Copiii trebuie sa ia propriile decizii. Cum poti incuraja acest lucru in functie de varsta lor

| | Actualizat: 2022-05-03 10:21:00

Este foarte important pentru dezvoltarea normala a unui copil, sa-si dezvolte autonomia inca din primul an de viata. Pe masura ce creste, copilul trebuie sa fie capabil sa ia propriile decizii, desigur, adecvate varstei lor.

Parintii care isi sprijina si incurajeaza copiii, inca de mici, sa ia decizii, contribuie la dezvoltarea personalitatii lor, precum si la crearea unei stime de sine sanatoase.

Ca un copil sa poata lua decizii, nu inseamna ca trebuie sa decida totul singuri. In functie de varsta, pot alege, de exemplu, sa se imbrace cu o anumita bluza. Sau sa poarte o anumita culoare, ori ce leguma doresc sa manance, iar lista poate continua. Sunt multe decizii pe care copiii le pot lua singuri, insa, de cele mai multe ori, nu sunt lasati.

De ce este benefic pentru copii sa ia decizii?

Este foarte important pentru copii sa se implice in viata de zi cu zi si sa nu fie doar spectatori ai vietii lor. Atunci cand un copil se simte capabil sa faca lucruri pentru el insusi si sa ia mici decizii, el creste mai fericit, mai increzator si mai sigur pe sine.

In plus, exprimarea propriei opinii si participarea la luarea anumitor decizii in familie, este o modalitate excelenta de a-si afirma gusturile si de a-si dezvolta personalitatea.

Cu toate acestea, nu incurajam intotdeauna spiritul critic al copiilor, mai ales cand este vorba de copii mici.

Unele lucruri trebuie sa ramana nenegociabile

Desigur, copiii pot lua decizii in ceea ce priveste lucruri minore, adecvate varstei. Insa exista anumite reguli si decizii care sunt nenegociabile, pe care parintii trebuie sa le stabileasca si copiii trebuie sa le respecte. Ne referim la reguli care tin de siguranta lor si a celorlalti, precum si la alte decizii pe care nu le pot lua din cauza imaturitatii. Este cazul deciziilor care le afecteaza alimentatia, odihna, mersul la scoala, siguranta si lista poate continua.

Ce decizii pot lua copiii in functie de varsta lor

Copiii pot incepe sa ia decizii de la varste mici, insa au nevoie de indrumarea parintilor. Acestia trebuie sa le explice ce se intampla daca iau decizia x sau decizia y, dar si cum sa faca fata consecintelor. Copiii nu trebuie lasati sa ia o decizie singuri, brusc, fara a le explica inainte ce optiuni au, deoarece vor fi bulversati.

In acest sens, este foarte util sa limitati gama de posibilitati pentru ca ei sa poata alege optiunea care le place cel mai mult, sa le puneti intrebari deschise pentru ca ei sa poata ajunge singuri la o concluzie (de exemplu: "Daca este iarna si este frig, ce jacheta crezi ca este cea potrivita pentru a iesi afara?") si, mai ales, sa le permiteti sa greseasca, deoarece eroarea este cel mai bun mod de a invata.

De asemenea, inainte de a lasa copilul sa ia o decizie singur, cantareste toate optiunile. Pentru asta este important sa-ti raspunzi la urmatoarele intrebari: Ce optiuni avem? Care este cel mai rau lucru care s-ar putea intampla daca micutul ia o decizie gresita? Cum ii afecteaza decizia copilului pe ceilalti oameni?

Punandu-va aceste intrebari, va veti da seama ca, exceptand acele reguli nenegociabile pe care le-am mentionat mai sus, copiii pot incepe sa decida un numar mare de lucruri de la o varsta foarte frageda. Iata care sunt acestea, in functie de varsta:

Pana la varsta de trei ani

Am putea crede ca un copil de doi sau trei ani este prea mic pentru a lua decizii, dar de la aceasta varsta cei mici pot lua decizii de zi cu zi, cum ar fi sa aleaga ce tricoul pe care vor sa-l poarte, din doua sau trei optiuni date de printe, sau ce carte doreste sa i se citeasca seara.

De la trei la sase ani

In aceasta etapa ii putem extinde numarul de articole din care poate alege. De asemenea, putem tine cont de preferintele copilul cand vine vorba despre alegerea hainelor, de exemplu in ceea ce priveste culoarea preferata.

De asemenea, micutii pot decide ce sa le pui in pachetul pentru scoala sau gradinita si sa aleaga intre anumite garnituri sau mancaruri cand planifici meniul pentru saptamana urmatoare.

Dupa varsta de sase ani

De la varsta de sase ani incolo, dezvoltarea fizica, sociala si emotionala a copiilor face un pas important. Prin urmare, alegerile pe care le pot face copiii devin din ce in ce mai importante. Dupa aceasta varsta copiii pot decide: ce haine doresc sa-i cumperi, ce tip de tunsoare prefera, ce activitati extracurriculare doreste sa urmeze, ce sa faca in timpul liber, etc. Desigur, toate acestea tinand cont de anumite limite adecvate varstei si cu ajutorul adultilor care trebuie sa le explice la orice pas ce consecinte au propriile alegeri.

De asemenea, pot avea libertatea de a alege ce treburi casnice sa realizeze, astfel incat sa faca ceea ce ii place cel mai mult.

In adolescenta

La aceasta varsta, ar trebui sa fie cabaili sa ia o multime de decizii, pe baza invatamintelor transmise pana acum. Desigur, adolescentii au inca nevoie de ghidaj in anumite privinte si de sprijinul adultilor. Atata timp cat nu sunt neglijenti si isi fac rau lor sau altora, parintii trebuie sa le respecte deciziile.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre