Joaca si jocul nu sunt doar distractie pentru copii, ci si adevarate "lectii", din care pot invata enorm. Ele au mari beneficii pentru cei mici si sunt "obligatorii" in primii ani de viata. Joaca-te cu copilul tau cat poti de mult pentru ca nici nu ai idee cat de mult il ajuti sa se dezvolte!
Joaca dintre parinti si copii este sursa de fericire pentru toata lumea; in timpul jocurilor se secreta endorfine - hormonii care ne fac pe toti mai fericiti si mai relaxati.
Iti amintesti, cu siguranta, anumite jocuri pe care le jucai cu parintii in copilarie sau cu fratii mai mari, chiar daca alte lucruri din aceeasi perioada probabil le-ai uitat. Explicatia este simpla! Potrivit expertilor, unele dintre cele mai intense amintiri ale adultilor sunt legate de joaca cu parintii.
"Timpul de joc impartasit de parinti si copii este util si pentru unii,si pentru altii, atat din punct de vedere emotional, cat si din punct de vedere neurologic, mai ales pentru cei mici", explica dr. Manuel Antonio Fernandez, medic neuropediatru.
Cu cat ne jucam mai mult cu copiii, cu atat mai bine!
Acele momente in care parintii si copiii se joaca impreuna stimuleaza toate simturile si abilitatile celor mici, atat din punct de vedere motor, cat si senzorial si cognitiv. Dr. Fernandez spune ca nu toate jocurile sunt la fel de stimulante si ca sunt aspecte clare intre care trebuie facuta diferenta.
Unele jocuri stimuleaza dezvoltarea cerebrala, altele genereaza reactii la stimuli, ceea ce este foarte diferit. Specialistul atentioneaza ca prea multe activitati online reprezinta "o adevarata barbarie", in conditiile in care studiile arata ca multi minori petrec in medie opt ore pe zi pe internet:
Acest gen de activitate genereaza o senzatie importanta de stimulare cerebrala, dar cu efecte minime pentru dezvoltarea neurologica.
Dr. Fernandez subliniaza ca jocurile cele mai stimulative pentru creier sunt cele care combina activitatea fizica si pe cea mentala, mai ales cand sunt implicate si persoane dragi, ceea ce este extrem de benefic si din punct de vedere emotional.
"Efectiv, jocul are mari beneficii pentru cei mici si este o misiune obligatorie, intrucat este foarte importanta, mai ales in primii ani de viata", spune si Eva Torreblanca Vacas, expert in terapie comportamentala a copiilor si adolescentilor.
Jocul ajuta la dezvoltarea imaginatiei si a creativitatii
Jocul dintre parinti si copii creeaza o senzatie de confort si genereza comportamente perfect naturale.
Se trece dincolo de limitele fizice si se creeaza o senzatie de libertate pentru cei mici. Aceste momente sunt savurate si genereaza mult calm, alungand stresul care apare din atat de multi factori ce ne influenteaza rutina zilnica.
Prin joc, cei mici isi dezvolta abilitatile motorii, cognitive, sociale si emotionale; un copil care stie sa se joace va sti sa creeze conexiuni cu lumea din jur si cu alte persoane:
Acest lucru favorizeaza crearea si stabilirea de norme si reguli de functionare, capacitatea de a identifica problemele si de a gasi solutii, precum si de a crea legaturi cu altii.
Subtantele pe care creierul le secreta in timpul jocului, datorita schimbarilor la nivel neurologic, favorizeaza, totodata, dezvoltarea fizica, cognitiva si emotionala.
Ce jocuri sunt cele mai potrivite pentru copii
Serotonina si endorfinele ajuta la diminuarea stresului si a anxietatii, imbunatatesc starea de spirit si potenteaza calmul, bucuria, fericirea, potrivit psihologului Eva Torreblanca Vacas.
Jocurile cu cele mai mari beneficii sunt puzzle-urile, imperecherea de figuri, asocierile de idei, jocurile de constructie care ajuta la a vedea lucrurile in perspectiva, dar si cele logice.
Si desenatul, si jocul cu plastilina si, in general, orice presupune lucru manual, stimuleaza devoltarea motrica si a imaginatiei. Pe de alta parte, jocurile clasice - de-a mama si de-a tata, de-a doctorul, de-a profesorul - ii ajuta pe cei mici sa se conecteze cu realitatea si ii obisnuieste sa se puna in locul altora, favorizand, totodata, dezvoltarea limbajului si a emotiilor.
Cum iti faci timp pentru jocuri cu copiii
Majoritatea parintilor se confrunta cu o mare problema: lipsa timpului pentru a se juca impreuna cu cei mici. Nu lipsa dorintei este o problema, ci faptul ca adultii sunt, de cele mai multe ori, coplesiti de oboseala acumulata la serviciu, de responsabilitatile pe care le au peste zi. Si totusi a-ti face timp pentru propriul copil ar trebui sa fie foarte simplu: ordoneaza-ti prioritatile!
Poate suna extrem de complicat, mai ales cand esti angajat la patron si trebuie sa functionezi dupa un program impus de acesta. Si totusi exista solutii.
Trezeste-te mai devreme
Nu mai lasa anumite sarcini pentru momentul in care te vei intoarce de la serviciu. Trezeste-te mai devreme, baga la spalat sau gateste, fa ordine in casa, iar la terminarea programului nu vei mai avea de facut toate aceste lucruri care "fura" din timpul pentru copil.
Reorganizeaza ceea ce poti reorganiza
Fa-ti o lista cu lucruri si sarcini de indeplinit, prioritizeaza-le, insa mereu in capul listei trebuie sa fie acelasi obiectiv: sa petreci timp de calitate cu cei mici.
Stabileste-ti un program de lucru
Daca profesia iti permite sau daca lucrezi de acasa, mai ales in pandemie, si iti permiti pauze mai lungi, fa in asa fel incat sa ai timp de copil atunci cand el este mai activ. Obisnuieste-l cu un program si respecta-l si tu. Nu te juca doua zile cu el, iar apoi sa te intorci la obiceiul de a neglija acest timp alocat doar pentru voi.
Nu il implica in prea multe activitati care ii fura din copilarie
Parintii sunt tentati sa isi inscrie copilul la tot felul de activitati. Spre binele lui, desigur! Vrem sa stie sa danseze, vrem sa faca un sport, vrem sa invete bine, de mic, o limba straina. Si de jucat cand mai are timp, mai ales atunci cand deja merge la gradinita sau la scoala?
Parintii ar face bine sa renunte la asteptarile (prea) inalte pe care le au de la copii si sa le dea voie sa copilareasca. In loc sa il incarci cu ceva ce copilul percepe ca fiind o responsabilitate, puteti folosi timpul acela pentru voi, pentru a dezvolta relatia parinte-copil si, poate, pentru a-l invata ceva nou, ceva ce il pasioneaza.
Nu face jocul sa para o regula
Nu puneti pe frigider un orar care sa spuna in intervalul "cutare" ne jucam impreuna. Jocul trebuie sa fie spontan, natural, nu o rutina sau o obligatie. Puteti avea o singura regula: in fiecare zi ne vom juca impreuna. Iar aceasta sa devina un obicei, fapt la fel de benefic ca a invata o limba straina sau a canta la un instrument. Copilul, de fapt, nu se joaca, ci invata si dezvolta un model de functionare, iar lipsa de flexibilitate poate genera stres si anxietate.
Jocul este benefic si pentru parinti
Sa te joci cu copilul tau are o multime de beneficii si pentru tine, ca adult. Unul dintre efecte este secretarea de dopamina si serotonina la nivel cerebral, substante care regleaza nivelul de bunastare si fericire.
"Buna dispozitie ne va ajuta sa devenim oameni mai fericiti nu doar in momentul in care ne jucam cu cei mici, ci si in viitor, gratie amintirilor pe care le construim" - dr. Fernandez.
Starea de bine pe care o au si adultii, si copiii se reflecta in starea de bine a familiei, iar atmosfera va fi mai linistita si mai benefica pentru toata lumea.
Chiar daca in pandemie nu ne putem juca prea mult in aer liber, nu trebuie sa pierdem vremea nici in casa, mai ales nu conectati la internet sau uitandu-ne la televizor. Din contra! Poate este cel mai bun moment pentru a ne reconecta unii cu altii.
Jocurile traditionale, pe care poate copiii nu le stiu, discutiile, schimbul de pareri si idei, dialogul, explicatiile, toate acestea sunt foarte constructive si o oportunitate de a crea si dezvolta relatiile in familie.
"Pandemia si, in special, carantina, au schimbat multe in viata noastra si nu neaparat in sens rau. Am observat ca multi copii cu probleme legate de procesul de maturizare sau cu tulburari de dezvoltare au inregistrat progrese semnificative, iar acestea s-au datorat faptului ca au petrecut mult mai mult timp cu parintii. Nici macar nu au facut nimic special, ci doar au fost acolo, au interactionat, s-au jucat cu ei, au fost de-adevaratelea parinti", puncteaza dr. Fernandez.
Sursa: El Pais / FOTO: pexels.com