Copiii si lectia rabdarii. Cum ii invatam pe cei mici sa fie rabdatori

| | Actualizat: 2021-12-01 10:16:29

Rabdarea nu este ceva caracteristic copiilor. De mult ori, cei mici sunt impulsivi, grabiti, nerabdatori, vor ca totul sa se intample repede, iar expresia ”ai rabdare!” nu are nicio valoare pentru ei. Ce putem face noi este sa ii ajutam pe cei mici sa-si dezvolte aceasta virtute, cu tehnici si strategii eficiente.

Capacitatea de a astepta se dobandeste progresiv, pe masura ce se dobandeste maturitatea cognitiva. Este important de mentionat acest lucru, pentru a nu avea asteptari nerealiste de la copiii nostri si pentru a nu exagera atunci cand le cerem ceva.

Copiii sunt, prin definitie, impulsivi si au dificultati in a se controla. In primii ani de viata, ei nu au notiunea timpului, de aceea este important sa le cultivam rabdarea inca de mici. Expertii sunt de parere ca varsta cea mai potrivita pentru a incepe acest proces este intre doi si trei ani.

De ce este important sa ii invatam lectia rabdarii

In viata de zi cu zi, sunt multe situatii cand cei mici isi pierd rabdarea si se enerveaza. Cand adultii au o conversatie si ei vor sa ajunga mai repede la locul de joaca, atunci cand alti copii se joaca cu jocariile pe care si le doresc si ei, cand au de completat o sarcina precum a face un puzzle si se enerveaza incercand, cand le este foame si masa inca nu este gata si lista poate continua.

Toate aceste situatii si multe altele pot fi adevarate provocari pentru copiii nostri, dar si pentru noi. Nu numai ca se enerveaza si devin frustrati, dar pot intra in conflicte cu alti copii, cu parintii sau cu educatorii, din cauza lipsei rabdarii.

Incepand cu varsta de doi ani, putem lucra la capitolul rabdare, iar daca nu stiti de unde sa incepeti, tehnicile care urmeaza v-ar putea ajuta.

1. Dati-le un exemplu

Inainte de a avea pretentii de la ei, ganditi-va cata rabdare aveti voi, ca adulti. Daca va enervati cand este coada la magazin, cand culoarea rosie a semaforului tine prea mult sau cand copiilor vostri le ia prea mult sa se imbrace, este imposibil sa aveti asteptari de la ei. Copiii percep reactiile noastre si nu avem cum sa le cerem ca ei sa aiba rabdare cand noi nu avem.

2. Stabiliti programe si rutine

Atunci cand sunt mici, copiii au nevoi care trebuie satisfacute cat mai repede. Nevoia de somn, de hrana sau de a merge la toaleta nu prea pot fi amanate in cazul lor, asa ca incercati sa aveti rutine care sa le satisfaca aceste nevoi, atunci cand ele apar.

3. Folositi jocuri si povesti

Copiii invata prin joaca, asa ca le puteti dezvolta aceasta virtute prin joc. Alegeti jocuri de societate in cadrul carora trebuie sa isi astepte randul, pentru a invata sa fie rabdatori. De asemenea, povestile in care trebuie sa astepte pentru a cunoaste personajele ii pot ajuta sa gestioneze mai bine asteptarea.

4. Comunicarea ajuta de fiecare data

De multe ori, ii rugam pe cei mici sa astepte, dar nu le explicam de ce. Daca vrea atentia ta intr-un moment in care esti ocupat(a), explica-i ca ai de terminat o anumita actiune, dupa care poti veni sa te joci cu el. Prin explicatii, cei mici vor intelege de ce ii amanati, in loc sa se simta respinsi sau neglijati.

Strategii pentru a gestiona nerabdarea

Un studiu celebru din anii '60 a aratat ca urmatoarele strategii dau rezultate in relatie cu nerabdarea:

  • indeparteaza-l de stimul: daca vrea o jucarie pe care o are alt copil, functioneaza sa plecati de acolo in loc sa stea sa astepte si sa-l vada pe acel copil cum se joaca.
  • distrage-i atentia: atunci cand sunteti intr-un loc unde trebuie sa astepte (la medic sau la restaurant, de exemplu), da-i ceva de facut asa incat sa treaca timpul mai repede. Un joc, o hartie pe care sa deseneze sau o poveste pe care sa i-o spui il pot tine ocupat astfel incat sa nu se plictiseasca.
  • dati-le de ales: atunci cand vor ceva dulce inainte de masa, spuneti-le ca pot lua o singura bomboana sau ca pot astepta pana dupa masa si vor primi mai multe. Acest lucru functioneaza pentru ca le stimuleaza functia de autocontrol si li se respecta deciziile pe care le iau.

Rabdarea se invata si natural

Dincolo de jocuri si strategii, copiii invata cel mai mult din situatiile cu care au de-a face in viata de zi cu zi. Implicati-i in pregatirea mesei pentru a vedea cat efort presupune si cat dureaza procesul. Astfel vor intelege ca au de asteptat si ca nu se poate ca masa sa fie gata imediat.

In concluzie, a-i invatat pe cei mici sa gestioneze rabdarea sau, mai bine zis, nerabdarea, ii pregateste pentru viata si ii ajuta sa aiba incredere in ei, sa poata face fata provocarilor si sa se concentreze mai bine. Incepeti sa lucrati la rabdarea lor din primii ani de viata si nu uitati ca exemplul propriu este cel mai important. Un parinte calm, flexibil si rabdator are mari sanse sa modeleze un copil intelegator si rabdator.

FOTO: Freepik.com

Citeste si despre