Copiii pot avea o relatei complicata cu unele fructe si legume. Pe cat de mult le plac unele dintre ele, pe atat de tare le detesta pe altele. Chiar daca parintii se straduiesc sa ii determine sa manance anumite legume, care sunt foarte sanatoase si valoroase din punct de vedere nutritional, copiii le refuza aparent fara vreun motiv.
In realitate, exista un motiv bine intemeiat pentru care cei mici nu vor sa manance legume precum broccoli, conopida sau varza de Bruxelles. Certarile recente arata ca micutii percep diferit gusturile fata de adulti si sunt mult mai sensibili la gusturile amare. Chiar daca pentru noi este insesizabil, aceste legume au un gust usor amarui, care pe copii ii deranjeaza. Nu este insa singurul motiv pentru care broccoli si conopida nu se bucura de popularitate in randul copiilor.
O cercetare condusa de Dr Frank si colegii sai de la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) arata ca aroma joaca un rol si mai important in ceea ce priveste preferintele copiilor. Legumele si plantele din categoria Brassica, printre care se numara si broccoli, contin un compus chimic numit S-metil-L-cisteina sulfoxid, care le face sa aiba un miros distinctiv. Acesta se simte mai ales atunci cand legumele sunt gatite la aburi sau fierte.
Atunci cand acest compus chimic intra in contact cu saliva, se transforma in enzime si capata un miros aparte. In functie de flora microbiana pe care o au in gura copiii, aceste arome eliberate pot fi mai puternice sau mai usor de trecut cu vederea.
In cadrul studiului efectuat de cercetatorii de la CSIRO, au fost colectate probe de saliva de la 98 de copii, cu varste cuprinse intre 6 si 8 ani, dar si de la parintii lor. Probele au fost apoi amestecate cu bucati de conopida si s-a analizat nivelul de gaze rezultate in urma interactiunii.
Specialistii au constatat ca saliva unora dintre copii a provocat reactii mai puternice decat a altora. Flora microbiana de la nivelul cavitatii bucale influenteaza, asadar, gustul pe care il percep copiii atunci cand mananca broccoli sau conopida.
Vestea buna este ca, pe masura ce trec anii, chimia din cavitatea bucala se schimba, iar copiii pot ajunge sa consume cu placere aceste legume mai tarziu, chiar daca in copilarie le refuza vehement. Nu uitati ca gusturile se modifica, dar se si educa. Chiar daca nu le plac broccoli sau conopida fierte sau la abur, exista numeroase preparate in care acestea pot fi integrate, numeroase feluri de a le gati, astfel incat aroma lor sa fie mai putin perceptibila atunci cand sunt consumate.
FOTO: Freepik