Cat de inalt va fi copilul tau? Factorii care afectează inaltimea

| | Actualizat: 2022-09-18 12:13:49

Cât de înalt va fi copilul meu? Mulți părinți au întrebări și îngrijorări cu privire la înălțimea copilului lor pe măsură ce acesta devine adult. Dar creșterea copiilor este determinată de mai mulți factori care pot varia de la un copil la altul. Deși prezicerea înălțimii exacte a copilului dvs. poate să nu fie posibilă, anumite tehnici vă pot ajuta să obțineți o estimare aproximativă a înălțimii lor ca adult.

Cât de înalt ar putea fi un copil?

Pe baza estimărilor, înălțimea unui copil este influențată în proporție de 80% de factori genetici, iar restul de factori de mediu (cum ar fi alimentația). Cu toate acestea, efectul genelor asupra înălțimii nu este complet înțeles. Se așteaptă ca copiii cu părinți înalți să fie înalți, ceea ce este valabil și pentru părinții scunzi.

S-a constatat că rata de creștere tipică a unui copil este de aproximativ cinci centimetri pe an de la vârsta de patru ani până la pubertate, atât pentru băieți, cât și pentru fete. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), înălțimea medie a bărbaților și femeilor din SUA este de 1,70 m și, respectiv, 1,70 m. Pe lângă referințele statistice, puteți consulta și graficul de creștere de mai jos realizat de CDC pentru a înțelege cum crește copilului.

Cum să estimați înălțimea unui copil?

Diferitele tehnici sau metode pe care le puteți folosi pentru a obține o estimare apropiată a înălțimii viitoare a copilului dvs. sunt următoarele:

1. Metoda de doi ani înmulțit cu doi: Se bazează pe teoria conform căreia înălțimea unui copil la o vârstă fragedă influențează înălțimea sa la vârsta adultă. Puteți folosi această metodă atunci când copilul are doi ani. Pentru fete, la 18 luni, această metodă poate oferi o estimare apropiată, deoarece fetele cresc mai repede decât băieții. Trebuie să înmulțiți înălțimea la doi ani, iar acest lucru vă va oferi o măsură aproximativă a înălțimii copilului dumneavoastră la vârsta adultă. Cu toate acestea, eficacitatea acestei tehnici nu a fost dovedită și nu face obiectul unor cercetări adecvate.

2. Metoda părintească intermediară: Metoda înălțimii medii a părinților se bazează pe influența înălțimii părinților asupra înălțimii la vârsta adultă a copiilor lor.

Adunați ambele înălțimi ale părinților în centimetri și împărțiți la doi

Pentru băieți, adăugați 2 ½ inci la întreaga ecuație

Pentru fete, scădeți 2 ½ inci din întreaga ecuație

Băieți: [(înălțimea mamei + înălțimea tatălui) / 2] + 2,5 inci

Fete: [(înălțimea mamei + înălțimea tatălui) / 2] - 2,5 inci

3. Evaluarea vârstei osoase: Metoda vârstei osoase este folosită în principal de pediatri atunci când un copil prezintă modele de creștere neobișnuite. Aceasta se bazează pe determinarea vârstei osoase a copilului prin evaluarea plăcilor de creștere. Acestea sunt cartilaje moi care se găsesc la capătul oaselor lungi. Plăcile de creștere determină rata de creștere, deoarece aceste plăci se închid odată ce oasele încetează să mai crească. Evaluarea se realizează după cum urmează:

O radiografie a încheieturii mâinii și a mâinii stângi, pentru a verifica plăcile de creștere deschise.

După ce se determină amploarea deschiderii, se atribuie vârsta osoasă care este diferită de vârsta copilului.

Vârsta osoasă oferă o estimare aproximativă a înălțimii rămase de atins prin evaluarea modelului de creștere a oaselor.

4. Calculatorul de înălțime: Un calculator de înălțime vă poate ajuta să înțelegeți înălțimea viitoare a copilului dumneavoastră. Puteți încerca calculatorul de înălțime, ale cărui predicții se bazează pe înălțimea părinților și pe înălțimea, greutatea și vârsta actuală a copilului.

Ce factori influențează înălțimea unui copil?

Factorii care pot influența creșterea copiilor includ:

1. Istoricul familial și genetica: După cum s-a menționat mai sus, este probabil ca copiii să moștenească înălțimea de la părinți. O istorie familială de statură mică sau înaltă poate influența înălțimea adultă a copilului datorită constituției genetice.

Genele pot juca, de asemenea, un rol în determinarea înălțimii copiilor. Se crede că, în unele cazuri, băieții pot fi mai înalți decât fetele. Acest lucru se poate datora faptului că fetele posedă doi cromozomi X și ajung la pubertate mai devreme decât băieții.

2. Pubertatea: Aceasta este perioada în care un copil trece prin diferite schimbări fizice, cum ar fi părul facial, creșterea părului în zona pubiană și axilară și acnee ușoară. Există un vârf brusc în creșterea tipică a copiilor pe măsură ce aceștia ajung la pubertate ( Pubertatea poate începe oricând începând cu vârsta de opt ani.

3. Nutriție: Este evident că nutriția contribuie la creșterea copilului. Lipsa unei nutriții adecvate și a unei diete echilibrate poate face ca, pe măsură ce cresc, copiii să aibă o statură mică. Ar trebui să consultați medicul pediatru al copilului dumneavoastră pentru a înțelege starea de nutriție a acestuia.

4. Condiții de sănătate: Unele condiții de sănătate care afectează înălțimea copilului includ:

Producția redusă sau în exces a hormonului de creștere duce la o creștere întârziată sau la gigantism (caracterizat prin înălțime în plus) față de alți copii de aceeași vârstă.

Anomaliile cromozomiale care cauzează sindromul Turner și sindromul Down ar putea duce la statură mică și la dezvoltarea lentă a înălțimii.

Morbidități subiacente, cum ar fi probleme digestive, afecțiuni ale rinichilor, inimii sau plămânilor și stres persistent.

Copiii care suferă de boli cronice, cum ar fi artrita, cancerul și boala celiacă, tind să fie mai scunzi decât înălțimea medie a vârstei lor.

 

Citeste si despre