Exista multe decizii si practici parentale care sunt adesea puse sub semnul intrebarii. Unul dintre ele este co-sleeping-ul, in privinta caruia exista numeroase contradictii intre parinti, desi multe studii au dovedit cat de eficient este atat pentru bebelus cat si pentru mama.
Unele persoane sustin, in mod eronat, ca dormitul alaturi de copil il face sa devina dependent de parinti si nesigur. Un lucru total neadevarat. In realitate exista multi alti factori care pot influenta acest lucru, dar nicidecum co-sleepingul.
Desi nu exista o varsta specifica la care parintii ar trebui sa inceteze practica co-seepingului, iar copilul trebuie sa doarma singur, in camera lui, multi parinti se ingrijoreaza daca acesta nu doarme inca singur la o anumita varsta, sau inca se mai strecoara uneori in patul parintilor la varsta de sase, sapte ani, sau chiar mai tarziu.
Nu este anormal ca micutii sa revina, ocazional in patul parintilor
Nu exista o varsta anume pana la care copiii pot dormi alaturi de parinti, si nu exista o varsta anume pana la care acestia se pot intoarce, ocazional, in patul parintilor.
Nu este deloc anormal ca un copil de trei ani sa doarma inca alaturi de mama sa. Cum nu este anormal ca un copil de opt ani, sau chiar mai mare, sa revina ocazional in patul parintilor, acolo unde se simte in siguranta, protejat si ocrotit.
Magia patului parental
De ce se intorc copiii in patul printilor? Raspunsul este, pe cat de simplu, pe atat de profund. Cel mai simplu este sa spunem ca fac asta pentru a se simti mai aproape de persoanele care i-au iubit si ingrijit inca de cand erau bebelusi.
Cu toate acestea, este mult mai mult decat atat. Patul parintilor reprezinta un loc de pace, caldura, siguranta. Un loc magic in care toate temerile dispar si in care orice disconfort este atenuat.
De cate ori nu s-a trezit un copil speriat de un cosmar, doar pentru a alerga la patul parintilor? Ceva similar se intampla atunci cand sunt bolnavi. Ar putea ramane in camera lor, da, dar faptul ca sunt alaturi de ei ii ajuta sa se simta mai bine, oferindu-le linistea de care au nevoie cu disperare in acel moment.
De ce nu ar trebui sa iti faci griji
Iti amintesti cand copilul tau erau doar un bebelus si te intrebai cand vor dormi toata noaptea? Ei bine, ceva asemanator intampla si in cazul co-sleepingului. Multi parinti se intreaba cand vor dormi cei mici in camera lor.
Dupa cum stim, somnul copiilor este evolutiv. Acesta se schimba incetul cu incetul. Intr-o noapte, bebelusul nu reuseste sa doarma mai mult de trei ore la rand, iar apoi, dintr-o data, doarme toata noaptea fara probleme. La o anumita varsta, nu-si imagineaza ca poate dormi in alta parte decat in patul tau, pana cand, intr-o zi, te anunta ca vrea sa doarma in camera lui.
Acelasi lucru este valabil si pentru alte aspecte ale somnului copiilor, iar acele vizite nocturne in patul parintilor, atunci cand ei dorm deja in propria lor camera, se vor diminua in timp, pana cand, in cele din urma, nu vor mai reveni.
Asadar, daca acest lucru se mai intampla ocazional si nu reprezinta o problema majora, nu iti faceti griji si bucura-te de aceste nopti in care copilul vine langa tine si il poti tine in brate, deoarece va creste si nu vei mai putea avea parte de astfel de momente magice.
FOTO: freepik.com