Politetea este una dintre cele mai de pret calitati de-a lungul vietii. E gratis, se deprinde usor, se exerseaza fara eforturi si este baza unor relatii interumane de calitate. Copiii trebuie invatati sa fie politicosi de mici, cand au tendinta sa reactioneze uneori prea sincer atunci cand se afla intr-o situatie care nu le convine.
Un copil care invata devreme sa fie politicos va deveni un adult in fata caruia usile se vor deschide cu mare usurinta. Este o calitate de mare pret intr-o lume in care de multe ori badarania pare sa fie la putere, asa ca straduiti-va sa i-o cultivati copilului. Politetea merge mana in mana cu bunele maniere. Ea poate fi „fortata” sau poate sa fie un comportament natural, ce va fi apreciat de cei din jurul copilului.
Cum inveti un copil sa fie politicos
Ii spui des celui mic ca trebuie sa se poarte „frumos” cand mergeti undeva. Dar i-ai explicat vreodata si de ce? Sau te-ai gandit ca il poti invata si altfel sa fie politicos?
Da dovada de politete fata de copilul tau. Nu uita niciodata sa ii spui te rog si multumesc, sa saluti dimineata si sa urezi noapte buna. Acestea sunt bazele unui comportament politicos. In afara de aceste exemple care copilului ii vor intra in reflex odata ce le vede la parinti, puteti juca jocuri in care regula de baza este sa fiti politicosi. Exersati politetea la restaurant, la medic, la magazin si veti obtine rezultate mult mai bune decat daca doar ii „ordonati” celui mic sa fie politicos pentru ca asa trebuie. Normele de politete nu i se vor parea, astfel, niste reguli rigide, pe care nu le intelege, dar trebuie sa le respecte. In plus, cel mic va integra natural politetea in comportamentul sau, fara sa fie nevoie de eforturi.
Cititi carti despre politete, uitati-va la clipuri si animatii impreuna si rugati copilul sa comenteze comportamente nepoliticoase si sa va spuna cum ar fi trebuit sa procedeze. Refaceti, apoi, scena impreuna; cel mic cu siguranta se va bucura de mica voastra sceneta, pe care o puteti dezvolta dupa bunul plac.
A fi politicos nu inseamna doar sa cunosti formule de adresare
Politetea nu este echivalenta doar cu formule de salut si de adresare. Nu e suficient sa spui te rog, multumesc, buna ziua, la revedere ca sa fii politicos. Empatia si bunatatea sunt ele insele forme de politete fata de cei din jur.
A fi politicos inseamna si sa stai intr-o pozitie corecta atunci cand esti la masa, sa spunem, dar si sa nu intrerupi dialogul a doua persoane doar pentru ca ai de spus ceva ce crezi ca nu suporta amanare. Copilul trebuie invatat ca, daca trebuie neaparat sa intervina intr-o discutie, trebuie mai intai sa prezinte scuze si sa vorbeasca abia dupa ce i se permite sa o faca. Si acesta poate fi un bun exercitiu pentru acasa, atunci cand incercati sa invatati copilul despre regulile de politete.
Politetea inseamna si sa nu alergi pe holuri cand mergeti la medic, de exemplu, sau sa nu vorbesti foarte tare intr-un loc public, pentru a nu-i deranja pe cei din jur. Politetea se invata de la zero, dar si prin corectarea, cu rabdare si blandete, a unor atitudini nepotrivite, atunci cand acestea apar. Explicati mereu copilului de ce un anumit comportament este nepotrivit, dar mai ales de ce trebuie sa se poarte cum se cuvine.
Nu uitat nicio clipa ca micutii nostri nu sunt robotei care primesc comenzi si se conformeaza, ci sunt indivizi curiosi, dornici sa invete si sa inteleaga ceea ce li se spune si li se cere.
Puterea exemplului, a laudei si a dezaprobarii
Chiar si copiii politicosi pot avea momente in care uita de maniere. Manifesta dezaprobarea fata de comportamente nepotrivite, dar nu uita sa incerci sa intelegi ce le-a provocat si sa ii explici de ce trebuie sa nu se mai repete. In paralel, lauda si recompenseaza fiecare moment in care copilul tau este politicos. Arata-i si spune-i cata mandrie simti si el va incerca sa faca mereu lucrurile astfel incat acest lucru sa nu se schimbe.