10 abilitati pe care copilul tau ar trebui sa le deprinda pana la varsta de 6 ani

| | Actualizat: 2023-06-08 23:28:36

Fiecare parinte isi doreste aceleasi lucruri pentru copilul sau, atunci cand acesta vine pe lume: sa fie sanatos si sa se bucure de viata. Daca in privinta sanatatii uneori nu ai intotdeauna controlul pe care ti l-ai dori, atunci cand vine vorba de abilitatile copilului de a razbate in viata, astfel incat sa se poata bucura de ea asa cum se cuvine, exista metode de a-l sprijini si a-l incuraja sa le deprinda pentru ca viata sa de adult sa fie una mai usoara:

Abilitati pe care copilul ar trebui sa le deprinda pana la 6 ani

Iata ce trebuie sa faci pentru a-l ajuta pe cel mic sa deprinda cateva abilitati esentiale, inainte ca el sa implineasca varsta de 6 ani:

1. Incurajeaza-i spiritul de aventura

Daca are simtul aventurii, copilul tau va avea si increderea necesara pentru a explora mediul care il inconjoara si pentru a invata cat mai multe despre natura.

Ce poti face: explorati impreuna zonele impadurite din apropierea casei si descoperiti fauna; cel mic va putea sa deseneze vietatile, sau puteti face poze pentru ca atunci cand ajungeti inapoi acasa sa cautati mai multe informatii despre ce ati descoperit.

2. Ajuta-l sa invete sa rezolve probleme

Nu vorbim despre probleme de matematica pe care va invata sa le rezolve in sala de curs de la scoala; copilului tau nu trebuie sa ii fie frica sa faca fata provocarilor, sa stie sa lucreze in echipa, sa nu se dea batut, astfel incat sa nu dea bir cu fugitii cu prima ocazie cand infrunta o problema, indiferent ca vorbim despre cum sa isi lege sireturile sau cum sa citeasca prima sa propozitie.

Ce poti face: da-i copilului tau mici provocari, il poti pune sa rezolve un puzzle, sau sa exploreze un labirint fara sa se rataceasca.

3. Invata-l cum sa isi pastreze calmul

Este important ca prichindelul tau sa invete sa isi controleze emotiile (sau macar sa incerce sa faca asta); ii va fi de ajutor cand merge la scoala, unde certurile si micile probleme pot degenera foarte usor intre copii.

Ce poti face: atunci cand este pe punctul de a incepe sa planga, sau cand este foarte aproape de a se infuria, invata-l sa isi controleze emotiile retragandu-se intr-un loc linistit si numarand pana la zece ca sa se poata calma.

4. Incurajeaza-i increderea in sine

Uneori, daca il protejezi prea mult, sau daca il lauzi prea mult, este posibil sa nu obtii efectul pe care ti-l doreai de fapt; copilul trebuie sa mai si greseasca pentru a invata si nu va putea invata daca trebuie sa faca de fiecare data ce i se spune.

Ce poti face: lasa-l sa ia decizii minore in ceea ce il priveste, cum ar fi sa aleaga cu ce se imbraca sau cateva din alimentele pe care le cumparati de la magazine, in asa fel incat sa simta ca detine control in luarea deciziilor. Permite-i sa riste (cu tine in preajma bineinteles) si sa se catere singur prin parc sau sa incerce o activitate pe care nu a mai facut-o pana acum, pentru a-I incuraja simtul independentei si al increderii in sine.

5. Invata-l sa ii pese de altii

Una dintre cele mai frumoase caracteristici pe care le poate avea o fiinta, indiferent ca este copil sau adult, este sa ii pese de cei din jurul sau, sa se poarte cu respect si sa nu ii desconsidere; copilul invata cum sa se poarte dupa modelul parintilor sai, asa ca ai grija sa te porti si tu frumos!

Ce poti face: cititi impreuna carti si sublinieaza-i actiuni frumoase ale personajelor; invata-l ca nu este frumos sa jigneasca si incurajeaza-l sa spuna lucruri bune despre cei din jur, sau daca nu are nimic pozitiv de spus, mai bine sa nu spuna nimic.

6. Incurajeaza-l sa fie de ajutor

Daca il vei invata de mic sa isi aduca contributia si sa fie de ajutor, viata sa ca adult va fi mai implinita.

Ce poti face: cea mai usoara metoda pentru a-l invata cum sa fie de ajutor este munca in echipa. Da-i diverse sarcini in jurul casei si apreciaza ajutorul sau, pentru ca asa va fi incantat si va vrea sa fie de ajutor in continuare.

7. Incurajeaza-l sa fie curajos

Este important sa invete cum sa isi infranga temerile pentru ca o astfel de abilitate il va ajuta in multe situatii in viata; fie ca are curajul sa incerce o mancare noua, sau sa se alature unui nou grup de copii in parc, incurajeaza-l sa nu ii fie frica.

Ce poti face: reaminteste-i ca nu este nimic gresit daca ii este frica si ca a fi curajos inseamna sa faci lucruri chiar si atunci cand nu vrei neaparat sa le faci.

8. Invata-l sa asculte

Sa stie sa asculte ce spune cineva este o abilitate importanta in viata, care il va ajuta la scoala, la serviciu si in relatiile personale.

Ce sa faci: asigura-te ca ai atentia copilului inainte de a incepe sa ii vorbesti, astfel incat el sa se poata concentra la ce ii spui; uneori copiii nu sunt atenti pentru ca au impresia ca nimeni nu le acorda atentie, asa ca ai grija ca si tu s ail asculti intotdeauna cu atentie atunci cand vorbeste cu tine.

9. Invata-l cum sa isi ia apararea

Atunci cand abia incep sa socializeze cu altii, copiilor li se poate parea dificil sa isi exprime parerile si sa isi ia apararea.

Ce sa faci: invata-i diferenta dintre a se lasa coplesit de ceilalti si a fi insistent; vorbeste-i despre faptul ca a imparti din lucrurile sale nu inseamna ca renunta la ele definitiv, ci doar ca se joaca cu randul impreuna cu alti copii.

10. Invata-l sa aiba grija de mediul inconjurator

In ultima vreme stirile despre poluarea oceanelor si pericolul din ce in ce mai crescut pentru mediul inconjurator devin alarmante, asa ca este important sa il implici pe cel mic in eforturile de a salva planeta.

Ce sa faci: invata-l sa recicleze si transforma colectatul si sortatul gunoiului intr-un joc, pentru a-i atrage atentia asupra importantei mediului inconjurator.

Citeste si despre