Copii orhidee, lalea sau papadie. Afla in ce categorie se incadreaza copilul tau

| | Actualizat: 2023-08-27 21:40:40

Fiecare persoana are un anumit grad de sensibilitate. Aceasta difera de la o persoana la alta, chiar si in cazul gemenilor. Pentru unele persoane, sensibilitatea este foarte pronuntata, in timp ce pentru altele este mai putin vizibila.

Pentru a defini nivelul de sensibilitate al copilului si capacitatea acestuia de a se adapta la mediul inconjurator, a fost stabilita clasificarea "orhidee", "papadie" si "lalea". Aceasta metafora florala ne ajuta sa intelegem intr-un mod foarte ilustrativ modul in care copiii reactioneaza si se adapteaza la diferite experiente in functie de gradul lor de sensibilitate.

Copiii orhidee, lalea si papadie. La ce se refera aceasta clasificare?

Inainte de a vorbi despre clasificarea in sine, este important sa explicam ce este sensibilitatea si de ce exista grade diferite.

Sensibilitatea este definita ca fiind capacitatea de a percepe, procesa si raspunde la stimuli, atat interni, cat si externi. Sensibilitatea se poate manifesta in diferite zone ale persoanei, cum ar fi sensibilitatea senzoriala, emotionala si sociala.

Sensibilitatea variaza de la o persoana la alta datorita unei combinatii de factori biologici, genetici si de mediu.

Este important de retinut ca sensibilitatea ridicata nu este o tulburare, ci o varianta normala a personalitatii. Unii copii se nasc cu aceasta caracteristica, iar educatia si mediul inconjurator pot influenta modul in care aceasta se dezvolta si este gestionata.

Clasificarea in "orhidee" si "papadie" a fost introdusa in 2005 de catre medicul pediatru si profesor la Universitatea din California Thomas Boyce si psihologul american Bruce J. Ellis.

Acesti doi cercetatori in domeniul sensibilitatii biologice si-au propus sa descrie diferitele grade de sensibilitate la copii folosind o metafora florala simpla.

Copiii orhidee: foarte sensibili

Pentru Boyce si Ellis, copiii "orhidee" sunt foarte sensibili si reactivi la mediul inconjurator. Sunt copii care experimenteaza lumea cu o mare intensitate, atat cand vine vorba de lucruri pozitive cat si de lucruri negative.

La fel ca floarea pe care o reprezinta, copiii orhidee sunt extrem de delicati si infloresc si se dezvolta doar daca exista conditiile potrivite. In schimb, tind sa fie mai predispusi la stres in fata unor schimbari neasteptate si se pot ofili mai usor in conditii nefavorabile.

Unele dintre caracteristicile copiilor orhidee sunt gradul lor ridicat de empatie, creativitatea ridicata, sensibilitatea senzoriala si reactivitatea ridicata la situatii neasteptate sau stresante.

Copiii papadie: sensibilitate scazuta

Copiii papadie se afla la extrema opusa. Sunt copii cu un grad scazut de sensibilitate, rezilienti si adaptabili la mediul inconjurator. Asemenea papadiilor, ei pot creste si se pot dezvolta intr-o varietate de conditii, demonstrand o capacitate mai mare de a depasi adversitatea si stresul.

Caracteristicile copiilor papadie sunt forta lor, nivelul de activitate, curiozitatea si tendinta de a experimenta si de a-si asuma riscuri. Un studiu publicat in revista Translational Psychiatry ii defineste pe acesti copii ca fiind extrovertiti si mai putin anxiosi, dar si mai putin sensibili la inducerea unei stari de spirit pozitive.

Copiii lalea: sensibilitate intermediara

Clasificarea originala a lui Boyce si J. Ellis nu mentioneaza acest al treilea grup, dar el a fost adaugat ulterior pentru a identifica persoanele cu un grad intermediar de sensibilitate, care, potrivit studiilor, corespunde majoritatii populatiei.

Copiii lalea se afla undeva intre fragilitate si rezilienta, ceea ce ii determina sa se adapteze bine la anumite situatii, dar sa manifeste o sensibilitate deosebita fata de altele.

Concluzii

Tine minte! Aceasta este doar o clasificare a nivelului de perceptie si reactie a copiilor la ceea ce se intampla in jurul lor. Nu este un diagnostic si, infiferent din ce categorie face parte copilul tau, acesta este perfect normal.

Este important insa ca parintii sa isi observe copiii si sa le identifice caracteristicile pentru a le intelege mai bine nevoile emotionale si pentru a le oferi un sprijin adecvat.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre