Egocentrismul la copii

| | Actualizat: 2007-10-05 13:26:26


 Egocentrismul sau credinta ca esti centrul universului este intalnit la copiii de toate varstele si se manifesta diferit pe masura ce copiii inainteaza in varsta.


O caracteristica generala a copilului egocentric de orice varsta este ca se pune pe primul plan fara sa tine cont de parerile si dorintele altora.

Micutii pana la doi ani daca isi doresc sa aiba de exemplu jucaria altui copil o iau fara sa aiba nevoie de aprobare. Dar nu fac acest lucru din rautate ci pentru ca pur si simplu nu pot sa se puna pe locul doi.

In general, pana la 4 ani copiii invata sa imparta, sa ceara, sa faca schimb de jucarii. Insa, pentru a ajunge la acest stadiu au nevoie de putina indrumare si anume:

  • dezvoltarea simtului proprietatii;

  • dezvoltarea dorintei de cooperare si a notiunii de ajutor reciproc.

    Exista mai multe variante de a realiza aceste scopuri care constau in cateva trucuri pe care parintii trebuie sa le puna in practica pentru a-l forma pe micut.

    Asadar, copilul trebuie sa aiba o serie de jucarii doar ale lui care sa fie asezate intr-un loc al lui numai de el. Astfel, el va invata diferenta dintre lucrurile lui, lucrurile altora si lucrurile comune.

    Ajuta foarte mult daca ii si aratati cateva lucruri personale (imbracamintea, periuta de dinti etc.) si comune (frigiderul, masa, televizorul etc.) din casa.

    Copilul trebuie sa invete sa fie si cooperant cu ceilalti copii cu care ii puteti explica faptul ca poate face schimb de jucarii. Dar trebuie sa ii lasati libertatea ca el sa aleaga ce jucarii vrea sa imparta.

    Egocentrismul se manifesta in starea sa cea mai pura la prescolari (3-6 ani). Ei traiesc cu impresia ca celelalte persoane au aceleasi ganduri, dorinte si pareri ca ei si totodata ca pot controla lumea ceea ce le da un simt de omnipotenta.

    De exemplu, daca cineva e suparat si copilul are o jucarie care in general il face sa se simta mai bine i-o da persoanei respective. Pentru el realitatea asa cum o percepe el este una absoluta si deci universal valabila. Nu poate intelege ca ceea ce pentru el e de foarte mare ajutor, pentru altii s-ar putea sa nu fie.

    In perioada 6-12 ani copiii devin mai putin egocentristi deoarece incep sa inteleaga logic obiectele concrete si evenimentele reale. Aceasta dezvoltare a logicii se continua in perioada adolescentei (12-18 ani) cand copiii privesc in mod logic chiar si elementele abstracte si situatiile ipotetice.

    Copiii egocentristi sau "copiii tirani", cum au mai fost denumiti de psihologi, au tendinta de a exclude existenta celorlati din viata lor. Acest tip de atitudine este intalnit mai ales la adolescenti pentru ca, de obicei, nu tolereaza realitatea in care traiesc.

    Gandirea egocentrista este de cele mai multe ori alimentata de comportamentul parintilor fata de copiii lor. Cand un copil refuza sa se supuna regulilor de orice fel, parintele trebuie sa reactioneze cu calm, sa fie ferm si sa poata spune nu.

    In felul acesta isi formeaza o autoritate asupra adolescentului care sa nu uitam ca nu a ajuns la stadiul de maturitate si trebuie sa fie supus unui set de reguli pe care daca le incalca trebuie sa fie pedepsit.

    Adolescentii cred ca sunt speciali si unici imaginandu-si ca se afla intotdeauna in fata unui public imaginar la asteptarile caruia trebuie sa se ridice. De aici izvoraste o constiinta de sine si o preocupare excesiva cu propriul eu.

    Din cauza intensitatii acestui sentiment tinerii nu isi dau seama ca ceilalti nu sunt obligati sa isi petreaca atat de mult timp gandindu-se la ei si prin urmare nu au de ce sa incerce sa impresioneze pe cineva pentru ca nimeni nu le cere acest lucru.

    Alina Sica

    Redactor Copilul.ro
  • Citeste si despre