Copilul intrerupe des discutiile? Cum sa-l inveti sa astepte sa termini ce ai de spus inainte sa vorbeasca

| | Actualizat: 2023-03-19 23:44:08

Este logic sa ne simtim frustrati si furiosi atunci cand incercam sa purtam o conversatie cu o alta persoana si copiii nostri ne intrerup constant. Uneori o fac pentru ca vor sa ne povesteasca ceva ce li s-a intamplat si care este important pentru ei, dar si ca o modalitate de a ne atrage atentia sau de a-si exprima parerea cu privire la subiectul pe care il asculta.

In orice caz, si desi este un comportament normal si obisnuit in copilarie, este important sa-i invatam sa aiba rabdare si respect si sa nu-i intrerupa pe ceilalti atunci cand vorbesc.

De ce copiii intrerup conversatiile

Intreruperea conversatiilor adultilor este un comportament foarte normal pentru copii. Natura lor impulsiva si spontana, sentimentul de iminenta (atunci cand au ceva de spus, vor sa o faca acum) si lipsa de cunoastere a normelor sociale inseamna ca nu sunt capabili sa inteleaga ca ceea ce fac nu este corect.

Desi adultilor li se poate parea destul de lipsit de respect si mai ales enervant (mai ales cand ne intrerup in timp ce vorbim la telefon sau discutam despre o chestiune importanta), pentru copii nu este asa, de aceea este important sa ii invatam cu respect, rabdare si dragoste.

Cum sa-i inveti pe copii sa astepte sa termini ce ai de spus inainte sa vorbeasca

Inainte de a incepe, trebuie subliniat faptul ca, atunci cand avem de-a face cu copii foarte mici (sub trei ani), este important sa ne ocupam intotdeauna mai intai de cererile lor, deoarece imaturitatea lor si nevoile lor fizice si emotionale necesita atentia si grija noastra imediata in orice loc si situatie.

Incepand din jurul varstei de trei ani, copiii pot incepe sa inteleaga ca exista comportamente care sunt enervante si nepotrivite si, desi nu ne putem astepta ca peste noapte sa nu ne mai intrerupa atunci cand vorbim cu alte persoane, este posibil sa-i invatam incetul cu incetul sa limiteze aceste intreruperi si sa aiba rabdare atunci cand vorbesc cu ceilalti.

1. Pastreaza-ti calmul

Educatia este un proces complex, care necesita timp, rabdare, dragoste si respect. A-i invata pe copii sa fie rabdatori nu se obtine daca esti nerabdator si lipsit de respect fata de ei. Si nici pierzandu-ti cumpatul, tipand, ignorandu-i sau etichetandu-i. Stim ca acesta este un comportament enervant (uneori chiar jenant), dar copiii nostri au nevoie de parinti calmi si iubitori pentru a invata.

2. Intelege de ce te intrerupe copilul

Asa cum spuneam, intreruperea in timp ce vorbeste cu alte persoane, sariturile sau tragerea de maneci cerand atentie sau ridicarea tonului vocii pentru a ne atrage imediat atentia sunt comportamente normale la copii, care se datoreaza imaturitatii si naturii lor emotionale. In niciun caz copilul nu intrerupe cu scopul de a deranja, de a strica conversatia sau de a intrerupe concentrarea. Dar daca, in orice moment, simtim ca acesta este cazul, ar trebui sa analizam motivele pentru care credem ca copilul nostru incearca sa ne atraga atentia intr-un mod atat de nepotrivit si sa cautam o solutie.

3. Explica-i ca intreruperile sunt enervante

Atunci cand copilul tau intrerupe o conversatie intre adulti, explica-i calm de ce nu ar trebui sa o faca. De exemplu: te simti prost pentru ca nu poti continua conversatia, cealalta persoana se simte trista pentru ca nu este ascultata, este enervant pentru cei din jur, este lipsit de respect fata de tine si fata de ceilalti.

4. Invata-l sa limiteze intreruperile

Cand vine vorba de a ne spune ceva, copilul nostru trebuie sa invete sa stabileasca prioritati intre ceea ce este important si nu poate astepta (o urgenta reala) si ceea ce poate astepta. Pentru a face acest lucru, trebuie sa ii explicam care situatii necesita atentia imediata a adultului, care pot astepta sa fie rezolvate dupa ce terminam de vorbit si chiar care pot fi rezolvate cand suntem singuri (de exemplu, piatra aceea frumoasa pe care a gasit-o, o poate pune in buzunar si ti-o poate arata mai tarziu, cand sunteti singuri).

5. Conveniti asupra unui semnal

Pentru situatiile care nu pot astepta sa fie rezolvate cand suntem singuri, dar care, de asemenea, nu necesita o atentie urgenta, il putem invata pe copilul nostru sa ne atraga atentia printr-un semnal nonverbal, cum ar fi sa ne traga usor de maneca, sa stea linistit langa noi sau sa ne apuce de brat.

6. Stabileste limite bazate pe respect

Daca, in ciuda sfaturilor de mai sus, copilul continua sa intrerupa, stabileste limite bazate pe respect, dar cu fermitate. Aminteste-ti de importanta de a te pune la nivelul lor pentru a vorbi, priveste-i drept in ochi si explica-le cu calm de ce nu te puteti ocupa de ei in acest moment. Fa-l sa vada ca esti interesat de ceea ce vrea sa spuna, dar ca nu este momentul potrivit si ca vei fi bucuros sa il asculti cat mai curand posibil.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre