5 obiceiuri pentru a creste copii puternici si sanatosi

| | Actualizat: 2024-12-13 16:47:41

Sanatatea copilului tau este o prioritate. Ca parinte, este esential sa-l spijini pe cel mic in formarea unor obiceiuri sanatoase de la o varsta frageda. Astfel, se va bucura de o viata echilibrata in copilarie, dar si ca adult. 

Citeste in continuare si descopera cele mai importante 5 obiceiuri pe care le poti introduce in rutina micutului tau. 

1. Spalarea dintilor de doua ori pe zi

Ingrijirea dentara este esentiala pentru sanatatea copilului. In plus, obiceiurile invatate in copilarie sunt duse si in viata de adult. Este important sa cunosti faptul ca placa bacteriana apare zilnic pe dinti, iar daca nu este curatata in 24 de ore, se transforma in tartru. Acesta favorizeaza aparitia cariilor si a afectiunilor gingivale. 

Pentru ca spalatul dintilor sa fie o activitate placuta pentru cel mic, transforma aceasta rutina intr-o joaca. Adauga un cantecel preferat sau un sistem de recompense distractiv. 

De asemenea, este important sa-l inveti pe cel mic sa foloseasca corect periuta de dinti. Alege o periuta cu eroul sau favorit si arata-i care sunt miscarile corecte. In plus, nu uita sa completezi ingrijirea de acasa cu vizitele regulate la un cabinet de stomatologie copii. Asa, il vei obisnui cu medicul stomatolog si te asiguri ca are dintisorii sanatosi.

2. Consumul de fructe si legume zilnic

Fructele si legumele sunt adevarate superalimente pentru cei mici, pline de vitamine, minerale si fibre esentiale pentru cresterea si dezvoltarea lor. Introducerea acestora in alimentatia zilnica a copilului este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru sanatatea lui.

Fructele si legumele sunt bogate in vitamine, care stimuleaza sistemul imunitar, protejandu-l astfel de infectii. Fibrele din fructe si legume ajuta la o digestie sanatoasa si previn constipatia. In plus, studiile au aratat ca fructele si legumele crude previn multe dintre bolile cronice, care apar mai tarziu in viata de adult. Obiceiurile alimentare se invata in copilarie si se mentin chiar si la varsta adulta. 

Daca micutul tau este mofturos, poti apela la diferite metode pentru a-l convinge sa manance. Orneaza farfuria cu forme amuzante realizate din fructe sau legume sau introdu povesti in care supereroii devin mai puternici dupa ce consuma fructe si legume. Acestea sunt doar cateva idei acceptate cu interes de cei mici. 

3. Igiena corespunzatoare a mainilor

Igiena mainilor este unul dintre cele mai simple si eficiente moduri prin care cel mic se poate proteja de numeroase infectii. In plus, un copil care isi spala mainile corect reduce riscul de transmitere a microbilor catre ceilalti membri ai familiei sau colegi. 

Incurajeaza-l sa spele bine palmele, partea dorsala a mainii, spatiile dintre degete si zona de sub unghii. Durata acestui proces este extrem de importanta pentru a indeparta corespunzator cat mai multi patogeni. Pentru a nu se plicitisi, puteti canta un cantecel scurt, aproximativ 30 de secunde, cat ar trebui sa dureze spalatul mainilor. Nu uita nici de recompense, pentru a-l incuraja sa adopte acest obicei si in viitor. Iar, pentru un plus de distractie, poti alege sapunuri colorate sau cu forme deosebite. 

4. Respectarea unui program de somn

Un program de somn regulat este esential pentru sanatatea si dezvoltarea copilului. In timpul somnului, organismul copilului produce hormonul de crestere, isi reface resursele de energie si desfasoara procese pentru consolidarea memoriei. 

Copiii au nevoie de o rutina, pentru a transforma simple actiuni in obiceiuri. Asa ca, stabileste o ora de culcare care sa fie respectata zilnic, chiar si in weekenduri. Acest obicei ajuta organismul sa-si regleze ritmul biologic. Inainte de culcare, desfasoara cu cel mic activitati calme, precum o baie relaxanta sau lectura unei povesti. 

5. Antrenarea in activitati fizice 

Miscarea ajuta la dezvoltarea sistemului musculo-scheletal, dar si a capacitatii de concentrare si invatare. In plus, sporturile de echipa ajuta copilul sa-si dezvolte abilitati de socializare. 

Pentru a-l incuraja, alege activitati distractive, care sa-i faca placere. Si nu uita, copiii imita foarte mult parintii. Daca te implici in activitati fizice, copilul va fi mai inclinat sa faca acelasi lucru.

Adoptarea acestor obiceiuri simple sunt esentiale pentru cresterea armonioasa a micutului tau. Cu rabdare si iubire, ii poti oferi un start sanatos in viata, iar aceste obiceiuri vor deveni o parte naturala din rutina sa zilnica. Copilaria este momentul cel mai oportun de invatare pentru cel mic. 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Citeste si despre