Daca si tu iti doresti sa cresti un mic ajutor si sa il inveti pe copilul tau despre responsabilitate, poti sa il implici in treburile zilnice din casa pentru a te ajuta. Inarmeaza-te cu rabdare pentru a-l invata pe copilul tau sa te ajute prin casa...nu va fi usor!
Gandeste-te insa ca pe termen lung efortul va merita din plin. Mici activitati cu care sa te ajute prin casa pot fi invatate de copil din momentul in care poate sa mearga si sa vorbeasca, ele crescand in complexitate pe masura ce copilul creste in varsta.
Incepe din timp
Incepe din timp sa il implici pe copilul tau in diferite activitati simple. Nu poti sa te astepti ca un copil de 7 ani sa te ajute brusc la treburile de prin casa.
Desi poate fi dezvoltat din punct de vedere fizic si psihic, el nu a fost obisnuit sau pregatit pentru acest pas. De aceea este bine sa incepi de cat mai devreme si vei avea rezultate mult mai bune.
Multumeste-i pentru ajutor
Faptul ca te ajuta prin casa reprezinta o mare sursa de mandrie pentru copii. Nu numai ca le ofera sentimentul independentei dar ii ajuta si la capitolul incredere in sine. Multumeste-i si lauda-l de fiecare data cand te ajuta cu ceva.
Fii realista
Fii realista si fixeaza-ti teluri realizabile. Copiii s-ar putea sa nu aiba dexteritatea sau indemanarea sa duca la bun sfarsit anumite activitati, dar fiecare incercare este importanta. Gandeste-te ca in felul acesta il ajuti pe copilul tau sa se dezvolte si nu te astepta la rezultate imediate.
Da-le copiilor activitati potrivite cu varsta. Da-i unui copil mic o cutie in care sa isi stranga jucariile. Da-i unui copil de 7 ani sansa sa dea cu aspiratorul. Un copil de 9 ani isi poate impaturi hainele. Nu te astepta la prea multe din partea copiilor foarte mici. Ei inca invata si isi vor perfectiona abilitatile in timp.
Activitati potrivite pentru copiii prescolari
Un copil prescolar ar trebui sa poata:
1. Sa isi faca singur patul
2. Sa isi adune jucariile
3. Sa se imbrace singur
4. Sa stearga praful de pe mobila (cu sosetele in maini)
5. Sa puna masa
6. Sa stranga masa
7. Sa dea de mancare animalului de companie
8. Sa isi puna rufele murdare in cosul de rufe
9. Sa curete mizeria facuta
10. Sa te ajute cu prepararea mancarurilor simple
11. Sa impatureasca prosoape
12. Sa spele farfurii si cani din plastic
13. Sa pregateasca un sandvis
14. Sa isi toarne apa in cana
Alege cateva dintre activitatile enumerate mai sus pentru inceput. Asigura-te ca micutul stie exact la ce te astepti din partea lui. Nu uita ca la aceasta varsta copiii au nevoie de ajutor si de asistenta cand este cazul.
O modalitate de a face din procesul acesta de invatare ceva distractiv este sa ii confectionezi copilului tau un tabel cu lucrurile pe care trebuie sa le faca, unde el sa lipeasca un sticker haios in momentul in care a terminat ceva. La sfarsitul saptamanii ii poti oferi un mic premiu.