Elemente nutritionale care nu trebuie sa ii lipseasca celui mic

| | Actualizat: 2024-06-21 18:56:39

A-i oferi celui mic un start uimitor in crestere este cea mai buna alegere pe care o poti face, chiar din momentul diversificarii. La aceasta categorie trebuie incadrata alimentatia sanatoasa, abundenta in vitamine, minerale, nutrienti si proteine sanatoase, precum si orice alte elemente care sustin procesele naturale ale corpului. 

 

Iata cateva elemente pe care le gasesti de regula si in declaratia nutritionala si care sunt functiile fiecareia. Alege tinand cont de necesitati si imbina alimentele pentru a obtine mancaruri sanatoase, atractive si hranitoare.

Carbohidrati

Carbohidratii sunt responsabili pentru producerea energiei, de care cei mici se folosesc cu atat de mult succes. De aceea, este indicat sa alternezi in alimentatie fructele, legumele, cerealele sau semintele. Evident ca acesti carbohidrati colaboreaza cu alte substante (pe care le gasesti mai jos) pentru un bun mers al organismului si o dezvoltare unitara.

 

Tocmai pentru a obtine aceste substante nutritive si pentru ca cel mic sa manance cu mai mult drag, foloseste, de exemplu, retete gnocchi potrivite celui mic, mai ales ca acesta este un preparat usor de pregatit si atractiv pentru copii. Formele dragute si culorile apetisante il vor face pe copilul tau curios si interesat de alimentele prezentate.

 

Grasimi

Cel mai probabil, de regula, avem tendinta sa fugim de ele, dar in realitate grasimile sunt vitale pentru protectia organelor interne. Ele contribuie la crearea de energie, dar mai ales la absorbtia vitaminelor precum A, D, K si E. Temperatura corpului este si ea mentinuta tot cu ajutorul grasimilor, astfel ca o cantitate prea mica de grasimi impiedica unele procedee normale in organism. Desigur, grasimea este printre cele mai usor de acumulat substante, asa ca este bine sa apelezi la moderatie. 

 

Ca in fiecare ecuatie legata de anumite substante din corp, grasimile se incadreaza si ele fie la bune, fie la rele. Astfel, ar trebui cu prioritate sa folosim alimente precum avocado, nuci sau uleiul de masline pentru o dieta echilibrata. Alege pentru un mic dejun colorat un guacamole pe gustul celor mici sau o combinatie reusita de nuci, seminte si iaurt, cu un continut slab de grasimi saturate (daunatoare). 

Proteine

Daca pana acum nu te-ai gandit cum te pot ajuta proteinele, trebuie sa stii ca, la baza, toate celulele din corp sunt formate din proteine. Publicatiile de specialitate enumera o multime de functii pe care acestea le indeplinesc in corpul uman, printre care aportul la coagularea corecta a sangelui (cand cantitatile sunt optime), miscarea muschilor, producerea unor reactii chimice necesare sau forta sistemului imunitar. 

 

Vestea buna este ca alimentele care contin proteine au si vitamine sau minerale. Corpul uman nu a fost proiectat pentru a putea retine aceste proteine foarte mult timp, asa ca ele trebuie consumate constant. Necesarul zilnic este conditionat de varsta si alte aspecte specifice fiecarei persoane. 

Vitamine

 

Evident, absorbtia si retentia de vitamine difera de la o persoana la alta, insa un aport echilibrat din fiecare poate fi baza unei diete potrivite pentru cel mic. Din multitudinea de vitamine, A, B, C, D, E, K si orice alte derivate, fiecare are practic o anumita responsabilitate referitor la un organ pe care trebuie sa il mentina sanatos. 

 

Legumele si fructele sunt, de regula, primele optiuni pentru a vitaminiza corect corpul. Cei mici ar putea fi obisnuiti sa le consume si crude, acolo unde este posibil, sau foarte putin preparate la abur si asezonate pentru a avea gust. O salata de fructe intr-o zi calduroasa sau un piure delicios de legume care arata si foarte bine ajuta la o conduita corecta a organelor si indeplinesc si conditia de satietate (cei mici se satura si cu un singur fel).


Minerale

Mineralele par sa fie cele mai abstracte substante, pentru ca nu prea suntem informati in legatura cu importanta lor. Asemenea vitaminelor, mineralele mentin echilibrul, sustin sistemul muscular si nervos si se asigura, printre altele, ca oxigenul este transportat peste tot in organism.

 

Crampe, oboseala care persista, perturbari ale sistemului imunitar, stare de slabiciune si modificari de comportament sunt doar cateva efecte ale lipsei de minerale. De obicei, cand apar astfel de senzatii, cei mici nu stiu cum sa le explice, asa ca starea lor de iritabilitate creste. Poti preveni acest lucru prin a le oferi cereale integrale, pe langa fructe si legume.

 

Un stil de viata sanatos ii poate fi transmis celui mic de la o varsta frageda si implica o alimentatie corecta, hidratare, miscare si echilibru mental. Toate acestea formeaza bariera sanatoasa si intarzie aparitia unor dezechilibre ce trebuie corectate mai apoi prin analize si suplimente alimentare. Totusi, daca ti se pare ca lipsa unei anumite vitamine se acutizeaza la cel mic, nu ezita sa consulti un medic, pentru a fi corect directionat catre alte idei de alimentatie sanatoasa. 

 

 

Sursa Foto: Pixabay

Citeste si despre