Ura la copiii mici, cand copilul iti spune ca te uraste

| | Actualizat: 2010-11-18 09:45:13

Multi parinti au auzit din gura copilului lor "te urasc". Aceasta reactie apare de obicei atunci cand nu vrei sa ii cumperi jucaria pe care si-o doreste, cand nu il mai lasi la desene, adica oricand ii refuzi o dorinta. Desi stii ca vei avea parte de crize de isterie, plansete si tipaturi cand ii refuzi placerea imediata de a avea parte de ceva anume, ti s efrange inima cand auzi exprimandu-si cu atata ardoare ura fata de tine. Sa o iei personal sau nu?

Atunci cand copiii nu isi ating scopul se folosesc de tot felul de "arme" prin care sa te atace, printre care si sfidarea sau manipularea. Este o parte oarecum fireasca din dezvoltarea copiilor.

De ce spun copiii parintilor ca ii urasc?

Copiii mici sunt constienti de sentimentele si de trairile lor.

De la varsta prescolara ei incep sa experimenteze si sa simta fiecare emotie, constientizand-o, dar nestiind sa le controleze si foloseasca cum trebuie. Astfel ca, atunci cand lucrurile merg bine si este satisfacut, el te va adora. Insa atunci cand ii refuzi ceva, va crede ca are o viata trista, ca tu esti rea si ca te uraste.

Copiii mici nu isi pot stapani emotiile pe deplin. Ei au nevoie de ajutor in a le exprima, iar felul lor de a reactiona si de a cere ajutor este acela prin care transforma totul intr-o presiune emotionala. Ei isi exprima emotiile mai degraba prin comportament decat verbal. Un copil de 3-6 ani nu iti poate spune prin cuvinte "ma simt frustrat si furios pentru ca nu imi cumperi jucaria", ci iti spune ca "esti o mama rea", "nu te mai iubesc" etc. Prin "te urasc" copilul vrea sa iti transmita de fapt ca este foarte suparat.

In orice caz, copiii folosesc aceste cuvinte ca o tactica de a obtine ceea ce isi doresc. Ele fac parte din dezvoltarea lingvistica si comportamentala a copilului si apar mai ales cand sunt rasfatati de parinti atunci cand sunt bebelusi.

Ce faci cand copilul iti spune "te urasc"?

Psihologii sustin ca nu trebuie sa iei aceste reactii ale copilului personal, ci sa fii destul de puternica sa le retusezi si corectezi, chiar daca ti se frange inima. Ai nevoie de cateva sfaturi pentru a da replica adecvata copilului, astfel incat sa il inveti sa isi controleze emotiile si sa foloseasca termenii corespunzator.

Nu lua  personal ceea ce spune!

Chiar daca aceste atacuri sunt destul de dureroase emotional, fa un efort si distanteaza-te de ele fara a te implica personal. Ceea ce spune, nu trebuie luat adliteram. Este foarte probabil ca el sa copieze ceea ce a auzit in casa sau in alte imprejurari si sa le foloseasca in contexte asemanatoare. Poate ca a auzit cand cineva spunea "urasc sa astept autobuzul", "urasc cand suna telefonul in mijlocul cinei" sau chiar intre parinti spunandu-si intr-o cearta mai aprinsa "te urasc"! Este important sa nu te lasi afectata, pentru a-l putea ajuta pe el sa depaseasca aceasta problema de comunicare.

Nu ii raspunde cu aceeasi moneda!

In niciun caz sa nu reactionezi la fel ca el si sa nu ii spui niciodata ca si tu il urasti. Dimpotriva, spune-i "asta e, eu te iubesc". Acest raspuns mai degraba il va rusina. Daca ii vei rapsunde "stii bine ca de fapt o iubesti pe mami" sau "nu exista niciun motiv pentru care sa fii suparat" va crede ca ii depreciezi adevaratele sentimente cu care se confrunta.

Nu exagera si nu te implica intr-un mic scandal cu micutul tau!

Chiar daca nu e usor sa ramai calma cand il vezi ca are crize de isterie si ca reactioneaza astfel, respira adanc de cateva ori si calmeaza-te. Nu te lasa atrasa intr-o cearta ineficienta si mai degraba luati-va amandoi un moment de ragaz si calmare inainte de a discuta despre acest subiect.

Recunoaste-i sentimentele si supararea cu mult calm!

Spune-i "imi pare rau ca ma urasti, pentru ca eu te iubesc atat de mult", apoi adauga nonsalanta "este in regula sa fii furios, dar tot nu vei primi jucaria acum". Apoi spune-i ca fiecare se mai supara cateodata, dar nu este in regula sa isi verse furia pe altcineva.

Este important sa nu ii desconsideri sentimentele si sa empatizezi cu ceea ce simte. Nu ii spune in niciun caz ca ceea ce spune nu e ceea ce simte si nu incerca sa ii impui anumite sentimente. Ajuta-l doar sa inteleaga ca daca provoaca o astfel de scena si spune astfel de cuvinte nu ajuta la nimic si nu este cea mai buna metoda de a-si impartasi sentimentele. Arata-i ca il intelegi, dar ca nu esti de acord cu ceea ce face!

Ajuta-l sa transmita verbal ceea ce simte!

Spune-i "data viitoare, atunci cand te simti astfel, foloseste cuvintele potrivite pentru a-mi spune ce simti. Spune ca esti foarte suparat si ca ai nevoie de ajutor". Ajuta-l sa identifice starile lui cu termenii adecvati pentru a elimina din vocabular "te urasc" in conditii nepotrivite.

Ajuta-l sa vada ca are si alternative si ca dorinta aceea nu este totul pentru el!

De exemplu, daca vrea o jucarie, spune-i "stiu ca iti doresti foarte tare acea jucarie, insa mami ti-a spus ca acum nu este momentul potrivit sa ti-o ia. Uite cum facem: te joci cu una dintre jucariile pe care le ai si in timp strangi banutii pe care-i primesti de la noi si de la bunici si iti iei jucaria; sau astepti cumintel sa vina Mos Nicolae sau Mos Craciun (ziua lui, Pastele etc.) sa ti-o aduca. O alta solutie este sa mai astepti doar un pic, pana ce mami are banuti pentru a ti-o achizitiona. Sau putem sa incercam noi sa facem o jucarie ca aceea, ce zici? Ne-am distra mult mai bine!" Il ajuti foarte mult daca ii arati ca are si alte optiuni la-ndemana, pentru a elimina frustrarile. Un alt exemplu: daca vrea neaparat desert intre mese, spune-i ca desertul se mananca dupa masa, acum daca vrea poate sa manance un biscuitel sau un fruct.

Citeste si despre