Uleiul de masline extravirgin in dieta copiilor

| | Actualizat: 2024-09-11 11:47:01

Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de masline extravirgin sunt bine documentate, dar se vorbeste destul de putin despre introducerea uleiului de masline in dieta copiilor.

Incepand cu ce varsta este bine sa dam copiilor ulei de masline si in ce cantitati? Cum sa ii facem pe copii sa manance un aliment amar, greu de acceptat de ei? Si, mai ales, la ce ajuta sa introducem uleiul de masline in dieta copiilor din punctul de vedere al sanatatii? Noi venim in ajutorul tau cu raspunsuri bine documentate la toate aceste intrebari!

Cand introducem uleiul in dieta copiilor?

Introducerea uleiului de masline in dieta copilului se poate face in prima faza prin intermediul alaptarii. Un studiu din Iulie 2022 publicat in publicatia Food Chemistry a descoperit ca beneficiile pentru sanatate ale uleiului de masline se transmit prin intermediul laptelui matern, care se imbogateste in antioxidanti (polifenoli) daca mama consuma ulei de masline. Un alt studiu din acelasi an din Frontiers of Nutrition arata ca laptele matern ale mamelor cu o dieta bogata in ulei de masline extravirgin avea o concentratie mai mare de acizi grasi mononesaturati si de acizi decosahexaenoici, extrem de importanti pentru dezvoltarea sanatoasa a nou nascutului.

 

Dar daca vorbim de introducerea directa in dieta copiilor, uleiul de masline se poate adauga din primul moment de diversificare, in care se introduc alimente solide. in tarile din bazinul Marii Mediterane, aceasta este o practica uzuala, pentru ca uleiul de masline extravirgin de calitate este disponibil in majoritatea gospodariilor. Asadar, mamicile il amesteca adeseori in piureurile copiilor, iar acestia deprind gustul uleiului de masline de la varste foarte fragede.

Trebuie amintit aici ca, daca este produs corect, uleiul extravirgin de masline este singurul suc de fruct stors la rece doar prin procedee mecanice dintre toate uleiurile. Cu alte cuvinte, nu contine agenti de rafinare precum benzenul sau alti solventi, si nu este rafinat la temperaturi inalte pentru a obtine doar grasimea vegetala. Uleiul de masline extravirgin pastreaza din aceasta cauza atat gustul fructului, cat si subtante antioxidante si antiinflamatorii precum oleocantal, oleacein, hidroxitirozol, ligstroside, tirozol, care s-ar distruge la rafinare. De aceea este important ca sursa de ulei de masline extravirgin sa fie sigura, iar uleiul sa fie ales de specialisti si sa fie cat mai proaspat, asa cum gasiti pe Maslinescu.ro, singura crama de uleiuri de masline din Romania.

Cum facem cu gustul amar?

Dar chiar daca uleiul este de cea mai buna calitate, daca este un suc de fruct cu gust amar va fi greu de acceptat de catre copii. De aceea, este bine de stiut ca exista peste 600 de soiuri de maslina din care se produce ulei, iar unele dintre ele nu au acel gust amar, desi sunt foarte bogate in substante antioxidante si antiinflamatorii. Soiuri precum Taggiasca, Lechin, Arbequina, Noccelara del Belice, Royal, sunt aproape dulci si fine, si se imbina perfect cu piureurile de fructe sau legume, fara a adauga note de amar. Anumiti producatori realizeaza pe baza acestor soiuri cupaje speciale pentru copii, care sa fie dulci si gustoase, precum Casitas de Hualdo, care este un ulei cu o aciditate mai mica de 0,1% si cu o concentratie de aproape 500mg/kg de polifenoli, pastrand insa gustul dulce, usor de acceptat de catre copii.

Beneficiile uleiului de masline extravirgin in dieta copilului

De ce este atat de important sa oferiti un ulei de masline de buna calitate copiilor si nu orice tip de ulei cumarat din supermarket? Pentru ca doar uleiul de masline proaspat si corect produs poate ajuta micutii sa se dezvolte armonios, dar si sa preintampine o sumedenie de posibile afectiuni.

Dezvoltarea neuronala

Vom incepe cu beneficiile pentru dezvoltarea neuronala, pentru ca uleiul de masline este o hrana naturala pentru creier, grasimea mononesaturata ajutand la cresterea sanatoasa a creierului, sustinand o mai buna memorie, concentare si abilitati cognitive mai bune. Oleocantalul care se gaseste in uleiul de masline de buna calitate este dovedit ca incetineste boli degenerative precum Alzheimer si ajuta in ameliorarea simtomelor din spectrul ADHD si autist. Exista deja la nivel mondial protocoale medicale pe baza de ulei de masline pentru aceste afectiuni neuronale care au rezultate palpabile.

 

Dezvoltarea fizica

Avand in vedere abundenta produselor pentru copii foarte bogate in zahar sau grasimi hidrogenate, nu este de mirare ca obezitatea infantila si chiar diabetul au ajuns probleme cotidiene. Sursa cea mai buna de grasimi mononesaturate si polinesaturate este uleiul extravirgin de masline (acestea sunt aproximativ 75% din consistenta uleiului de masline). Aceste grasimi ajuta la o dezvoltare armonioasa a oaselor si a muschilor, fara pericolul obezitatii. in plus, protejeaza sistemul cardio-vascular, mentinand scazuta valoarea colesterolului. Ajuta si digestia, avand calitati moderat laxative, precum si de reducere a aciditatii gastrice. Fiind bogat in vitamina K, uleiul de masline ajuta la dezvoltarea oaselor, iar prin intermediul vitaminei E ajuta la pastrarea sanatoasa a pielii.

Dezvoltarea unui apetit sanatos

In plus, obisnuinta de a consuma ulei de masline extravirgin de calitate este drumul cel mai bun catre o dieta sanatoasa ca adult. Nu este de mirare ca zona mediteraneeana, unde uleiul de masline se consuma de la diversificare, are asteptarea de viata intre cele mai mari din lume. Gustul uleiului de masline combinat cu diverse preparate proaspete sau cu supe si mancaruri gatite educa creierul in a cauta anumite tipuri de mancare sanatoasa de-a lungul vietii. si acest lucru este foarte vizibil in zona mediteraneeana, acolo unde restaurantele de fast-food au mult mai putin succes decat la noi, iar clientii cauta alte tipuri de gusturi decat cele bazate pe zahar, grasimi saturate si monoglutamat de sodiu.

Sursa uleiului de masline

In final, trebuie sa explicam si de ce sursa de ulei de masline este atat de importanta. Fiind un suc de fruct presat la rece, uleiul de masline este foarte afectat de oxigen, lumina si caldura. Este atat de afectat incat si o luna de zile daca sta in conditii improprii isi pierde mare parte din gust si din cantitatea de antioxidanti. De aceea este bine sa fie achizitionat de la magazine specializate, care au grija ca uleiul sa fie cat mai proaspat si cat mai sanatos. Somelierii in ulei de masline de la Maslinescu selecteaza in fiecare sezon anual de recolta cei mai buni si mai premiati producatori din 7 tari diferite, stocheaza uleiul in tancurile producatorilor, unde oxidarea este cea mai mica cu putinta si imbuteliaza in cantitati mici la 2-3 luni, pe tot parcursul anului acelei recolte, pana la urmatoarea recolta, cand reiau acest proces. Astfel, clientii Maslinescu au acces la cel mai proaspat si mai sanatos ulei de masline de pe piata romaneasca, imbuteliat doar din recolta acelui an. Prospetimea si calitatea uleiului este certificata la fiecare produs de analizele chimice care ofera toate datele necesare unei bune alegeri.

Sa le oferim, asadar, tot ce se poate mai bun copiilor nostri!

Citeste si despre