Ti-ai vazut vreodata copilul impingand pe cineva, uitandu-se in jur sa vada daca un adult a observat pentru ca mai apoi sa strige "Imi pare rau" cu o voce nesincera si sa o ia la fuga? Astfel de situatii nu il invata pe cel mic ce a facut rau, cum sa repare propriile greseli sau cum sa arate empatie fata de cei din jurul sau.
Metoda Montessori de aplanare a conflictelor
Daca vrei sa iti inveti copilul sa rezolve un conflict altfel decat cu un "imi pare rau" spus din complezenta, poate ca ar trebui sa stii cate ceva despre modalitatea pe care educatorii Montessori o folosesc pentru a aplana conflictele. Educatorii Montessori au un rol de mediator neutru, ei pun intrebari care ii ajuta pe copii sa isi inteleaga sentimentele si sa comunice mai bine.
Separa copiii, in situatia unui conflict
Daca cei mici au un conflict in care folosesc violenta, separa-i in asa fel incat nimeni sa nu fie ranit. Fa asta fara furie, intr-un mod ferm, permitand astfel copiilor sa povesteasca ce s-a intamplat si care le sunt sentimentele.
Pune-le intrebari
Afla ce a cauzat conflictul si lasa ambii copii sa isi spuna punctul de vedere cu privire la situatia creata.
Ce puteau sa faca diferit
In loc sa ii pedepsesti, intreaba-i ce puteau face pentru a evita conflictul, oferindu-le alternative atunci cand nu au un raspuns. In timp, vor putea sa isi dea seama singuri ca puteau reactiona diferit.
Ce au nevoie ca sa ii faca sa se simta mai bine
Daca inca nu s-au calmat, incearca sa afli de ce au nevoie ca sa se simta mai bine si sa nu mai fie suparati. Uneori au nevoie de o imbratisare, alteori de un pahar cu apa sau de o compresa rece, daca s-au ranit. Este de ajutor pentru ambii copii sa se ajute intre ei pentru a se impaca.
Cum ramane cu pedeapsa?
Metoda Montessori se axeaza pe consecinte naturale, si nu pe pedepse. Cel mai des, odata rezolvat conflictul nu este nevoie de alte consecinte, dar daca copilul incalca regulile in mod repetat, ar putea fi nevoie de consecinte suplimentare.
Ce se intampla cu scuzele
Ca regula, educatorii Montessori nu forteaza utilizarea scuzelor si nici obligativitatea de a spune "imi pare rau". In loc sa obligi copilul sa spuna ca ii pare rau, mai degraba foloseste tu aceste cuvinte in fata celui mic sau cere-ti scuze atunci cand gresesti fata de partener sau de prietenii tai, de fiecare data cand copilul asista la astfel de situatii.
Practicand un astfel de comportament, il vei ajuta pe copil pe viitor sa spuna ca ii pare rau si sa fie sincer atunci cand o face. Poti sa incerci sa il ajuti sa isi exprime parerea de rau si in alte moduri, cum ar fi in scris, daca se simte mai comfortabil facand asta.
A spune ca ii pare rau este desigur o lectie importanta pe care cel mic trebuie sa o invete pentru a functiona in societate si a interactiona constructiv cu semenii sai, dar, de multe ori, este mai bine nu sa il fortezi doar sa spuna cuvintele, ci sa il inveti sa isi exprime sentimentele si sa isi rezolve conflictele in mod pasnic.