Cu siguranta stii ca daca ii dati copilului prea multe dulciuri este daunator pentru dintii si sanatatea acestuia. Dar guma de mestecat poate fi, in anumite situatii, benefica.
Din punct de vedere nutritional, orice guma de mestecat este considerata un aliment gol. Acestea sunt bogate in calorii, grasimi si zahar in portii mici. In plus exista si guma fara zahar.
Prin urmare, guma trebuie consumata ocazional si este necesar ca copilul sa fie suficient de mare pentru a sti cum se mesteca guma si sa o arunce, nu sa o inghita. Doar in acest fel se pot evita accidentele neplacute.
Momentul potrivit si guma potrivita
Oferirea regulata de guma de mestecat copiilor, ca si in cazul altor dulciuri, nu este niciodata o idee buna. Dar daca cei mici sunt interesati sa mestece guma din cand in cand, nu este nevoie sa le interzici acest lucru.
Pentru aceste momente, exista cateva aspecte de care trebuie sa tii cont, cum ar fi varsta copilului, capacitatea acestuia de a nu inghiti produsul si tipul de guma. In primul rand, trebuie sa stii ca nu este indicat sa dai acest produs copiilor sub 4 ani, deoarece se pot asfixia. Ideal este ca micutii sa aiba cel putin 5-6 ani inainte de a primi prima guma. inainte de varsta de 4 ani. La aceasta varsta, ei sunt inca prea mici pentru a intelege ca guma de mestecat nu trebuie inghitita, astfel incat riscul de sufocare este mai mare. Iata cateva sfaturi de care trebuie sa tii cont:
Ofera-i dulciuri moi. Guma de mestecat este mai tare si mai usor de inghitit, deoarece textura ei seamana cu cea a jeleurilor sau a anumitor bomboane. De aceea este de evitat sa le dai copiilor mici guma.
Supravegheaza-ti copilul. in primele dati cand copilul tau mesteca guma, este recomandat sa-l supraveghezi in cazul in care apar probleme. Pana cand nu isi insuseste abilitatea de a mesteca guma fara a o inghiti, trebuie sa ai grija sa nu se inece.
Fii atenti la timpul in care guma ramane in gura. Se recomanda ca guma sa nu se mestece mai mult de 30 de minune sau 60 de minute pe zi.
Tine cont de tipul de guma de mestecat. Cea mai buna optiune pe care trebuie sa i-o oferi copilului este guma fara zahar, pentru a nu favoriza proliferarea bacteriilor si a nu creste riscul de carii.
Pericolele mestecarii gumei in cazul copiilor
Moderatia in consumul de guma de mestecat de catre copii este esentiala pentru a evita neplacerile. Iata care sunt pericolele la care sunt supusi copiii care mesteca frecvent guma:
- Dintii se uzeaza. Suprasolicitarea constanta a structurilor bucale pentru a mesteca iar si iar provoaca leziuni si disfunctii la nivelul sistemului masticator. Copiii care mesteca guma in mod frecvent pot dezvolta probleme la nivelul articulatiei temporomandibulare, al dintilor si al maxilarelor. Pe de alta parte, gastroenterita, gazele, iritatiile intestinale, aciditatea sau diareea sunt cateva dintre efectele abuzului de guma de mestecat.
- Creste riscul aparitiei cariilor dentare. Guma de mestecat cu zahar creste riscul aparitiei cariilor dentare.
- Scade pofta de mancare. Guma de mestecat duce la scaderea poftei de mancare. Copiii vor respinde alimentele nutritive in defavoarea acesteia.
- Ortodontia este afectata. Copiii care poarta aparat dentar sau alte aparate ortodontice NU trebuie sa mestece guma.
Pericol de sufocare. In cazul copiilor mici, de pana la 4 ani, pericolul de sufocare este urias.
FOTO: freepik.com