Ce inseamna desenele facute de copil? Culorile folosite sunt adevarate mesaje

| | Actualizat: 2021-07-05 09:17:02

Tuturor copiilor le place sa deseneze pentru ca este atat o distractie, cat si un mod de a comunica, mai mult sau mai putin constient, cu cei din jur. Spre exemplu, un copil care isi deseneaza familia, desi parintii sunt despartiti, este evident ca si-ar dori sa fie si cu mama, si cu tata. El nu stie sau se teme sa o spuna altfel, insa desenul ii permite sa fie creativ.

Cum interpretezi desenele copiilor

Desenatul, coloratul, pictatul, mazgalitul sunt cele mai bune metode pentru copil de a-si dezvolta creativitatea, de a-si creste autonomia. Desenul este modalitatea prin care ei isi exprima sentimentele si emotiile, dar si un mod de comunicare cu parintii si educatorii, dincolo de a fi o activitate relaxanta si distractive.

Desi interpretarea desenelor este apanajul psihologilor, ca parinte poti incerca sa urmaresti anumite aspecte care spun mai mult decat ai crede.

Culorile preferate ale copilului iti spun totul despre starea lui

Copiii deseneaza sau coloreaza fara sa puna pret pe valoarea estetica a culorilor folosite. Ei le aleg dupa bunul plac si daca vor sa deseneze trunchiul unui copac cu verde si coroana cu maro, sunt liberi sa o faca. Uneori "artistul" s-ar putea sa utilizeze cu precadere o anumita culoare in operele sale, iar asta iti poate spune foarte multe despre starea lui din momentul respectiv.

Culorile sunt indicii puternice si iata care este semnificatia lor:

rosu - viata, dorinta, pasiune, valoare

galben - curiozitate, bucurie de a trai

portocaliu - nevoie de contact social, nerabdare

albastru - liniste, pace

verde - sensibilitate, intuitie, maturitate

negru - inconstientul

maro - siguranta, organizare.

Modele de intreptare a desenelor copiilor

Un parinte nu trebuie sa fie psiholog pentru a urmari anumite detalii ce il pot ajuta sa inteleaga copilul mai bine, la un moment dat. Poti urmari pozitia desenului, proportiile lui, liniile folosite si chiar presiunea cu care a fost desenat.

Tot ce deseneaza un copil in partea superioara a hartiei are legatura cu mintea, intelectul si imaginatia, cu curiozitatea sa si dorinta de a descoperi si invata lucruri noi. Partea de jos a hartiei reprezinta nevoile, partea stanga trecutul, iar dreapta viitorul; centrul foii reprezinta mereu prezentul.

Desenele mari indica siguranta, iar cele mici pot fi un semnal ca micutul sufera la capitolul incredere de sine.

Desenele apasate indica agresivitate, in timp ce contururile superficiale pot reprezenta lipsa de vointa sau oboseala.

Citeste si despre