„Mami, vreau sa ma casatoresc cu tine!”. Ce e de facut cand un copil se „indragosteste” de mama lui

| | Actualizat: 2022-05-26 07:28:54

Copiii incep sa manifeste afectiune fata de parintele de sex opus in jurul varstei de 4 ani. Gesturile de tandrete sunt insotite uneori de declaratii de iubire facute parintelui si, in timp ce la unii copii aceasta componenta emotionala se manifesta mai intens, la altii etapa trece repede si fara sa se faca mare caz din asta.

De multe ori, copiii incep sa spuna ca se vor casatori cu parintele de sex opus, ca mama sau tata este iubita/iubitul lor si se vor enerva daca ii contraziceti sau incercati sa le explicati ca nu este posibil asa ceva. Sentimentele copiilor sunt foarte puternice, iar psihologii spun ca ceea ce simt ei la aceasta varsta legat de parintele de sex opus este comparabil cu fiorii dragostei pe care ii simt adolescentii, pastrand proportiile.

Acest lucru face ca „problema” indragostirii de parinte sa fie una delicata si trebuie sa fie tratata cu maxima grija si atentie. Evitati sa ii contraziceti si sa ii tachinati pe tema aceasta, iar daca simtiti nevoia sa le spuneti ceva, asigurati-va ca este ceva care sa le valideze sentimentele. De exemplu: „Inteleg ca ti-ai dori sa te casatoresti cu mine. Copiii de varsta ta spun adesea acest lucru parintilor lor. Este in regula sa simti asta”.

Cum le explicam ca nu este posibil

Dupa ce le-ati validat sentimentele, este momentul si sa le explicati, pe intelesul lor, ca acest lucru nu este posibil. Puteti incepe cu mesaje precum „Mami este casatorita deja cu tati” sau „Mami nu se mai poate casatori cu altcineva, in timp ce este casatorita cu tati”. Vedeti cum reactioneaza copilul si de acolo puteti dezvolta argumentele. Daca se enerveaza si nu primeste bine vestea, opriti-va acolo si incercati sa reluati subiectul cu alta ocazie.

Desi pe moment va fi suparat ca nu se poate casatori cu mama, asa cum isi doreste, in adancul sufletului lui, copilul se va simti usurat. El stie ca are nevoie ca mama sa ii fie mama si sa il iubeasca toata viata. Unii copii incep sa aiba sentimente ostile fata se parintele de acelasi sex, ajungand chiar sa spuna ca isi doresc ca acesta sa dispara, pentru a o avea pe mama doar pentru ei. Chiar daca vor fi frustrati o perioada, este important ca ei sa inteleaga mesajul clar si real: este imposibil sa se casatoreasca cu unul dintre parinti si acest lucru nu se va intampla niciodata.

De ce devin copiii gelosi

Micutii pot experimenta sentimente de gelozie atunci cand parintii fac gesturi de tandrete de fata cu ei. Vi s-a intamplat vreodata sa stati pe canapea foarte apropiati si copilul sa vina sa se bage intre voi? Este doar o manifestare a geloziei. O alta modalitate prin care copiii se manifesta este ca incearca sa acapareze toata atentia unuia dintre parinti. Vor sa faca baie doar cu mami, sa ii hraneasca mami, sa le citeasca poveste mami etc. Atat timp cat parintele a carui prezenta o solicita copiii este disponibil, nu este nicio problema. Cand nu poate raspunde la toate nevoile celui mic, parintele ii va explica faptul ca de data aceasta nu poate sa il imbrace mama si va trebui sa se imbrace singur sau sa il lase pe tata sa il ajute.

Vestea buna este ca etapa aceasta nu dureaza foarte mult, iar „obsesia” pentru parintele de sex opus dispare in jurul varstei de 5 ani, cand intervine o alta extrema: copilul incepe sa se identifice cu parintele de acelasi sex si sa ii copieze fiecare gest. Nu uitati un aspect important: ambii parinti au un rol esential in dezvoltarea psiho-emotionala a copiilor, pentru ca micutii invata iubirea de sine de la parintele de acelasi sex si iubirea fata de sex opus de la celalalt parinte. Cu alte cuvinte, va iubi si se va iubi asa cum voi va iubiti si cum il iubiti.

FOTO: Freepik

Citeste si despre