Viata noastra emotionala este extinsa si complexa. Exista multe emotii pe care le experimentam in fiecare situatie pe care o traim. Sa recunoastem, uneori, ca adulti, ne este greu sa intelegem ceea ce simtim, asa ca imagineaza-ti cum se simte copilul tau cand nici macar nu poate pune un nume pe ceea ce simte.
De aceea, este foarte important sa ne invatam copiii ce emotii traiesc si cum sa le identifice.
Cele sase emotii de baza
Iata un scurt ghid al emotiilor, care iti va permite sa le explici fiecare emotie celor mici, adaptand intotdeauna limbajul la nivelul lor de intelegere si la varsta lor. Sa incepem prin a intelege cele sase emotii de baza:
Fericire
Este ceea ce simtim atunci cand gasim ceva placut. Cand suntem fericiti, radem si ne dorim sa facem multe lucruri sau sa fim cu oameni care ne fac sa ne simtim bine.
Surpriza
Este atunci cand ni se intampla ceva la care nu ne asteptam. Aceasta genereaza multa curiozitate.
Frica
Frica este emotia pe care o simtim atunci cand credem ca exista un pericol. De obicei, ne ascundem sau fugim de ea cat mai repede posibil.
Manie
Atunci cand nu ne place ceva, simtim furie. Ne face sa ne dorim sa strigam sau sa lovim lucruri.
Dezgust
Atunci cand nu ne place sau gasim ceva dezgustator, simtim dezgust. Acest lucru ne face sa dorim sa ne indepartam cat mai mult posibil de sursa.
Tristete
Tristetea este atunci cand ne simtim rau din cauza a ceva, de exemplu: cand pierdem ceva ce ne place. Ne face sa ne dorim sa plangem si sa ramanem singuri pentru o vreme.
Alte emotii importante: ce sunt si cum le explicam copiilor
Acestea sunt emotiile de baza, dar ele nu acopera tot ceea ce experimentam in viata noastra, iar din ele se genereaza o gama larga de optiuni de sentimente.
Poti sa le explici copiilor tau in felul urmator: "Pe langa aceste emotii, mai putem simti si...":
Mandrie
Este atunci cand te simti bine si multumit de ceva ce ai facut sau ai realizat.
Acceptare
Te simti acceptat atunci cand observi ca ceilalti te plac si iti permit sa fii cine esti.
Putere
Te simti capabil sa realizezi orice iti propui.
Interes
Atunci cand atentia ta este concentrata asupra a ceva sau a cuiva.
Liniste
Cand te simti linistit si calm si nu ai chef sa te certi cu nimeni.
Optimism
Esti optimist atunci cand simti ca totul va merge foarte bine si esti entuziast.
Vinovatie
Cand te simti vinovat, te simti rau, poate fi din cauza a ceva ce ai facut si stii ca ai gresit.
Abandon
Este sentimentul de singuratate, fara ca nimeni sa fie alaturi de tine.
Disperare
Este atunci cand nu stii exact ce simti, dar stii ca nu te simti bine. Te simti incordat si nu prea stii cum sa actionezi.
Deprimare
Se intampla atunci cand simti o tristete profunda care te face sa plangi si nu ai chef sa faci nimic, nici macar ceea ce iti place cu adevarat sa faci.
Singuratate
Te poti simti singur atunci cand nu ai pe nimeni care sa-ti tina companie, poti avea chiar si oameni in jurul tau, dar simti ca nu-ti acorda atentie.
Plictiseala
Plictiseala apare atunci cand vrei sa faci ceva ce-ti place sa faci, dar nu poti face. Se poate intampla, de asemenea, atunci cand faci ceva ce nu-ti place deloc.
Nesiguranta
Sentimentul de nesiguranta este atunci cand nu stii prea bine ce sa faci. Este posibil sa ai indoieli cu privire la competentele si abilitatile tale.
Dezamagire
Acest lucru se intampla atunci cand asteptarile tale nu sunt indeplinite, adica ceea ce astepti de la o anumita persoana, obiect sau eveniment.
Nemultumire
Aceasta apare atunci cand nu te simti multumit de rezultatele unui lucru.
FOTO: freepik.com