Prietenii imaginari ai prescolarilor, un joc mental periculos?

| | Actualizat: 2012-04-20 12:13:55

Prietenul imaginar al copilului este un produs al imaginatiei care caracterizeaza cel mai bun tovaras de joaca al lui, confidentul de nadejde si "persoana" pe care poate da vina oricand pentru boacane. Are nume, dar are infatisare doar pentru micutul tau.

Prezenta prietenului nevazut in viata copilului este comuna si fireasca la varsta prescolara si dispare cel mai adesea in jurul varstei de 6 ani. Descopera ce trebuie sa stii despre acest tip de prieten al copilului si cand devine un joc mental periculos pentru sanatatea sau dezvoltarea lui emotionala!

Foto: betterparenting.com

La ce varsta apar prietenii imaginari la copii?

In jurul varstei de trei anisori, imaginatia copilului tau este debordanta si rezulta in tot felul de fantezii. Prietenul imaginar este produsul imaginatiei copilului si face parte dintr-o etapa fireasca din dezvoltarea lui.

Prietenul nevazut tine companie si "protejeaza" copilul in toata perioada prescolara, urmand ca pe la 6 anisori, acesta sa se "desparta" prieteneste de el si sa il inlocuiasca cu prieteni reali.

Majoritatea copiilor renunta la prietenul imaginar odata cu intrarea la scoala, dar nu trebuie sa te ingrijorezi daca face 6 anisori si inca mai sta la taclale cu el. Fiecare copil se dezolta in ritm propriu si stii si tu foarte bine ca, uneori, despartirile sunt mult mai grele decat ti-ai putea imagina.

De ce apar prietenii imaginari la copii?

Copilul isi dezvolta un prieten imaginar atunci cand se simte vulnerabil emotional. In fata experientelor si trairilor necunoscute, copilul cunoaste o multime de sentimente de teama si nesiguranta, iar prietenul imaginar este o proiecte care il ajuta sa exploreze si sa inteleaga mai bine lumea si lucrurile necunoscute care il inconjoara.

Prietenul nevazut il ajuta pe copil sa treaca si prin schimbari importante in viata lui. Il ajuta sa pastreze un control asupra unor momente care il pot coplesi sau cu care nu stie cum sa se descurce - schimbari de casa, scoala, gradinita, nasterea unui fratior, decesul unei persoane apropiate sau intrarea la gradinita sau scoala.

Pentru copilul tau, prietenul imaginar este cel care il protejeaza de rele, in care are incredere si care il ajuta sa se descurce cu emotii sau sentimente puternice, fie ca sunt de teama, frica, anxietate, fie ca este vorba de o bucurie imensa.

Nu trebuie sa te ingrijorezi atunci cand iti surprinzi prescolarul conversandu-se cu prietenul lui imaginar. Dimpotriva, ar trebui sa fii mult mai linistita ca exista, deoarece aceasta "persoana" il ajuta sa inteleaga lucruri pe care cu greu i le-ai putea explica tu si are si un soi de rol de protector al micutului tau.

Prietenul imaginar ii permite celui mic sa aiba parte de intimitate, sa aiba o viata privata, ascunsa de ochii parintilor, care sunt tot timpul in preajma lui. Dreptul la intimitate este foarte important la copii si trebuie respectat de parinti.

Cine sunt prietenii imaginari ai copiilor?

Prietenul imaginar al copilului tau poate lua forma si imaginea:

  • altui copil;
  • eroului preferat din desene sau povesti;
  • unui animal etc.

Cand sunt prietenii imaginari o problema in dezvoltarea copiilor?

Chiar daca majoritatea copiilor isi iau ramas bun de la prietenul lor nevazut pe la 6-7 ani, nu inseamna ca daca trece de aceasta varsta si prietenul inca insista sa ramana in viata copilului, este neaparat o problema. Asadar, cel putin pana la varsta de 6 ani, este recomandat sa il lasi pe copil sa aiba un astfel de prieten, deoarece are de beneficiat de pe urma produsului imaginatiei lui.

Dupa varsta de 6 anisori exista alte indicii in comportamentul micutului care trebuie sa traga un semnal de alarma cu privire la o eventuala dependenta a copilului de produsul imaginatiei lui.

Am cerut sfatul unui expert, Cristina Calarasanu, psiholog specializat in "Terapie Psihanalitica Familiala", pentru a intelege mai bine cand anume prietenul nevazut al micutului reprezinta o problema in dezvoltarea lui emotionala sau psihologica.

"Odata cu intrarea copilului la scoala, este de asteptat ca acesta sa isi faca noi prieteni, sa fie interesat de copii si de activitati impreuna cu ei. Daca alege sa pastreze prietenul imaginar, lucrul acesta devine ingrijorator pentru ca este un indiciu al faptului ca el alege sa continue sa existe intr-o lume interioara, sa se departeze de cea exterioara sau sa nu se arate interesat de ea. Pot exista multe motive pentru care un copil sa aleaga sa se retraga in lumea lui fantastica, care pot depinde atat de structura copilului, cat si de ambientul familial. Este nevoie de un ajutor de natura psihologica pentru a veni in sprijinul copilului", a explicat psihologul.

Asadar, in situatia in care prietenul nevazut al micutului este din ce in ce mai prezent in viata lui, chiar si dupa inceperea scolii, investeste foarte mult timp si sentimente in el, si nu pare sa fie dispus sa se desprinda de aceasta lume ireala pentru a cunoaste si socializa cu alti copii, reprezinta o problema.

Dependenta de prietenul imaginar este un joc mental periculos pentru copil si poate aparea pe un fond psihologic predispozant.

Ce trebuie sa faca parintii?

Este foarte important sa il lasi pe micutul tau prescolar sa isi dezvolte linistit relatia cu prietenul lui imaginar si sa nu ii interzici sub nicio forma sa mai vorbeasca cu el. Nu il face sa se simta prost, spunandu-i ca vorbeste singur si ca este rusinos.

Pentru parinti este foarte dificil sa inteleaga relatia dintre copil si un prieten imaginar si cu atat mai mult necesitatea acestuia in viata lui, atat timp cat exista ei sau alti copii, reali, cu care poate discuta si cu care se poate juca.

Este recomandat ca fiecare parinte sa intre putin in jocul copilului si sa lege o relatie cu prietenul imaginar al copilului. Sa il intrebe pe micut cum il cheama, ce face, despre ce vorbesc, unde l-a intalnit etc., astfel incat sa detina un control asupra situatiei si sa vada cat este de implicat in aceasta relatie.

Copilul ar putea da vina pe prietenul sau nevazut atunci cand face nazdravanii sau iti poate spune mereu ca trebuie sa se consulte cu el inainte de a se hotari in diverse privinte. Este important sa discuti cu micutul tau si sa il faci sa inteleaga ca ai nevoie de el pentru a face anumite lucruri, si nu de prietenul lui, si ca este important sa isi asume vina cand gresete.

Micutul tau are un prieten imaginar? Crezi ca este periculos pentru el? Cum ai procedat cu el? Impartaseste-ne experienta si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre