De ce doresc copiii lucrurile altora?

| | Actualizat: 2010-12-02 17:24:08

Te-ai lovit adesea de motivatia "pentru ca si alti copii au" in dorinta inversunata a copilului de a primi ceva? Este un refren pe care il auzi constant, iar copilul tau pare sa ravneasca la toate lucrurile pe care alti copii le au sau le primesc. Este normal acest comportament?

Copiii, respectiv prietenii, joaca un rol important in viata micutului tau incepand cu varsta scolara. El incepe de atunci sa se compare cu alti copii, sa faca front comun cu unii si sa adere la ceea ce fac si ceilalti pentru a se adapta intr-un mediu sau anturaj. Insa important este sa il ajuti pe copilul tau sa fie unic si sa isi exprime propria individualitate prin propriile contributii, fara a copia pe nimeni.

Motivatia din spatele cererii

Primul lucru pe care trebuie sa il faci intotdeauna cand copilul iti solicita ceva este sa il intrebi care este motivatia care sta in spatele acelei dorintei. Te poti lovi adesea de doua raspunsuri. De exemplu daca il intrebi de ce vrea un mp3 player s-ar putea sa iti zica "pentru ca imi doresc sa pot asculta muzica, pentru ca imi place muzica etc." sau "pentru ca si-a luat si colegul x si e de ultima generatie".

Este posibil ca uneori copilul chiar sa aiba nevoie de unele lucruri, si tu sa stii asta, dar daca motivatia lui nu este satisfacatoare, nu i-l lua, pentru ca i-l vei oferi din motive gresite.

Mai bine acorda-ti o pauza de gandire si nu ii spune nici da, nici nu, ci ca te mai gandesti. De asemenea, pune-l si pe el sa se gandasca bine de ce ar avea nevoie de un astfel de produs si la ce il ajuta. Daca ajungi la concluzia ca respectivul lucru ii este util si ca il ajuta sa se integrez emai bine in anturaj, cumpara-i-l. De exemplu, daca toti copiii cu care sta au role si se plimba mereu, iar el nu, atunci nu este rau sa ii cumperi si lui, mai ales ca au multe beneficii si incurajeaza miscarea fizica.

Spune NU in situatii care o cer!

Exista multe situatii in cresterea copilului in care vei fi nevoita sa spui un NU categoric in fata cerintelor lui. De exemplu daca micutul tau vrea sa se joace cu obiecte care ti se par periculoase si iti motiveaza ca si copilul vecin le foloseste, nu trebuie sa iti pese! Spune NU, dar explica-i de ce faci asta! Niciodata nu ii refuza ceva fara a-i justifica raspunsul. Spune-i ca tu nu crezi ca acelea sunt jucarii potrivite pentru varsta lui si chiar daca vecinul se joaca cu ele, voi aveti principii familiale si valori dupa care va ghidati pentru binele vostru, iar el trebuie sa respecte acest lucru.

Sugereaza-i alternative!

Daca ai impresia ca micutul tau nu are varsta potrivita pentru ceea ce isi doreste sau ca nu are nevoie de acel lucru, ofera-i alternative. Spune-i sincer ca jucaria respectiva se adreseaza unei alte categorii de varsta si ca atunci cand va implini acea varsta probabil ca o va primi.

Sau daca pur si simplu nu iti permiti achizitia spune-i cu onestitate acest lucru. "Stiu ca prietenul tau are acea jucarie, insa noi nu ne-o permitem, cel putin nu momentan. Unele familii au mai multi bani decat altii si aleg sa ii cheltuie in mod diferit". Sugereaza-i sa isi stranga singurel banii pentru achizitia jocului su jucariei facand economii cu banii pe care ii primeste cu diferite ocazii.

Invata-l pe copil sa fie recunoscator pentru lucrurile pe care le primeste!

Atunci cand ii oferi copilului o jucarie pe care si-o doreste, asigura-te ca stie sa iti multumeasca si ca este constient ca este un cadou pentru care trebuie sa fie recunoscutor. Atunci cand apreciezi ceea ce ai, iti pasa mai putin de ceea ce nu ai. Recunoastinta este cel mai important predicator al unei vieti fericite si autentice. Lanseaza discutii cu micutul tau, dar si in sanul familiei, legate de recunostinta si despre lucrurile pentru care sunteti in fiecare zi recunoascatori si de ce. Acest lucru il ajuta pe copil sa inteleaga cat de recunoascator trebuie sa fie pentru tot ce primeste de la voi.

Citeste si despre