Adevaratele motive pentru care copiii se comporta urat, potrivit psihologilor

| | Actualizat: 2023-12-07 23:38:00

Uneori, copiii se comporta in moduri pe care adultii le considera "nepotrivite" sau sfidatoare si, de cele mai multe ori, nu stim de ce o fac. "Care este motivul pentru care copilul meu a explodat intr-un astfel de acces de furie? Ce s-a intamplat in capsorul lui de l-a facut sa explodeze ca un vulcan? Exista o modalitate de a-i anticipa accesele de furie si de a evita anumite comportamente?

Daca iti pui adesea astfel de intrebari, specialistii te ajuta sa intelegi care sunt cele mai frecvente motive pentru care copiii se comporta gresit si ce poti face in fiecare caz in parte.

Ei invata, iar noi, adultii, nu le permitem sa faca acest lucru

Copiii sunt, prin natura lor, exploratori neobositi si invatacei pasionati. Curiozitatea lor innascuta si dorinta de a invata prin experimentare ii determina sa se comporte in moduri care sunt adesea interpretate gresit de adulti si chiar considerate un dezastru.

Sarind in balti, murdarindu-se, experimentand cu mancarea, manjindu-se cu vopsea, mazgalind pe pereti... acestea sunt comportamente naturale care reflecta dorinta lor innascuta de a invata si de a-si stapani mediul inconjurator.

Ce trebuie sa faci? Este important ca adultii sa recunoasca si sa incurajeze aceasta dorinta naturala de a invata, mai degraba decat sa o inabuse. Dar, pentru ca "explozia" lor de creativitate si invatare prin experienta sa nu intre in conflict cu limitele noastre, trebuie sa le oferim un mediu sigur si hranitor in care sa poata explora si invata intr-un mod constructiv si pozitiv. In acest sens, invatarea in natura este unul dintre cele mai bune instrumente.

Ei au o nevoie fizica care nu este satisfacuta

Copiii mici depind de adulti pentru a-si satisface nevoile fizice de baza, cum ar fi foamea, setea, somnul, confortul sau temperatura. Atunci cand aceste nevoi nu sunt satisfacute in mod adecvat, copiii exprima adesea acest lucru sub forma de agitatie, accese de furie sau comportamente considerate "rele" de catre adulti.

Somnul, de exemplu, este una dintre cele mai importante nevoi fiziologice ale copiilor. Daca un copil nu s-a odihnit suficient de mult noaptea, daca programul de dupa scoala este supraincarcat seara si ajunge la sfarsitul zilei epuizat sau daca exista o schimbare in rutina sa care perturba ora de culcare, este probabil sa planga sau sa se comporte in mod inadecvat ca modalitate de a-si comunica disconfortul.

Ce trebuie facut? Cel mai bun mod de a te asigura ca nevoile fizice ale copiilor mici sunt satisfacute este sa le respecti cat mai mult posibil rutinele de somn si de hranire, sa nu-i supraincarci cu activitati care le afecteaza timpul de odihna si sa eviti suprastimularea senzoriala.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre