Dulciurile pentru copii - cum formezi obiceiuri sanatoase

| | Actualizat: 2014-05-14 17:42:41

Dulciurile sunt alimentele preferate ale copiilor, dar care rezoneaza adesea in mintea parintilor cu obezitatea, cariile, diabetul si alte boli grave cu care deserturile sunt tot mai frecvent asociate de nutritionisti. Pornind de la ideea ca un copil mic trebuie sa manance un sfert din portia de dulce recomandata unui adult si ca exista alternative sanatoase si hranitoare la acadele, bomboane si alte dulciuri nocive din comert, poti preveni cu succes dependenta de dulce a copilului, prin formarea unor obiceiuri alimentare sanatoase.

Tine cont de dozele zilnice de zahar recomandate la fiecare varsta

AHA (American Heart Association) a descoperit, in urma unui studiu efectuat in urma cu cativa ani, un fapt ingrijorator: copiii mai mici de 1-3 ani consumau, in medie, 12 lingurite de zahar pe zi, cu 8 mai mult decat doza zilnica recomandata, iar cei intre 4 si 8 ani ajunsesera la un consum socant de 21 de lingurite pe zi.

Aceste descoperiri au determinat specialistii AHA sa realizeze un ghid orientativ al consumului de zahar la copii, care sa ajute parintii sa protejeze mai usor sanatatea acestora:

  • copii 3-6 ani - 4 lingurite zahar/zi (aport caloric zilnic de 1200-1400 calorii);
  • copii 4-8 ani - 3 lingurite zahar/zi (aport caloric zilnic de 1600 calorii)
  • pre-adolescentii si adolescentii - intre 5 si 8 lingurite/zi (aport caloric zilnic de 1800-2000 calorii).

Tot ce depaseste aceste cantitati zilnice recomandate - care sunt furnizate organismului nu doar prin dulciuri, ci si prin sucuri, produse de panificatie si alte alimente care contin zahar - creste riscul dependentei de zahar si al obezitatii sau altor boli la copii.

Este recomandat sa amani cat mai mult momentul introducerii zaharului in alimentatia lui, pentru a evita ca organismul lui sa se obisnuiasca prea devreme cu acest ingredient toxic si sa "ravneasca" apoi la produse preparate cu el.  

Portii mici de dulciuri, oferite ocazional

  Nu transforma dulciurile intr-o gustare obisnuita, pe care copilul o serveste zi de zi. Obisnuieste-l sa le consume ocazional. Stabileste-le locuri clare in meniul saptamanal, doar in anumite zile si la anumite ore, si asigura-te ca regulile sunt respectate mereu.

Atunci cand copilul invata de mic cand, cum si cat are voie sa manance dulciuri, se va obisnui cu aceste reguli si cu greu se va lasa pacalit sa consume produse nesanatoase.  

Vorbeste-i despre efectele periculoase ale dulciurilor

 Odata ce copilul prinde gustul acadelelor, bomboanelor, ciocolatei si prajiturilor, limitele in ceea ce priveste cantitatile vor declansa razboaie intre tine si el. Va dori mereu sa impinga limitele si-ti va cere din ce in ce mai multe dulciuri.

Motivul pentru care o face este ca nu intelege de ce nu are voie sa manance mai mult. Daca nu intelege motivele pentru care i se interzice ceva, nu te asculta si iti ignora refuzurile, cautand sa-si satisfaca poftele prin alte mijloace.

Este important sa-l ajuti sa inteleaga de mic motivul pentru care are portii limitate de prajituri si bomboane. Te poti folosi de exemple din jur, de copii bolnavi din cauza excesului de zahar, de povesti, imagini etc. Ai grija sa-ti alegi cuvintele potrivite in astfel de discutii, adaptate nivelului lui de dezvoltare.

Pe masura ce se face mai mare, creste complexitatea discutiilor legate de efectele secundare ale zaharului asupra organismului, astfel incat reducerea consumului de dulciuri sa devina o alegere proprie si constienta si nu impusa de catre tine sau altcineva.  

Ofera-i dulciuri si prajituri sanatoase

 Asigura-te ca micutul tau prinde gustul dulciurilor sanatoase, preparate in casa, inainte de a testa gustul periculos al produselor din comert, imbuibate cu zahar si aditivi nocivi pentru sanatate.

Fructele proaspete sau uscate sunt principala alternativa hranitoare la deserturile nesanatoase. Exista insa si alte sugestii si idei care se pot transforma in dulciurile preferate ale copilului, fara risc de ingrasare sau pericol de boli, daca sunt consumate rational:

  • prajiturile facute in casa, cu ingrediente sanatoase si cu cat mai putin zahar (torturi, tarte, negrese, checuri, cozonaci, cheesecake, briose etc.)
  • batoanele de cereale cu miere;
  • smoothie-urile sau shake-urile din fructe;
  • inghetata de casa cu fructe din belsug;
  • biscuiti de casa din cereale integrale;
  • ciocolata neagra (cu peste 70% cacao);
  • budinci cu lapte, cereale sau fructe.

Nu folosi deserturile ca mita sau recompensa pentru fapte bune

  Statistici recente indica faptul ca 1 din 3 parintii isi mituieste copilul pentru a-l determina sa se poarte frumos ori sa il ajute la curatenie sau in alte activitati. Dulciurile si ciocolata sunt in fruntea topului lucrurilor sau promisiunilor pe care parintii le fac pentru a-si santaja copiii sa se comporte asa cum vor ei.

Specialistii atrag atentia asupra pericolului folosirii dulciurilor, si a alimentelor in general, ca mita. Conditionarea comportamentului copilului de dulciuri determina formarea unor obiceiuri alimentare nesanatoase care, in timp, ii pot afecta sanatatea. In plus, recompensarea materiala pentru comportamente dezirabile nu este o forma corecta si constructiva de disciplinare a copilului.

Functioneaza si da rezultate imediat, insa nu si pe termen lung, cand copilul ar putea deveni obez si bolnav din pricina dulciurilor consumate pe post de "premiu" pentru faptele lui bune.

Cum te asiguri ca nu abuzeaza de dulciuri cand nu este acasa?

Nu poti fi sigura de comportamentul copilului vizavi de dulciuri la scoala sau la o petrecere, insa daca primeste cei 7 ani de educatie alimentara de acasa, cu siguranta va fi mai precaut si selectiv cu privire la ceea ce mananca.

Ii poti forma obiceiuri alimentare dezirabile atunci cand este lasat singur, ajutandu-l sa faca alegeri sanatoase la cumparaturi. Invata-l sa identifice in magazine dulciurile sau deserturile care nu sunt bune pentru el si sa le ocoleasca ori de cate ori se loveste de ele.  

Tu cum reusesti sa stapanesti pofta copilului pentru dulciuri si ce trucuri ai folosit pentru a-l invata sa deprinda obiceiuri alimentare sanatoase? Impartaseste-le cu noi in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre