7 moduri creative de a invata copilul sa imparta

| | Actualizat: 2011-04-28 17:20:52

Copiii sunt foarte posesivi si trec printr-o etapa egocentrista fireasca in care au impresia ca li se cuvine totul cand au cam 2 anisori. Conceptul de impartit nu face parte din vocabularul si comportamentul lor!

Asa ca nu de putine ori te vei confrunta cu o expresie a copilului tau care va ajunge sa te scoata din minti "e al meu!!!" sau "da-mi-o; e a mea!". Si a nimanui altcuiva... Este esential sa il inveti sa imparta lucruri si jucarii. Fa-o in moduri cat mai creative!

Un copil nu reuseste sa inteleaga conceptul de a "a imparti" pana in jurul varstei de 5 ani. Insa el poate fi invatat si educat in spriritul unor reguli esentiale, care fac pregatirea pentru aceasta perioada.

1. Explica-i constant cateva reguli simple si de baza!

In primul rand trebuie sa ai rabdarea si perseveranta de a-l invata sa-si astepte randul (pe principiul "mai intai el, si apoi tu").

Spune-i ca atunci cand pleaca de langa o jucarie, aceasta poate fi luata de oricine altcineva pentru a se juca cu ea. Acest lucru inseamna ca e "libera" pentru a fi folosita de altii. Si el trebuie sa astepte ca unii copii sa abandoneze unele locuri de joaca publice sau jucarii inainte de a se juca el cu ele.

2. Seteaza limite de timp!

Data viitoare cand micutul tau nu vrea sa imparta jucaria cu alt copil, seteaza o limita de timp. Spune-i copilului ca are la dispozitie x minute sa se joace cu jucaria respectiva, iar cand timpul expira, trebuie sa i-o dea fratiorului sa se joace cu ea fix acelasi interval de timp. Il va ajuta sa inteleaga cum functioneaza procesul de a-si astepta randul si de asemenea, il ajuta sa inteleaga ca renuntarea la jucarie este temporara si nu permanenta.

3. Fii un exemplu pentru el!

Copii acorda o atentie deosebita la ce fac parintii si incearca sa ii imite adesea. Asadar, lasa-l pe copil sa te surprinda in situatii in care practici impartitul de mancare sau obiecte cu membrii familiei sau cu alte persoane. Este indicat sa faci acest lucru si cu el! Intreaba-l daca vrea o bucatica din sandvisul tau, daca vrea sa impartiti fotoliul sau canapeaua etc.

4. Alege o tema de joaca atunci cand se joaca in grup!

Daca mai multi copii apar acasa la tine cu mai multe tipuri de jucarii (pe teme diferite), micutul tau va simti nevoia (fireasca) sa le acapreze si sa le vrea pentru el.

Daca alegi o tema pentru joaca de grup (ferma, gatitul, cursa de masini), atunci toti copiii vor avea jucarii asemanatoare la dispozitie si micutul tau nu va ravni la o masinuta pe care o are si el sau la un calut care exista in cosul lui de jucarii. Daca si culorile ar fi asemanatoare, atunci ar fi si mai simplu.

5. Implica-l in actiuni caritabile!

Cel mai eficient mod prin care copiii pot intelege nevoia si necesitatea impartitului o reprezinta actiunile caritabile. Perioada sarbatorilor este cea mai potrivita in acest sens pentru ca are o incarcatura emotionala si pentru ca ii poti explica mai usor de ce trebuie ajutati cei mai putin norocosi ca el.

6. Implica-l in jocuri de rol!

Daca micutul tau nu se lasa induplecat in a imparti jucariile cu cei din jur, implica-l intr-un joc de inversare de roluri. Fii tu cea care spune "nu" constant cand micutul iti cere o jucarie sau ceva. Daca se supara si incepe sa planga este momentul oportun sa ii vorbesti cu el si sa ii transmiti ca exact asa se simt si ceilalti cand el refuza sa dea din jucariile lor. Ii poti reaminti de acest moment data viitoare cand refuza sa imparta.

7. Lauda-l si incurajeaza-l de fiecare data cand imparte!

Depui atatea eforturi pentru a-l educa si a-l ajuta sa inteleaga ca trebuie sa imparta incat uiti sa il complimentezi sau sa il lauzi cand reuseste sa puna in practica ce il inveti. Este indicat sa lauzi si sa incurajezi fiecare efort pe care il face.

Citeste si despre