Copiii buni la suflet, posibile victime. Cum ii protejezi in fata abuzurilor

| | Actualizat: 2021-05-10 17:00:40

Copiii nu se nasc buni sau rai, ci comportamentele lor sunt influentate de educatia pe care o primesc. Asa cum inveti un copil sa nu fie rautacios sau violent, la fel trebuie sa il indrumi si pentru a nu deveni victima abuzurilor atunci cand este prea bun la suflet.

Cum se comporta un copil bun ca painea calda

Temperamentul unui copil este o chestiune genetica, mostenita de la parinti; asa se face ca unii sunt nervosi, nelinistiti, iritabili, speriosi, egoisti, plangaciosi sau, din contra, linistiti, ascultatori, ordonati, altruisti. Fiecare dintre aceste trasaturi se poate, insa, educa si slefui. Stim deja ca un copil obraznic, neastamparat, violent trebuie corectat, astfel incat gesturile sale sa nu ii creeze probleme. Cu copiii buni, insa, aceia care sunt atat de linistiti de ai putea crede ca sunt papusi, tendinta este de a lucra mai putin, pentru ca totul pare ca vine de la sine.

Atentie, insa, un copil bun la suflet poate fi un copil de care altii vor profita in viitor!

Cum recunosti un copil extraordinar de bun

• pune nevoile altora inaintea propriilor nevoie; uneori face lucruri pe care nu si le-ar dori doar pentru a-i multumi pe altii sau a se face placut;

• incearca sa faca totul independent, pentru ca altii sa se bucure si sa nu fie nevoiti sa ii dea o mana de ajutor;

• nu se manifesta niciodata agresiv, nu se supara, nu se infurie;

• are tendinta sa socializeze putin cu alti copii si asculta mereu de adulti, fara sa cracneasca;

• cedeaza mereu in fata celorlalti, se lasa pacalit si nu stie sa se apere.

Cum protejezi un copil bun la suflet

Bunatatea nu trebuie "educata", ai putea spune, deoarece oricum este o raritate in zilele noastre. Si totusi bunatatea trebuie dozata corespunzator, pentru ca altii sa nu profite de ea.

Un copil bun nu trebuie invatat sa devina rau; un copil care aproape ca trece neobservat, care nu deranjeaza pe nimeni niciodata, care este docil, ascultator si saritor risca sa devina, mai tarziu, victima altor copii si a altor adulti care vor abuza de bunele sale intentii.

Cum procedezi? Il inveti sa isi gestioneze propria bunatate, astfel incat sa nu il faca sa devina o prada pentru alte persoane, sa nu se lase dominat si abuzat. Iata ce trebuie sa faci:

Comunica!

Parintii trebuie sa discute mereu cu copiii lor, sa ii asculte fara sa-i judece si fara sa le minimalizeze problemele. Astfel, castigi increderea celor mici, iar ei vor veni la tine de cate ori vor avea nevoie de ajutor sau se vor confrunta cu o situatie neplacuta, cum ar fi bullying-ul.

Stabileste norme si limite!

Este important ca parintii sa fixeze reguli si limite adecvate pentru varsta copiilor. Asta nu ii face rai sau severi, ci precauti. Echilibrul este cheia.

Stimuleaza-i stima de sine!

Niciun copil nu trebuie sa se simta inferior altora, iar datoria parintilor este sa ii faca sa inteleaga acest lucru. Intareste-i respectul de sine de cate ori ai ocazia, fara a-l lauda, insa, exagerat. Ii va fi mai usor sa relationeze intr-un mod echilibrat cu colegii si prietenii sai si isi va cauta mereu anturaje in care sa se simta in siguranta si inteles.

Ofera-i independenta!

Copiii trebuie lasati sa faca singuri ceea ce pot face singuri, in functie de varsta lor. Parintii nu trebuie sa faca lucrurile in locul celor mici, ci doar sa le asigure mijloacele necesare, adecvate abilitatilor lor, pentru a se descurca fara ajutor. Pui, astfel, bazele unei autonomii care ii va fi de folos in viitor si care il va ajuta sa reziste in fata presiunilor de grup.

Invata-l sa identifice comportamente nepotrivite!

Un copil bun la suflet va trece cu vederea comentarii si gesturi abuzive sau nelalocul lor, le va cataloga drept prostii sau nimicuri, cand de fapt pot fi semnele unei agresiuni.

Invata-l sa spuna "nu"!

A sti sa refuzi sa faci ceva nu este o rautate, ci inseamna sa ai discernamant si sa ai siguranta de sine. Agresorii, fie ca vorbim despre prieteni din parc, colegi de scoala sau, in cel mai rau caz, pedofili, "vaneaza" nesiguranta victimelor si mizeaza pe faptul ca acestea nu vor putea sau nu vor sti sa le tina piept. Este bine ca acesti copii buni ca painea calda sa invete de mici sa ia atitudine in situatii incomode si sa spuna "nu" atunci cand este cazul.

Sursa: guiainfantil.com

Citeste si despre