Vorbitul in somn la copii

| | Actualizat: 2014-04-14 16:30:52

Vorbitul in somn la copii poate fi extrem de amuzant si distractiv. De cate ori nu ti s-a intamplat sa il auzi pe micutul tau in timp ce doarme ca incepe sa balmajeasca o serie de sunete, balbaieli si chiar cuvinte dupa care intra iar intr-un somn profund?

Se ascunde oare vreun pericol sau vreo afectiune in spatele unui astfel de obicei inconstient al micutilor?

Vorbitul in somn sau somnilocvia

Somnilocvia reprezinta un act de vorbire in timpul somnului. Este un tip de parasomnie – un comportamnet anormal care are loc in timpul somnului. Este extrem de frecventa, atat in cazul copiilor cat si al adultilor, si nu este considerata o afectiune medicala.

Trancaneala din timpul somnului nu dureaza mai mult de 30 de secunde, dar multe persoane experimenteaza episoade recurente intr-o singura noapte.

La ce varsta apare vorbitul in somn la copii?

Jumatate din copiii cu varste cuprinse intre 3 si 10 ani manifesta astfel de conversatii nocturne in timpul somnului. Aparitia somnilocviei poate fi ocazionala sau chiar seara de seara.

Care sunt cauzele somnilocviei?

Specialistii sustin ca vorbitul in timpul somnului poate fi atat o mostenire genetica, dar aparitia lui poate fi influentata si de alti factori. Se considera ca daca parintii vorbesc adesea in somn, exista mari sanse ca si copiii lor sa faca acelasi lucru.

Majoritatea persoanelor asociaza vorbitul in somn cu visele, respectiv cosmarurile, insa specialistii nu sunt siguri ca acestea sunt cele care produc somnilocvia. Ei sustin ca acesta poate aparea in orice etapa a somnului.

Tulburarile de comportament ale somnului REM si panica nocturna (cosmarurile) sunt intr-adevar 2 tulburari de somn care ar putea fi asociate cu tipetele din timpul somnului.

Cosmarurile implica un anumit fel de comportament; pe langa tipetele uzuale, copilul se poate misca, poate lovi cu manutele si piciorusele si se poate agita foarte tare. Copiii care au astfel de cosmaruri pot manifesta frecvent vorbitul in somn.

Tulburarile de comportament ale somnului REM implica si ele urlete, strigaturi si actiuni conforme cu visul, adesea violente. Si ele pot fi asociate si pot determina aparitia somnilocviei.

Alte cauze ale aparitiei vorbitului in somn la copii sunt:

  • anumite medicamente;

  • stresul emotional;

  • febra;

  • tulburari psihice.

Care sunt simptomele somnilocviei?

Pe langa faptul ca un copil vorbeste in timpul somnului, exista cateva particularitati ale acestor conversatii nocturne care fac parte din sfera somnilocviei:

  • si simplele sunete (neinteligibile) fac parte din simptomatologia vorbitului in somn;

  • adesea, cuvintele sunt neclare si imposibil de descifrat;

  • alteori este asociata mai degraba cu o balmajeala si mormaituri;

  • si balbaiala copilului in timpul somnului face parte integranta din tabloul simptomatologic al somnilocviei;

  • copiii pot striga foarte tare sau pot doar sa sopteasca in timpul somnului.

Cand este cazul sa apelezi la medic?

Conversatiile nocturne la copii sunt adesea inofensive si nu au o cauza patologica. Dar exista cateva semnale de alarma care te-ar putea trimite cu micutul tau sa consulti un pediatru.

  • daca episoadele sunt frecvente pe parcursul unei singure nopti;

  • daca vorbitul in somn apare in fiecare seara;

  • daca are reactii agresive in timpul conversatiilor nocturne;

  • daca tipa foarte tare si manifesta teama intensa

Daca ti se pare ca ceva este in neregula cu somnul micutului tau, pe langa vorbitul in somn manifestand si alte simptome, atunci este bine sa investighezi mai atent problema. Este posibil sa fie simptom asociat unor alte probleme ale somnului la copii, dar si semn de afectiune medicala.

In orice caz, nu exista un tratament anume pentru a reduce aparitia somnilocviei in somn, dar specialistii sustin ca odihna, somnul suficient, precum si evitarea expunerii copilului unui stres puternic, emotional poate ajuta la evitarea acestui disconfort pe timpul noptii.

Citeste si despre