Copiii trec prin tot felul de etape de dezvoltare si in primii ani de viata pot avea reactii pe care parintii nu stiu cum sa le gestioneze. Nu este un lucru iesit din comun ca educatoarea sa va spuna ca micutul vostru a inceput sa muste, sa loveasca sau sa ciupeasca alti copii la gradinita. In parimul rand, daca va confruntati cu o astfel de situatie, nu este cazul sa intrati in panica, trebuie sa stiti ca este ceva normal. Multi copii trec prin asta, iar daca gestionam situatia in mod corespunzator, obiceiul va disparea in cel mai scurt timp.
Atunci cand copiii incep sa muste alti copii sau chiar adulti din preajma lor, trebuie sa ne inarmam cu rabdare si intelegere, astfel incat sa gestionam corespunzator situatia. In primul rand, copiii de cativa ani nu vor intelege mare lucru daca le tinem prelegeri, in speranta ca le vom da o lectie si vor invata ceva. Dimpotriva, o reactie agresiva a noastra le poate intari acest tip de comportament.
Mesajul pe care il transmitem copiilor trebuie sa fie clar, ferm si pe intelesul lor. Atunci cand copilul este pe cale sa muste, ii vom spune „Te rog sa nu musti!” Intareste mesajul pe masura ce comportamentul reapare si spune ferm „Nu, nu muscam! Nu iti dau voie sa musti!” Spune-i ca muscatura doare, ca celorlalti copii sau adulti nu le face placere sa fie muscati si ca nu este in regula sa faca acest lucru.
Atunci cand copilul intelege si nu mai musca, lauda-l si intareste-i comportamentul pozitiv, spune-i ca esti mandru/mandra de el pentru cum s-a comportat si incurajeaza-l sa se joace frumos in continuare.
Din ce motive pot copiii sa muste
Acest tip de comportament poate avea mai multe explicatii. Oboseala, frustrarile acumulate, dorinta de a atrage atentia, altercatiile cu alti copii sau simplul fapt ca ii cresc dinti noi si simte un disconfort pot fi cauzele pentru care copilul vrea sa muste. Asigurati-va ca ii respectati programul si rutina, ca se odihneste suficient si nu este prea obosit la gradinita. De asemenea, asigurati-va ca petreceti suficient de mult timp alaturi de el, ca nu il neglijati, ca nu este stresat sau frustrat din alte motive.
Sfaturi pentru parintii care se confrunta cu aceasta situatie
Evitati exagerarea. Muscatul este un comportament normal in cazul copiilor mici si, corectat la timp, nu va duce la consecinte negative pe viitor. Un copil care musca nu ar trebui in niciun caz sa fie izolat, certat, sau pedepsit. Explicati-i ca acest comportament le face rau celorlalti, ca muscatura doare si ca nu este in regula sa faca acest lucru. Ca parinti, incercati sa abordati situatia cu tact si cu rabdare si mai ales sa intelegeti care este factorul care declanseaza acest tip de comportament.
Copiii pot musca pentru ca vor sa atraga atentia. O fac atunci cand sunt frustrati, gelosi sau obositi. Acest lucru este valabil mai ales in cazul sugarilor si al copiilor mici. Atunci cand copilul il musca pe alt copil, fie de la gradinita, din parc, de la locul de joaca sau chiar pe propriul frate, parintii ar trebui sa incerce sa inteleaga ce declanseaza acel impuls de a musca la copil. Micutii o pot face instinctiv doar pentru a atrage atentia, desi vorbim despre o atentie negativa. Pentru copii, pana si atentia negativa este mai buna decat ignorarea.
FOTO: Freepik