Cum sa-i inveti pe copii sa-si identifice emotiile si sa le gestioneze prin intermediul povestilor

| | Actualizat: 2023-09-02 21:01:49

Educatia emotionala a copiilor este esentiala pentru consolidarea personalitatii si dezvoltarea lor ca indivizi sociali. Invatand sa-si recunoasca sentimentele si sa le gestioneze, copiii se vor descurca mai bine situatiile de zi cu zi.

Stelii, o companie franceza lider in domeniul povestilor cu dispozitivul My Story Factory, impreuna cu Anne Clerc-Georgy, doctor in stiinte ale educatiei, au demonstrat ca povestile pentru copii sunt perfecte pentru a le dezvolta micutilor capacitatea de a-si recunoaste si gestiona emotiile.

Povestile, o resursa minunata pentru a invata despre emotii

Recunoasterea sau distingerea emotiilor proprii si ale altora este dificila si necesita un proces de invatare care ar trebui sa inceapa de la o varsta frageda. Ca si in alte aspecte, exemplul parintilor este fundamental, desi putem folosi si resurse educationale pentru a-i invata pe copii sa inteleaga si sa isi gestioneze emotiile.

De exemplu, cartonasele pentru identificarea emotiilor sunt deosebit de utile atunci cand copiii nu stiu sa exprime in cuvinte ceea ce simt sau cand sunt blocati intr-o situatie care genereaza frustrare. Alte resurse, cum ar fi jocurile de echipa, jocurile de simulare sau jocurile de rol, sunt perfecte pentru a va pune in locul celuilalt si a intelege ce simte acesta.

Dar una dintre cele mai bune resursele pentru a invata despre emotii sunt povestile. Prin acestora, copiii invata sa experimenteze diferite situatii care trezesc in ei diferite emotii si care, la randul lor, servesc drept "antrenament" pentru viata reala.

Iata cum ii ajuta povestile, pe cei mici, sa invete sa-si recunoasca emotiile si sa le gestioneze:

1. Vorbiti deschis despre propriile emotii

Pentru a-i incuraja pe copii sa vorbeasca despre emotiile lor, incepeti prin a te exprima cum te simtiti dupa ce ai citit povestea, ce emotii ti-au starnit protagonistii, ce ai fi simtit daca ai fi fost intr-o situatie asemanatoare cu cea din poveste, cum ai fi gestionat tu acea emotie, etc.

Este important si bun pentru copii sa vada ca si parintii lor simt aceleasi emotii si ca le impartasesc cu ei.

2. Intreba-l pe micut despre emotiile sale

Urmand exemplul propriu, ii poti adresa copilului aceeasi intrebare pentru a-l incuraja sa vorbeasca despre emotiile pe care crede ca le traiesc personajele principale din poveste, precum si despre ceea ce ar simti daca s-ar afla intr-o situatie similara. In acest fel, nu doar ca vei incuraja dezvoltarea empatiei, ci si recunoasterea propriilor emotii.

3. Empatie cu protagonistii povestii

Fiecare protagonist al unei povesti traieste o poveste si experimenteaza o serie de emotii care vor fi mai mult sau mai putin familiare celor mai mici copii, deoarece emotiile sunt universale pentru toata lumea.

Astfel, atunci cand ii citesti o poveste copilului tau, ii este usor sa-si dea seama ca ceea ce simte personajul principal la un moment dat i se intampla si lui.

De exemplu, daca protagonistul unei povesti manifesta furie, manie, frustrare sau tristete, copilul va intelege ca aceste sentimente pe care si el/ea le experimenteaza adesea sunt normale si obisnuite si ca ele sunt produse, de obicei, atunci cand ceva nu merge conform planului.

Pe de alta parte, daca nu recriminam aceste emotii, ci vorbim despre ele in mod natural, copiii nostri vor invata sa le accepte si sa le identifice in corpul si mintea lor atunci cand apar.

4. Copilul invata sa asocieze o anumita emotie cu denumirea acesteia

Prin intermediul povestilor, relatam evenimente si dam nume emotiilor. Astfel, copilul va invata cum se numesc emotiile si va sti cum sa le recunoasca cand se va confrunta cu ele.

5. Jocuri de rol. Imitati personajele din poveste

Alege povestea care ii place cel mai mult copilului si interpretati rolurile personajelor, cu conditia sa exprimati cat mai bine emotiile pe care acestea le traiesc. Este important sa nu folositi doar cuvinte ci si gesturi, grimase, priviri, etc.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre