si pregatirea meselor. Nu este deloc sanatos sa mananci "orice", nici pentru tine, ca adult, cu atat mai mult pentru un copil care are nevoie de suficiente substante nutritive pentru a creste sanatos si puternic.

Un truc foarte util, mai ales cand nu au timp, este planificarea meniurilor pe zile si saptamani. Aceasta trebuie sa cuprinda toate mesele principale, dar si gustarile. Obisnuieste sa prepari in avans, meniul pentru doua-trei zile, astfel incat sa nu petreci mult timp in bucatarie, zilnic.

Nu ai nevoie de cursuri de gatit pentru a prepara un smothie acasa, in loc sa-l cumperi de-a gata. Pe langa faptul ca este mult mai sanatos, este si mult mai ieftin.

Cumpara constient

Un avantaj al vremurilor in care traim il constituie accesul la informatii. Prin urmare poti afla usor care sunt alimentele sanatoase si care nu, dar si cum arata o eticheta curata. Citeste intotdeauna etichetele alimentelor pe care le cumperi si evita-le pe cele cu cantitati mari de sare si zahar. Alimentele sunt trecute in ordinea ingredientelor care au cea mai mare cantitate. 

Creste consumul de fructe si legume proaspete

Dieta familiei, dar mai ales a copilului, trebuie sa fie echilibrata, variata si sa includa toate grupele de alimente. Cu toate acestea foarte putini copii consuma zilnic fructe si legume proaspete.

Este important ca parintii sa se asigure ca micutii consua cu prioritate aceste alimente in detrimentul dulciurilor si alimentelor ultraprocesate din comert. 

Copiii invata prin exemplul oferit de parinti

Nu exista nicio indoiala ca cel mai bun mod prin care un copil deprinde obiceiuri sanatoase este prin a le invata de la adulti. Daca acestia vad ca parintii lor consuma fructe si legume, ca nu beau sucuri si nu consuma dulciuri, atunci vor urma si ei acest exemplu. 

Nu folosi mancarea ca recompensa sau ca pedeapsa

Folosirea mancarii ca recompensa sau pedeapsa, inseamna sa te joci cu focul, pentru ca vei atinge cu siguranta un obiectiv pe termen scurt. Copilul va manca legume pentru a primi ciocolata sau nu va mai primi dulciuri pana nu face curat in camera, pentru a obtine ceva sau pentru a evita o pedeapsa.

Prin aceasta strategie ii estompezi simtul responsabilitatii, al satietatii si transformi mancarea intr-o recompensa si o nevoie emotionala. 

"Din cand in cand" nu trebuie sa fie in fiecare zi

Desigur, este imposibil sa impiedici copiii sa manance la un moment dat ciocolata sau biscuiti din comert. Insa acest lucru trebuie sa se intample foarte rar. Maximum o data pe luna. In schimb, ii poti prepara in casa variante sanatoase si nutritive ale produselor dorite.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre