Cea mai mare realizare a unui parinte in dezvoltarea copilului este sa il invete sa se autodisciplineze. Specialistii sustin ca un copil care stie sa faca acest lucru este mult mai bine pregatit sa faca fata provocarilor vietii de adult, sa se autocontroleze in situatii de stres, sa-si dezvolte o stima de sine puternica etc. Prosperitatea si succesul pot fi atinse mai usor atunci cand exista autocontrol. Iata cum il ajuti pe micut sa se disciplineze singurel!
Expertii in cresterea si dezvoltarea copilului sustin ca un stil parental autoritar este cel mai indicat pentru a insufla copilului autodisciplina. Acesta impune reguli, asteptari si structura, bazele formarii autodisciplinare. Cu toate acestea, acest stil parental nu trebuie sa fie transformat intr-o dictatura. Parintii autoritari reusesc sa comunice bine cu micutii lor, sa ofere suport, flexibilitate si sa permita si greselile in comportamentul copiilor.
Incurajeaza activitati care promoveaza autodisciplina
Incepe prin a-l implica pe micutul tau in activitati de curatenie inca de la varste foarte fragede. Acestea pot incepe sa fie puse in practica dinainte de varsta de 3 ani si ii ajuta pe copii sa fie responsabili si disciplinati.
Alte activitati precum implicarea copilului in lectii si cursuri de muzica, de teatru sau dans, practicarea unui sport, ingrijirea unui animal de companie si rspectarea rutinei si regulilor familiei reprezinta activitati care incurajeaza autocontrolul.
Ofera-i copilului tau bani de buzunar
Dar ai grija sa ii merite de fiecare data si sa isi castige fiecare banut. Incurajeaza micutul sa economiseasca bani si sa ii cheltuie eficient. Acordarea unei alocatii ii ajuta sa isi stapaneasca impulsurile si ofera oportunitatea copiilor de a face planuri si de a fi o persoana orientata spre scopuri si tinte precise.
Ajuta copilul sa isi stabileasca obiective (sa faca planuri pe termen mai lung)
Atunci cand vorbesti cu micutul tau despre planuri, scopuri, obiective pe termen lung il ajuti sa fie o persoana orientata catre atingerea succesului. Daca il ajuti sa isi stabileasca obiective "bicicleta X", il poti ajuta de asemenea sa gaseasca singur cai pentru a-si atinge scopul. Il poti invata sa isi prioritizeze nevoile si dorintele si sa munceasca pentru a obtine ceea ce doreste.
Daca vorbiti de achizitii pe termen lung sau planuri, copilul nu va mai avea pretentia ca unele lucruri sa se intample imediat, pentru ca vor invata ca unele lucruri se fac in timp.
Il poti ajuta sa gaseasca metode pentru achizitia bicicletei, de exemplu: sa "munceasca" si sa fie remunerat ajutandu-te la ceva saptamanal sau zilnic, sa stranga la "pusculita" banii pe care ii primeste de la cei dragi etc.
Ajuta-l sa isi dezvolte aptitudini sociale
Inca de la varste foarte mici copilul trebuie invatat sa fie o persoana sociabila, sa invete bunele maniere si modele de comportament si sa le si practice si sa-si controleze emotiile si sentimentele in cazuri-limita dovedind auto-control (trebuie sa stie ca se poate simti furios si suparat, dar ca nu are voie sa tipe, sa arunce cu lucruri sau alte astfel comportamente agresive). O alta aptitudine care este esentiala in dezvoltarea autodisciplinei o reprezinta capacitatea de a imparti lucruri cu cei din jur si de a-si astepta randul.
Exemplifica-i care sunt efectele autodisciplinei si care sunt consecintele lipsei ei
Foloseste-te de exemple pentru a-i arata cat este de important sa fii in masura sa te autoeduci. Vorbeste-i despre persoane cunoscute lui, din preajma, care au cunoscut succesul in urma capacitatii lor de a se autodisciplina. Dar adu-i la cunostinta si cazurile unor persoane care au esuat in acest sens si consecintele acestui lucru.
Stabileste limite si regulile
Regulile si limitele sunt absolut necesare in dezvoltarea si cresterea unui copil educat. Acestea trebuie implementate in toate ariile de activitate ale copilului: la scoala, acasa, in privinta jocului pe computer, timpului petrecut in fata calculatorului, vorbitului la telefon, timpului de joaca etc.