Sucul in alimentatia copiilor

| | Actualizat: 2014-05-15 15:13:19

Sucurile sunt unele dintre micile placeri ale prichindeilor. De cele mai multe ori consumul acestora este nociv pentru sanatatea lor. Parintii nu fac intotdeauna cele mai sanatoase alegeri pentru ei, iar zaharul si aditivii pe care sucurile comerciale le contin reprezinta o cale sigura spre supraponderalitate si alte boli asociate. Nici sucul proaspat, natural din fructe nu trebuie baut oricum si oricat de copii.

 

Sucurile naturale, comerciale si caloriile

Specialistii sustin ca sucurile au o pondere mult mai mare decat ar trebui in alimentatia copiilor. Ei considera ca atat copiii mici, cat si adolescentii abuzeaza de ele, iar efectele nocive sunt inevitabile. Numarul de calorii pe care copiii intre 2- 19 il ingereaza zilnic doar prin intermediul sucului in fiecare zi este in continua crestere:

  • copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 11 ani prezinta o crestere cu 20% a caloriilor din sucurile indulcite cu zahar;

  • o alta parte din copii, precum si adolescentii isi iau peste 10-15% din numarul total de calorii recomandate zilnic doar din sucuri naturale si comerciale.

Sucurile naturale nu sunt asociate cu cresterea in greutate la copii

Specialistii au analizat evolutia mai multor copii intre 2 si 11 ani care au baut numai sucuri naturale in comparatie cu altii care au consumat doar sucuri indulcite cu zahar. Ei au reusit astfel sa evidentieze care sunt asemanarile si deosebirile celor doua tipuri de comportament alimentar.

Copiii care au baut sucuri naturale in cantitati mai mari de 180 ml/zi prezentau au prezentat niveluri crescute de vitamine si minerale in organism:

  • carbohidrati;

  • vitamina C;

  • vitamina B6;

  • acid folic;

  • potasiu;

  • magneziu;

  • fier.

De asemenea, s-a constatat o imbunatatire a dietei generale a acestora:

  • mancau mai multe fructe si legume si mai putine alimente cu grasimi si zahar;

  • consumau mai multe lactate;

  • avea constant in alimentatie produse din cereale integrale etc.

Consumul sucului natural de fructe nu a fost asociat cu riscul de supraponderalitate sau obezitate la copiii intre 2-11 ani.

Medicii spun ca sucurile naturale contin un pic mai multe calorii decat unele tipuri de bauturi comerciale sau indulcite artificial. Insa ceea ce au remarcat este faptul ca desi acestia ingereaza mai multe calorii, dieta acestora s-a dovedit a fi mai sanatoasa per total. Asadar, faptul ca acestia mananca mai sanatos compenseaza micul surplus de calorii pe care il iau din sucurile proaspete de fructe.

Sucurile carbonatate si indulcite artificial fac parte din alimentatia copiilor

Aceste sucuri gustoase de pe rafturile magazinelor ne fac pe toti sa devenim dependenti de ele. Ele sunt si atractia principala a copiilor. Specialistii sustin ca daca nu se poate exclude complet aceste sucuri din alimentatia copilului, parintii trebuie sa limiteze cantitatile pe care acestia le beau.

Nutritionistii sustin ca limitarea si controlarea proportiilor consumului de bauturi carbonatate si indulcite natural reprezinta un mod de a mentine o dieta echilibrata micutului. Cel mai sanatos este sa reorientezi gusturile copilului in materie de suc catre sortimentele din fructe proaspete, neindulcite cu zahar.

Cat suc natural au voie sa bea copiii zilnic?

  • pediatrii sustin ca micutii cu varste cuprinse intre 1 si 6 ani trebuie sa bea cam 120-180 ml de suc proaspat de fructe pe zi;

  • copiii intre 7 si 18 ani au o limita de 350 de ml pe zi.

Specialistii sustin ca cel mai indicat este sa combini fructe intre ele la un tip de suc si sa nu ii dai copilului suc dintr-un singur fel de fruct. In acest fel asiguri o gama mai larga de nutrienti si vitamine de care are nevoie prichindelul.

Nu incuraja copilul mic sa bea un pahar mare de suc inainte de masa. Exista riscul ca acesta sa -si umple stomacelul cu el si sa aiba senzatia falsa de satietate. Daca acest lucru se intampla, copilul nu mai mananca suficient pentru a-si asigura aportul nutritional recomandat la o masa si poate suferi modificari de greutate, precum si alte afectiuni.

Indicat este ca sucul sa fie preparat in casa. Daca nu ai posibilitatea sa faci acest lucru, cumpara din magazine, dar citeste eticheta pentru a te asigura ca scrie "100% natural".

Citeste si despre